Viikon sanat: Kiihdyttämö ja hautomo

Terveiset Lissabonin Web Summit -huumasta, joka tältä ensimmäiseltä vuodelta alkaa olla lopuillaan. Myös tämän vuoden päivät ovat vähissä, reilu kuukausi jouluun ja vähän yli uuteen vuoteen. Kulunut vuosi on ollut haasteellinen kansainväliselle yhteisölle ja Portugalille, joka ponnistaa talouslaman leimaamien vuosien jälkeen nousuun.

Portugalin pääministeri António Costa avasi teknlogia- ja startup tapahtuma Web Summitin. Kuva: Suomen suurlähetystö, Lissabon.
Portugalin pääministeri António Costa avasi teknlogia- ja startup tapahtuma Web Summitin. Kuva: Suomen suurlähetystö, Lissabon.

Tilinpäätös Portugalille tästä vuodesta on kuitenkin varmasti hyvin positiivinen, vaikka vuoden 2017 budjetin tulostavoitteissa on vielä omat epävarmuustekijänsä. Talouden suhdanteissa punnitaan usein myös maan imago ja siihen Portugali on satsannut ja tuonut niin sanotusti voiton toisensa perään kotiin.

YKn pääsihteeristä Web Summittiin

Entisen pääministerin António Guterresin yksimielistä valintaa YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi odotettiin Portugalissa varovaisen toiveikkaasti. Paitsi, että voitto oli António Guterresin henkilökohtainen ja kymmenen vuoden uran YK:n pakolaispäävaltuutettuna kiistämätön saavutus, se oli myös pienen, historian entisen suurvallan diplomatian voitto.

Portugalin sisäpolitiikassa Guterresin kausi pääministerinä (1995-2002) piirtyy yhä monien portugalilaisten mieleen taloudellisena epäonnistumisena ja lähtölaskentana Portugalin niin sanotulle menetetylle vuosikymmenelle. Guterresin valintaan uskotaan kuitenkin vaikuttaneen etenkin hänen tärkeimmät luonteenpiirteensä – empatia ja humaanisuus. Guterresin diplomaattisia taitoja on arvostettu jo pitkään. Hän osoitti jo pääministerikaudellaan, että rauhanvälitys on hänelle tärkeää nostamalla Itä-Timorin itsenäistymispyrkimykset kansainvälisen yhteisön tietoisuuteen ja keskusteluun.

Portugali oli tällä viikolla myös kansainvälisen digiyhteisön keskiössä ja Lissabon ”THE place to be”. Hieman yli 800 000 asukkaan Lissaboniin tulvi yli 53 000 teknologiavaikuttajaa, start up-yrittäjää sekä rahoittajaa ympäri maailmaa. Miksi? Startup- ja teknologiatapahtuma Web Summit siirtyi Dublinista Lissaboniin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Ensimmäisen Lissabonissa järjestetyn tapahtuman loppuarvio on muutamasta logistisesta ongelmasta huolimatta niin järjestäjille kuin Lissabonille ja laajemmin Portugalille varmasti positiivinen. Kävijämäärät kasvoivat entisestään aikaisempiin vuosiin. Tapahtumaan kehitellään jatkuvasti uutta sisältöä, sen lisäksi, että se on etabloitumassa myös Aasiaan.

Portugali on arvioinut, että pelkästään tapahtuman järjestämisestä saatu tuotto on noin 175 miljoonaa euroa. Luonnollisesti sen kerrannaisvaikutuksia päästään arvioimaan vasta pidemmällä tähtäimellä, mutta jo nyt Portugali katsoo saaneensa vastinetta 1,3 miljoonan euron julkiselle investoinnille, jolla taattiin tapahtuman saaminen maahan. Selvänä tavoitteena on Portugalin sijoittuminen globaalien digimarkkinoiden ja innovaatioiden keskiöön. Maassa jo nyt toimivat yrityskiihdyttämöt ja hautumot ovat perusta, jolle Web Summitin kaltaisilla tapahtumilla halutaan rakentaa.

Voidaan varmasti hyvällä syyllä todeta, ettei vuosi 2016 sujunut Portugalille yhtään hullummin. Neljän vuoden talouskriisin leimaamalle kiviselle tielle saatiin hengähdystauko. Kun yhtälöön lisätään kesällä voitettu jalkapallon Euroopan mestaruus, lista on melko täydellinen portugalilaisesta näkökulmasta. Epäselvää lienee enää vain se, mikä  edellä mainituista saavutuksista lämmittää eniten tämän jalkapallon pienen suurvallan egoa.