Zaijian Kiina!

1
Shenzhenin lentokenttä on esimerkki modernista kiinalaisesta arkkitehtuurista. Kuvassa kirjoittaja lähtötunnelmissa. Kuva: Paula Parviainen.
Shenzhenin lentokenttä on esimerkki modernista kiinalaisesta arkkitehtuurista. Kuvassa kirjoittaja lähtötunnelmissa. Kuva: Paula Parviainen.

Neljä vuotta Kiinassa tuntuu keuhkoissa ja näkyy vyötäröllä, mutta on ollut elämäni rikkaimpia kokemuksia. Hieman haikein mielin pakkaan jälleen kerran kotiani, mutta iloitsen siitä, että saan jäädä Aasiaan. Aloitan Singaporen-suurlähettiläänä elokuussa.

Mitä Kiinasta jää mieleen?

1 Dynaaminen kasvu

Kiinan talous on porskuttanut vahvasti, vaikka hieman hidastuen. Silmiinpistävää on rakentamisen hurja tahti. Suurlähetystön ikkunasta katsoen naapuritontilla näkyy 17 pilvenpiirtäjän jättityömaa, ne nousevat useita kerroksia viikossa tavoittelemaan taivaita.

Minkä tahansa kiinalaisen kaupungin liepeillä kohoaa sadoittain uusia kerrostaloja, jotka valmistuvat vastaanottamaan maaseudulta kaupunkeihin muuttavia ensikertalaisia.

Työmaat ovat tuttu näky Pekingissä. Punaisten rakennustelineiden keskellä kohoaa kaupungin korkeimman pilvenpiirtäjän alku, johon suomalainen Kone toimittaa hissit ja liukuportaat. Kuva: Heta Hassinen.

2 Kiinan itsetunnon huikea vahvistuminen

Vielä neljä vuotta sitten muu maailma toivoi, että Kiina ottaisi kannettavakseen (taloudellisen) kokonsa mukaisen osan globaalista vastuusta. Kiina oli keskittynyt oman kasvunsa pönkittämiseen ja pidättäytyi usein vaatimattomassa roolissa maailman ongelmia ratkottaessa.

Kaksi vuotta vallassa olleella presidentti Xi Jinpingin valtakoneistolla on kuitenkin vahva tahtotila ”palauttaa Kiinan historiallinen asema”, mitä seuraa myös suurempi rooli kansainvälisissä kysymyksissä, kuten YK:ssa.

3 Silkkitiet

Silkkimuseossa avataan historiallisen silkkitien tarinaa. Kuva: Paula Parviainen.

Hyvä osoitus Xi Jinpingin innovatiivisuudesta Kiinan globaalin aseman vahvistamiseksi on hänen aloitteestaan syntynyt ”One Belt – One Road”. Historiallisen silkkitien jäljille nousee logistinen yhteys Euroopan ja Kiinan välille Keski-Aasian poikki jatkuen valtamerten yli myrskyiseltä Etelä-Kiinan mereltä Kaakkois-Aasiaan, Intiaan ja Afrikkaan asti.

Motiivina on jakaa vaurautta tasaisemmin ja näin vakauttaa Kiinan etnisten vähemmistöjen asuinalueita ja muslimialueita Keski-Aasiassa.

Silkkitie-aloitteeseen liittyvä Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) on pantu kokoon kiinalaisin ehdoin, mutta siihen liittyi nopealla aikataululla 56 maata, myös Suomi.

4 Ympäristövastuun lisääntyminen

Vuosi 2012 oli huippu ilmansaasteiden suhteen, ja tietoisuus Pekingin smogista levisi maailman mediassa. Sen jälkeen on tilanne talvi talvelta muuttunut paremmaksi, ja meidän mielestämme se on tietysti Beautiful Beijingin, eli Suomen Pekingissä toteuttaman cleantech-ohjelman ansiota. Beautiful Beijingin seuraavat haasteet ovat maaperän ja veden puhdistaminen koko Kiinassa.

5 Kiinalaiset matkaavat maailmalle

Kiinalaisten matkailu maailmalla kasvaa eksponentiaalisesti. Suomen on syytä saada tästä matkailijoiden virrasta osansa, sillä onhan meillä Finnairin Aasia-verkoston vuoksi lyömätön kilpailuetu moniin muihin Euroopan maihin nähden.

Joulupukki vieraili Pekingissä Suomen uuden viisumikeskuksen avajaisissa toukokuussa. Viisumikeskus palvelee Suomeen suuntaavia kiinalaisia turisteja. Kuva: Suomen suurlähetystö, Peking.

Toivottavasti kiinalaisille räätälöity matkailutarjonta tulee lisääntymään muun muassa välilaskuun Suomessa houkuttelevan stopover-paketin myötä.

Joulupukki on kiinalaisille myyttinen satuolento, jonka korvaan myös Kiinan poliittiset Suomessa vierailevat johtajat käyvät kuiskuttelemassa salaisia toiveitaan.

 

Kommentit

Vesa Niskanen 9 vuotta sitten

Hyvä ja asiantunteva kirjoitus ja kovasti onnea uusiin haasteisiin.