Portugalilainen äitiyspakkaus

Voisivatko vauvat nukkua pahvilaatikoissa Portugalissakin? Tätä tavoittelee hiljattain lanseerattu yritys Babybox, joka toi markkinoille suomalaiseen äitiyspakkaukseen pohjautuvan tarkkaan mitoitetun kartonkisen vauvankehdon.

Yrityksen perustajat Veronica ja João tutustuivat Isossa-Britanniassa asuessaan maan pilottiprojektin myötä pahvisiin minikehtoihin ja kätkytkuolemavalistukseen. Alkushokin jälkeen he kiinnostuivat selvittämään asiasta lisää. Heille selvisi, että Suomessa äitiyspakkauksia on jaettu jo vuodesta 1938, ja että ne ovat osaltaan vaikuttaneet vauvojen äkkikuolemien vähenemiseen. Portugaliin palattuaan pariskunta päätti tuoda konseptin kotimaahan.

Portugalissa vauvojen kätkytkuolemat ovat melko harvinaisia eikä asiaa tunneta laajasti. Silti niitä tapahtuu. Perheyritys kokee kartonkikehdon yhdeksi keinoksi lisätä informaatiota ja käytännön oppeja. Sen hyödyllisyyttä esitellään yrityksen nettisivuilla kansainvälisten tutkimusten avulla, joiden mukaan selällään nukuttaminen sekä nukkuminen omassa kehdossa neljän seinän välissä ilman ylimääräisiä tarvikkeita ehkäisee kätkytkuolemia. Tuotetta kuvaillaankin ”pieneksi, kannettavaksi kehdoksi ja vauvan omaksi mukavaksi nukkumapaikaksi, joka edistää vauvan turvallisia nukkumiskäytäntöjä”. Tällä hetkellä yritys myy kartonkista kehtoa ja sen mukana patjan ja petivaatteet. Lähitulevaisuudessa tavoitteena on saada pakkaukseen myös muita tuotteita.

Yrityksellä on omien sanojensa mukaan paljon tehtävää yrittäessään saada portugalilaiset ottamaan pahvikehdon omakseen. Eikä ihme – maailmalla on vuosien saatossa kummasteltu ääneen pahvilaatikoissa nukkuvia pienokaisia. Hyvin perhekeskeisessä kulttuurissa vauvan laittaminen pahvilaatikkoon nukkumaan saattaa vaikuttaa julmalta. Usein myös koko perheen voimin halutaan panostaa vauvan tarvikkeisiin ulkonäöllisestikin. Suomalainen äitiyspakkaus on toki portugalilaisille tuttu, mutta siinä on tuntunut kiinnostavan nimenomaan hyödylliset tarvikkeet ja itse laatikossa nukkuminen on jäänyt outoudeksi.

Hankkisiko ensisängyn ostaja nyt kartonkisen laatikon perinteisen kehdon sijaan? Sitä jäämme mielenkiinnolla seuraamaan. Äitiyspakkausta on puuhattu Portugalissa aiemminkin, mutta konsepti ei ole ottanut tuulta alleen. Nyt sitä lähestytään ensimmäistä kertaa kaupallisesti. Nykyinen versio on yrityksen edustajan mukaan kuitenkin vain ensiaskel kohti isompaa tavoitetta, jossa Suomen mallin mukaisesti Babybox olisi sidottu maan terveydenhuoltoon ja se olisi tarjolla kaikille vauvaa odottaville perheille.

Juuli Kärkinen on suurlähetystön korkeakouluharjoittelija. "Harjoitteluni kestää heinäkuuhun asti, jonka aikana ehtii varmasti oppia paljon. Portugaliin tulin alun perin Erasmus-opintojen vuoksi, ja maa vei mukanaan niin, että asun täällä nyt kolmatta vuotta. Portugalissa kiehtoo maan pitkän historian vaikutus nykypäivään, rikas luonto, kieli ja ihmisläheinen kulttuuri."
Juuli Kärkinen on suurlähetystön korkeakouluharjoittelija. ”Harjoitteluni kestää heinäkuuhun asti, jonka aikana ehtii varmasti oppia paljon. Portugaliin tulin alun perin Erasmus-opintojen vuoksi, ja maa vei mukanaan niin, että asun täällä nyt kolmatta vuotta. Portugalissa kiehtoo maan pitkän historian vaikutus nykypäivään, rikas luonto, kieli ja ihmisläheinen kulttuuri.”