Atlético de Madrid vs FC Barcelona

1

Atlético de Madrid vs FC Barcelona

EU-maiden johtajat kokoontuivat jälleen torstaina 16.9.2010 Brysselissä. Edellinen tapaaminen oli kesäkuussa ja seuraava on lokakuussa. Syyskuun kokoontumisen erityispiirteenä oli, että kokouksessa käsiteltiin ulkoministerien läsnä ollessa EUn suhteita strategisiin kumppanimaihin, erityisesti nouseviin talouksiin kuten Kiina ja Intia.

Kävimme ennen kokousta jo tavaksi muodostuneet keskustelut pääministeri Zapateron esikunnassa yhdessä Tanskan ja Ruotsin lähettiläiden kanssa. Nämä ovat hyvin konkreettisia tapaamisia. Eurooppa-neuvoston päätelmien luonnokset käydään läpi ja kerrotaan puolin ja toisin, mitkä ovat maidemme mahdolliset aikomukset tulevassa kokouksessa.

Välitin myös pienen small talk –vinkin päämieskokouksesta ministeriöömme: sunnuntaina on Madridissa Atlético de Madridin ja FC Barcelonan välinen jalkapallo-ottelu. Ulkoministeri Moratinos on innokas Atléticon kannattaja, pääministeri Zapatero puolestaan Barçan.

Atlético vs. FC Barcelona

 

Olin itsekin katsomassa tuota ottelua. Atlético on selvästi hallituksen ministerien joukkue. Paikalla oli energiaministeri Sebastian ja elinkeinoministeri Blanco. Vaihdoin muutaman sanan kummankin kanssa. Nyt ei ollut mitään erityistä lobattavaa, mutta jos olisi, niin kannattaa näköjään mennä Atléticon kotipelejä seuraamaan.

 

 Muita tapaamisia

Tiistaina kävimme Pohjoismaisella lähettiläskokoonpanolla puhumassa ulkoministeriön Lähi-itä -osastopäällikön kanssa alueen tilanteesta. Espanjalaiset ovat perinteisesti erittäin hyvin informoituja ja aktiivisia toimijoita muutoinkin. Ministeriössä oli vahvaa optimismia juuri alkaneiden Lähi-idän suorien rauhanneuvottelujen jatkumisesta. Tulemme seuraamaan tilanteen kehittymistä tiiviisti.  

Ulkoministeriön EU-sihteeristö organisoitiin uudelleen heinäkuussa. Kävin tapaamassa uutta päällikköä ja varmistelemassa, että hyvä yhteistyö jatkuisi. Meni vielä paremmin kuin odotin: uusi osastopäällikkö olisi kiinnostunut tulemaan käymään Suomessa. Jätin hänelle Suomesta juuri saadun englanninkielisen paperimme siitä, miten EUn sisämarkkinoita tulisi kehittää. Yhteistä löytyi heti mm. unionin digitaalisen asialistan edistämisestä sekä Suomen esillä pitämästä verokoordinaatiosta. Yhteistyö tulee jatkumaan.

 Seurasimme myös paikan päällä kongressissa Afganistan-keskustelun ja osallistuimme seminaariin, jossa käsiteltiin Espanjan EU-puheenjohtajakauden tuloksia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

 Aamiaisista…

ministeri GarmendiaMadridissa on paljon eri think tankien organisoimia aamiaistilaisuuksia, joissa on hyvin mielenkiintoisia puhujia. Tilaisuudet ovat erittäin hyödyllisiä myös siksi, että Espanjan korkeat virkamiehet käyvät niissä. Viikolla olin kilpailukomissaari Almunian tilaisuudessa. Istuin pääministerin kanslian avustajan ja valtiovarainministeriön pääsihteerin välissä, ja sain heiltä tuoretta tietoa. Ei huono saldo.

 

Näissä tilaisuuksissa saa myös mahdollisuuden tavata ministereitä. Kävin kättelemässä oikeusministeri Caamañon hänen aamiaistilaisuudessaan. Ministerin virkamiehet kiittelivät Suomea tuesta Espanjan puheenjohtajuuskaudella.

 …lounaskontakteihin

Järjestin residenssissä lounaan ulkoministeriön Eurooppa-osaston uudelle, myös Suomen asioista vastaavalle apulaisosastopäällikölle. Selostin tulevia vierailusuunnitelmiamme ja muita hankkeitamme. Sovittiin tiiviimmästä yhteistyöstä. Lähetämme jatkossa hänelle suoraan tietoa taloudestamme ja aloitteistamme. 

 Kollegamme Mika Koskinen puolestaan isännöi kotonaan lounasta korkealle energiaministeriön virkamiehelle. Mukana olivat myös Mikan Pohjoismaiset ja Baltian maiden kollegat. Vieras oli etukäteen toivonut kuulevansa maidemme kannat Espanjaa puhuttavaan hiiliteollisuuden tukemiseen. Lounaat ovat nykyisin työtä, eikä pelkästään sosiaalisia tilaisuuksia enää ole.

Tuen antamisella Brysselin kokouksissa on merkitystä. Täällä ”kentällä” huomaa, että aina kun vain muistamme kriittisissä tilanteissa antaa tukeamme vaikeuksissa oleville jäsenmaille, niin se noteerataan. Espanjan sisäministeri esimerkiksi muistaa vieläkin sen, kuinka Suomen rajavartiolaitos vuosia sitten tarjosi kalustoapuaan Kanarian saarien laittoman siirtolaisuuden hallintaan saamiseksi.  

 … ja iltatilaisuuksiin

Katalonia piti kansallispäivän, La Diada, vastaanottonsa. Kansallispäivän syynä on tappio Espanjan perimyssodissa.  Kun Espanjan Habsburg-sukuinen kuningas Kaarle II kuoli lapsettomana 1701, alkoi Espanjassa yli vuosikymmenen kestänyt sota. Espanjan kuninkuus meni Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n perilliselle Felipe V:lle, ja Barcelona antautui Felipen joukoille 11.9.1714. Voittajat lakkauttivat Katalonian omat instituutiot. Antautumispäivä vahvistettiin Katalonian kansallispäiväksi vuonna 1980.

La DiadaKävin vastaanotolla tervehtimässä Katalonian autonomian presidentti Montillaa sekä Kataloniasta kotoisin olevaa Espanjan puolustusministeri Chaconia. Näkymisellä Katalonian tilaisuuksissa on merkityksensä. Paikallaolo noteerataan aina.  

 

 

 

MeksikoMeksikolla oli kansallispäivä, 200 vuotta itsenäisyyttä. Latinalaisen Amerikan maiden vastaanotoille tulee yleensä ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan osaston virkamiehiä, joten tilaisuuksissa kannattaa siksikin käydä. Osallistuin ja sain Latinalaisen Amerikan osastopäälliköltä tuoreita Kuuba-toiveita myös Helsinkiin välitettäväksi.

 

 

Perjantaina menen Malagaan avaamaan graafikko Esa Riipan näyttelyä. Käyn konsulaatissamme ja tapaan poliisiyhdysmiehemme. Lisäksi tapaan kunniakonsulimme kanssa erikseen myös Malagan viranomaisia.

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 11 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.