Päiväkirjaotteita Wuhanista

Uusien alueiden jäädessä koronavirusepidemian myötä eristyksiin ympäri maailmaa, otimme yhteyttä Wuhaniin, jonne viisumivirkailijamme Sarah lähti kiinalaisen uudenvuoden viettoon, eikä ole päässyt vielä palaamaan. Sarah on ollut perheineen eristyksissä jo seitsemän viikkoa, 23. tammikuuta alkaen. Tässä hänen terveisensä.

Wuhanin maamerkki ja ambulanssi 19. tammikuuta, eli neljä päivää ennen kuin kaupunki suljettiin. Kuva: Sarah.

”Matkalla kotiin Wuhaniin 18. tammikuuta oli huonoja uutisia koronasta jo kantautunut, mutta en silti aavistanut, mitä edessä oli. Kun miljoonien ihmisten kaupunkimme suljettiin ja kiinalainen uusivuosi koitti 24. tammikuuta, oli tunnelma kaikkea muuta kuin juhlava. Sää oli yhtä harmaa kuin mielemme. Oli kuin olisimme eläneet loputonta unetonta yötä. Uutiskuvissa vilisi kuvia itkevästä hoitajasta, kaupunkiin saapuvasta ulkopuolisesta hoitohenkilökunnasta ja tyhjenevistä kaduista. Oli hätkähdyttävää tajuta, kuinka lähellä virus liikkui, kun uutisoinnissa alkoi käydä sairastapausten tilastot ilmi.”

Päivittäinen tautitilanneraportti on saatavilla taloyhtiöiden kautta omalla sovelluksellaan ja Wechat -ryhmissä. Tieto tautitapauksista tulee talon tarkkuudella. Kuva: Sarah.

”Vanhempani ovat valtion virkamiehiä ja heidät kutsuttiin heti takaisin töihin loma-ajasta huolimatta. Jäimme isovanhempiemme kanssa kotiin näkemättä vanhempiani iltaisinkaan. Kesti kymmenen päivää ennen kuin äitini pääsi palaamaan ensimmäisen kerran, mutta isäni ei ole palannut töistään vieläkään.”

Elämän edellytykset ja yhteisön voima

”Korttelikomiteat ovat korona-arjessa keskeisessä asemassa. Komitea vastaa muun muassa desinfioinnista, ruuan ja lääketarpeiden toimituksista sekä tarkastuskäynneistä yhteisön ovilla. Heidän roolinsa ei ole aina kiitollinen ja kuitenkin he vastaavat myös turvallisuudestamme.”

Vapaaehtoiset koordinoivat ruokatilauksia ja toimittavat niitä portilta oikeille tahoille. Kuva: Sarah.

”Ruoka- ja lääketoimituksista tuli ulkonaliikkumiskiellon myötä keskeinen kysymys. Naapurustot muodostivat heti taloyhtiöiden kanssa yhdyskuntia, joiden toimintaa voi kuvailla sanalla ’Zijiu’ (pelastetaan itsemme). Muodostamalla yli 50:n tilauksen ryppäitä WeChat-ryhmien kautta, olemme saaneet ruokatoimitukset toimittajalta suoraan taloyhtiön portille. Olen itse liittynyt ainakin kymmeneen eri tilausporukkaan.”

Yhteisö lahjoitti Sarahin perheelle kaalia, koska tietää, että huoneistossa asuu pari vanhempaa henkilöä. Kuva: Sarah.
Vaikka kenenkään kanssa ei saa olla keskenään tekemisissä, voi naapuri lainata toiselle leivinjauhetta näinkin. Viestit tarpeista kulkevat sosiaalisessa mediassa. Kuva: Sarah.

”Yhteisömme on kannatellut meitä koko kevään. Olemme saaneet vihanneslahjoituksia naapuriprovinsseista ja naapureidemme kanssa jaamme asioita, oli tarve sitten leivinjauheelle tai verenpainelääkkeille. Lisäksi kutakin yhteisöä edustavat virkailijat ovat toimineet arjen logististen tarpeiden välikäsinä. He ovat muun muassa hoitaneet paikalle niitä rajatusti liikkuvia takseja sekä poliisi- ja ambulanssikyytejä, joita esimerkiksi synnyttämään lähtenyt yhteisömme jäsen tarvitsi.”

”Koska kälyni on terveydenhoitaja, hän on joutunut töiden takia pysyttelemään lapsestaan erossa nämä viikot. Lapsen syntymäpäivänä äidin tekemä kakku ilmestyi ovemme taa onnea toivottamaan.” Kuva: Sarah.

 

”Moni on hylännyt lemmikkinsä tartuntariskin pelossa. Perheemme otti tämän erään vapaehtoisen löytämän pennun hoitoonsa. Annoimme kissalle nimeksi Huangguan (Crown; vähän kuin korona.)” Kuva: Sarah.

Mitkä tunnelmat Wuhanissa on nyt?

”Alun paniikki on jäänyt onneksi jo taa. Wuhanissa on sitouduttu pysymään rauhassa, jotta viruksen leviäminen saadaan Kiinassa katkaistua ja myös muualla maassa ehditään järjestellä asiat viruksen taltuttamiseksi parhain päin. Monet ovat jatkaneet työtä epidemian alusta alkaen lepäämättä. En ole koskaan aiemmin saanut todistaa tällaista yhteisön keskinäistä solidaarisuutta ja positiivista asennetta vaikeuksista huolimatta. Kutsumme tätä Wuhanin hengeksi.”

Kiitos Sarah! Tsemppiä ja jaksamista edelleen Wuhaniin ja kaikkiin karanteenikohteisiin Kiinassa ja muualla maailmalla!