ASUNTOMINISTERI MADRIDISSA
Asuntoministeri Jan Vapaavuori ja Espanjassa asuntoasioista vastaava valtiosihteeri Beatriz Corredor tapasivat Madridissa 21. maaliskuuta. Valtiosihteeri Corredor asiantuntijoineen selosti suomalaisvieraille, miten asuntojen energiatehokkuutta on tarkoitus Espanjassa parantaa. Jokaisella meillä Espanjassa asuvalla taitaa olla tästä myös omakohtaisia kokemuksia.
Ministeri sai lisäksi selvityksen Espanjan kiinteistömarkkinoiden tilanteesta. Valtiosihteerin viesti oli, että pohja asuntojen hintojen laskemisessa olisi saavutettu.
SUOMALAISINVESTOINTEJA
Vapaavuori ja Corredor vihkivät myös käyttöön Uponor-yhtiön uuden logistiikka- ja koulutuskeskuksen Mostoleksen kaupungissa, hieman Madridin ulkopuolella. Uponor työllistää kaupungissa 250 ihmistä. Näinä aikoina, jolloin investointiuutiset ovat harvassa, vihkimiskilven paljastaminen puheineen oli merkittävä paikallinen uutistapahtuma.
Uponor on yksi johtavista rakennus- ja ympäristötekniikan järjestelmien toimittajista maailmassa. Toimintaa on 30 maassa ja markkinajohtajuus yli sadassa maassa. Tilaisuus oli hyvää mainosta, miten Suomi on selviytynyt jo kasvu-uralle.
Järjestin ministerille illalliset, jossa oli mukana muun muassa Espanjan tunnetuimpiin arkkitehteihin kuuluva Angel Fernández Alba, suuri suomalaisen arkkitehtuurin ystävä. Hänet on palkittu Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan ritarimerkillä Suomen hyväksi tekemästään työstä. Valmistelussa on vastavuoroisesti Alban arkkitehtuurin esitteleminen Suomessa.
ESPANJAN PAINOARVO MAAILMASSA
Arvostettu madridilainen tutkimuslaitos Real Instituto Elcano julkisti kehittelemänsä uuden indeksin, jolla mitataan maiden painoarvoa maailmalla. Mittareina on käytetty ainoastaan lukuja, jotka kuvaavat rajat ylittävyyttä. Tutkijoiden mukaan tämä kuvaa aidommin maiden painoarvoa maailmassa (Indice Elcano de Presencia Global).
Indeksin kokoaminen on ollut vuosien työ. Paikalla oli edustava joukko espanjalaisia kansainvälisen politiikan ja EU:n tutkijoita. Oli hienoa havaita, että monet heistä ovat jo kontaktejamme. Työmme ei ole mennyt hukkaan.
Mittareina on käytetty taloutta, puolustusta, muuttovirtoja ja turismia, kulttuuria ja tiedettä sekä kehitysapua. Yhdysvallat on ykkönen kaikilla mittareilla, mutta rajojen ylittävyyden kautta tutkittuna monet nousevat valtiot, mukaan lukien Brasilia, ovat vielä kaukana kärjestä. Espanjan sijoittautui kokonaisvertailussa yhdeksännelle sijalle ja Suomi tässä 54 maan luettelossa sijalle 37.
JÄLLEEN EUROOPPA-NEUVOSTO
Päämieskokouksia Brysselillä on ollut tiuhaan, mutta hankalia ovat olleet asiatkin, eikä vähiten Suomen kannalta. Teimme lähetystössä jälleen vakiokierrokset pääministerin kansliassa ja ulkoministeriössä.
Järjestin lisäksi pohjoismaisen lounaan Espanjan pankkitukiviraston johtokaksikolle. Heidän viestinsä oli, että julkisen tuen määrä Espanjan säästökassoille tulee pysymään Espanjan keskuspankin ja valtiovarainministeriön ilmoittamissa rajoissa eikä ole missään tapauksessa niin suuri kuin luottoluokituslaitokset ovat ennakoineet.
Me Pohjoismaiden lähettiläät kävimme myös jututtamassa työantajajärjestö CEOE:n työmarkkinajohtajaa, joka vastasi ay-liikkeen kanssa parhaillaan käytävistä neuvotteluista. Tavoitteena on Francon ajoilta periytyvän Espanjan työehtosopimuskäytännön joustavoittaminen. Näkemykset eroavat kuitenkin vielä paljon, eikä neuvottelutulos vaikuttanut olevan ihan lähellä. Ensi viikolla tapaamme ay-liikkeen (UGT ja CCOO) johtajat. Sieltä kuulemme mitalin toisen puolen. Kun neuvottelutulosta ei syntynyt hallituksen asettamaan määräpäivään 19. maaliskuuta mennessä, Zapatero esitteli Eurooppa-neuvostossa muita Espanjan kilpailukykyä lisääviä toimia.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!