Tällä viikolla alkanut Humanitaaristen verkostojen ja kumppanuuksien viikko (HNPW) tuo kaikki pelastus- ja humanitaarisen alan toimijat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Tapahtuma on tärkeä paikka tuoda esiin myös Suomen osaamista ja monitoimijamallia.
Humanitaaristen verkostojen ja kumppanuuksien viikko (Humanitarian Networks and Partnerships Week – HNPW) on nimensä mukaisesti tapahtuma, joka kokoaa niin YK:n jäsenvaltiot ja kansalaisjärjestöt kuin tiedemaailman ja yksityisen sektorin edustajat keskustelemaan keskeisistä humanitaarisista kysymyksistä ja etsimään niihin ratkaisuja.
Tapahtuma on vuodesta 2015 alkaen järjestetty Genevessä helmikuun ensimmäisellä viikolla, ja se on kerännyt yhteen yli 2 000 toimijaa ympäri maailman. Koronaviruspandemia siirsi vuoden 2021 HNPW:n verkkoon, ja tapahtuma toteutetaankin tänä vuonna täysin virtuaalisena 19.4. ja 7.5. välisenä aikana.
Suomi on ollut HNPW:ssä edustettuna sen perustamisesta alkaen. Delegaatiomme on aina ollut näkyvästi esillä tapahtuman näyttelyalueella ja usein myös järjestänyt paneelikeskusteluja tai työpajoja päivänpolttavista aiheista. Tänä vuonna yhteisenä teemana on kokonaisvaltainen turvallisuus ja mukana on niin viranomaisia, yrityksiä, järjestöjä kuin korkeakoulujakin.
Olen mukana HNPW:n järjestelyissä ja itse tapahtumassa jo kolmatta kertaa. Ensimmäinen tapahtuma tuli eteeni vain pari viikkoa sen jälkeen, kun olin siirtynyt YK-tehtävistä edustamaan ulkoministeriötä ja sain tilaisuuden lentää Geneveen täysin uudessa ja erilaisessa roolissa. HNPW:n laaja osallistujakaarti mahdollisti tiiviin tapaamisaikataulun ohjelmien välillä. Tapasin muutamassa päivässä useita tehtäväni kannalta keskeisiä henkilöitä ja pääsin tutustumaan toimijoihin ja toimintoihin, jotka olivat aikaisemmissa rooleissani jääneet vieraammiksi. Parempaa alkua uuteen tehtävääni en olisi voinut toivoa!
Lähetystöneuvos Kimmo Laukkanen Suomen pysyvästä edustustosta Genevessä näkee niin ikään HNPW:n tärkeänä tilaisuutena saada parempi käsitys humanitaarisista tarpeista, löytää uusia yhteistyömahdollisuuksia ja tuoda Suomen osaamista ja monitoimijamallia esille.
”HNPW tuo ainutlaatuisella tavalla kaikki pelastus- ja humanitaarisen alan toimijat yhteen ja se on vahvistanut asemiaan vuosi vuodelta. On tärkeää, että se saadaan järjestettyä myös nyt poikkeusolosuhteissa”, tapahtumassa alusta saakka mukana ollut Laukkanen kommentoi HNPW:n merkitystä.
Suomalainen kokonaisturvallisuuden malli kiinnostaa
Luin äskettäin Suomen vanhaa humanitaarista linjausta vuodelta 1999. Siinä todetaan seuraavasti: ”Humanitaarinen apu on ’tulevaisuuden ala’, sillä sotien ja luonnonmullistusten muodostamat vitsaukset eivät ole viime vuosina vähentyneet. Pikemminkin hätää kärsivien ja hätätilanteiden määrä on kasvanut. Samaan aikaan kriiseistä on tullut entistä monimutkaisempia ja vaikeammin hallittavia. – Se ei kuitenkaan merkitse, että kriisien edessä olisi antauduttava. Päinvastoin, viesti- ja kulkuyhteyksien nopean teknisen kehityksen seurauksena maailmasta on tullut maailmankylä, jonka kyky osoittaa yhteisvastuuta ja vastata nopeasti hätätilan asettamiin haasteisiin on kasvanut.”
Sama viesti hieman eri sanoin esitettynä löytyy myös vuonna 2019 julkaistusta linjauksesta. Maailma on tänään vieläkin voimakkaammin se kylä, joksi sitä jo ennen vuosituhannen vaihdetta kutsuimme, ja tekninen kehitys on ottanut valtavia harppauksia. Tämä tarjoaa humanitaarisille toimijoille uusia mahdollisuuksia ja potentiaalisia ratkaisuja.
Humanitaarisissa kriiseissä, varsinkin äkillisissä hätätilanteissa, on ehdottoman tärkeää, että avunantajat kykenevät joustavaan, toisiaan tukevaan ja päällekkäisyyksiä välttävään yhteistyöhön. Vuoden 1999 linjauksessa todettiinkin nasevasti, että ”jos vuorilla kärsii kylmyyttä ja nälkää 100 000 ihmistä, ei ole järkevää, että he saavat 200 000 paria saappaita mutta eivät ainuttakaan jauhosäkkiä.”
Yhteistyötä voi aina tehostaa ja kehittää, ja tähänkin työhön HNPW tarjoaa ratkaisuja. Siksi myös suomalainen kokonaisvaltaisen turvallisuuden malli herättää kiinnostusta.
Suosittelen lämpimästi tutustumaan HNPW:n virtuaaliseen tarjontaan!