Elämä Kiinan palomuurin takana

Ensimmäinen asia, jota ihmiset yleensä minulta kysyvät Kiinassa asumisesta, on pärjääminen kiinalaisen internetin kanssa.  Tällä ei viitata itse internetin nopeuteen tai toimivuuteen, vaan Kiinan palomuuriin (The Great Firewall of China).  Kiinan palomuuri onkin tullut maailmalla erittäin tunnetuksi ja uskallan väittää, että ulkopuolisille se on yksi ensimmäisistä Kiinasta mieleen tulevista asioista.

The Great Firewall of China on saanut nimensä tietysti Kiinan muurista. Tämän leikittelevän nimen mainitsi tiettävästi ensimmäisen kerran Geremie Barmé jo vuonna 1997.
The Great Firewall of China on saanut nimensä tietysti Kiinan muurista. Tämän leikittelevän nimen mainitsi tiettävästi ensimmäisen kerran Geremie Barmé jo vuonna 1997. Kuva: Sami-Petteri Seppä.

Itselleni todella rajoitettu pääsy internetiin on valehtelematta yksi suurimmista arkielämää häiritsevistä asioista Kiinassa. Estettyjen sivujen lista paisuu vuosi vuodelta ja tällä hetkellä Kiinasta ei ole suoraa pääsyä esimerkiksi Googleen, Youtubeen, Facebookiin, Instagramiin tai Snapchatiin.  Myös monet kansainväliset uutissivustot kuten New York Times ovat myös estettyjen sivustojen listalla.

Näiden kaikkien kanssa pystyi vielä jotenkuten elämään, mutta Whatsappin joutuessa viime syksynä blokattujen sovellusten listalle, hankaloitui yhteydenpito koti-Suomeen merkittävästi. Kiinan motiiveista sensuroida internetiä näin laajasti on esitetty monia arvioita, mutta lyhyesti sanottuna se on kiinteä osa nykyisen hallinnon valtapolitiikkaa.

Muurin yli on helppo hypätä

Kiinan internetrajoituksia kierretään hyvin laajasti VPN-yhteyksien  (Virtual Private Network) avulla.  Tällöin pystyy käyttämään internetiä täysin normaalisti ilman Kiinan asettamia rajoituksia.  Länsimaisin silmin katsottuna VPN-yhteydet tekevät elämästä Kiinassa huomattavasti helpompaa, enkä oikeastaan tiedä, miten kauan täällä edes olisin viihtynyt ilman niitä. En myöskään muista vuoden sisällä tavanneeni yhtäkään ekspatia, joka ei olisi käyttänyt VPN-yhteyttä täällä asuessaan.  Yhteydet Kiinan palomuurin tuolle puolen ovat myös elintärkeitä monille yrityksille.

Palomuurin läpi pääsee VPN-yhteyden avulla. Kiina on kuitenkin kääntänyt katseensa jo näiden yhteyksien estämiseen. Kuva: Creative commons.
Palomuurin läpi pääsee VPN-yhteyden avulla. Kiina on kuitenkin kääntänyt katseensa jo näiden yhteyksien estämiseen. Kuva: Creative commons.

Koska VPN-yhteyksiä käytetään hyvin laajasti, on Kiina viimeisen vuoden aikana tarttunut myös niiden toimintaan.  Muun muassa Apple poisti kesällä lukuisia VPN-ohjelmistojaan sovelluskaupastaan Kiinassa.

Miltei viikoittain vastaan tulee uutisia siitä, miten Kiina on estämässä yksityisten VPN-yhteyksien toiminnan. Luonnollisesti nämä uutiset lähtevät aina vauhdilla leviämään Kiinan ulkomaalaisyhteisön joukossa.  Ainakaan toistaiseksi ne eivät ole vielä konkretisoituneet, vaikkakin VPN-yhteyksissä on ollut merkittäviä häiriöitä esimerkiksi syksyllä Kiinan puoluekokouksen aikana ja nyt alkuvuodesta.

China Wide Web

World Wide Web (WWW) on koko internetin lähtökohta.  Lyhyesti sen voisi määritellä avoimeksi, rajoittamattomaksi ja (pääsääntöisesti) valtioiden kontrollin ulkopuolella olevaksi verkoksi.  Juuri tähän Kiina on osoittanut halujaan puuttua laajemminkin.

Kiina on nostanut keskusteluun valtioiden oikeuden puuttua ja rajoittaa internetin sisältöä omassa oikeuspiirissään.  Joulukuussa Kiinassa pidetyssä internetkonferenssissa, jossa vieraana oli muun muassa Applen Tim Cook ja Googlen Sundar Pichai, Kiina painotti valtioiden itsemääräämisoikeuden koskevan myös internetiä (Cyber sovereignty).

Samassa kokouksessa Kiinan presidentti Xi Jinping tosin myös korosti, ettei Kiina ole kääntämässä selkäänsä globaalille internetille.  Kiinan lähestymistapa eroaa kuitenkin oleellisesti meillä Suomessa tai länsimaissa vallalla olevasta käsityksestä vapaasta internetistä.

Myös Freedom House -järjestö tarkkailee maailman verkkovapauden tilaa. Kuva: Freedom House.
Esimerkiksi Freedom House -järjestö tarkkailee maailman verkkovapauden tilaa. Kuva: Freedom House.

Kiina ei suinkaan ole ainoa maailman maa, joka rajoittaa internetin käyttöä.  Itse asiassa rajoitusten suosio on ollut viime vuosina kasvussa ja muualla maailmassa otetaan Kiinasta mallia.

Viime kesänä Kiina esitteli myös uuden internetlainsäädäntönsä (Cybersecurity Law), jolla alleviivattiin jo aikaisempaa käytäntöä valtion mahdollisuudesta rajoittaa internetiä.  Rajoitusten lisäksi uusi laki vaatii muun muassa ulkomaisia yrityksiä säilyttämään arkaluontoista tietoa Kiinassa sijaitsevilla palvelimilla sekä tarvittaessa sallimaan Kiinan turvallisuusviranomaisille pääsyn tähän tietomassaan.

Kiinan verkkorajoitukset tuskin ainakaan helpottavat tulevina vuosina.  VPN:n vuoksi nykyiset rajoitukset ovat olleet kuitenkin oikeastaan merkityksettömiä ulkomaalaisille.  Kiinnostavaa onkin seurata pyrkiikö Kiina rajoittamaan VPN:n käyttöä tosissaan, sillä tähän mennessä toteutetut rajoitukset ovat lähinnä koskeneet kiinalaisia.

Itselläni on jäljellä Kiinassa enää viikko, jonka jälkeen pääsen palaamaan rajoittamattoman internetin äärelle.  Niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakin, tämä on puhtaan ilman lisäksi toinen asia, jota odotan jo kovasti.

FAIL. Monille sosiaalisen median ja perinteisen median kanaville ei Kiinassa ole asiaa. Näyttökuva: Sami-Petteri Seppä.
FAIL. Monille sosiaalisen median ja perinteisen median kanaville ei Kiinassa ole asiaa. Näyttökuva: Sami-Petteri Seppä.

Sami-Petteri Seppä

Päädyin alun perin vaihto-oppilaaksi Pekingiin puhtaasta seikkailunhalusta ja uteliaisuudesta. Matka jatkui kuitenkin Shanghaihin, josta tarkastelen Kiinaa nyt pääkonsulaatista käsin. Maan sisäinen ristiriitaisuus ihmetyttää päivittäin, sekä hyvässä että huonossa. Kiinan valtaisan nopea kehitys ja sen maailmanpoliittisen aseman kasvaminen pitää kuitenkin mielenkiintoani yllä, enkä ole ainakaan vielä saanut kiinalaisesta maailmanmenosta tarpeekseni.