Olin alkuviikon Suomessa puhumassa eri puolilla Espanjan tilanteesta. Tuttu havainto jälleen: positiivisten Espanja -uutisten esiin tuominen yllättää kuulijat. Samoin se, että pitkässä juoksussa Espanja on Suomen ja Luxemburgin rinnalla parhaiten euron kriteereitä noudattanut maa.
Samaa teemaa pyöritettiin residenssissä pidetyllä lounaalla, jossa Pohjoismaiden lähettiläiden lounasvieraana oli Espanjan suurimman pankin, Santanderin ylintä johtoa. Pankin arvion mukaan Espanjan vahva vientiteollisuus pelastaa Espanjana. Espanjan vienti on noussu 32 %:iin bkt:sta mikä on jo Ranskan tasoa, ja pankkien lainoitus vientiyrtiyksille on selvässä kasvussa.
Espanjassa on toki vielä paljon tehtävää, mutta vajaassa vuodessa on muutettu yhteiskuntaa paljon. Työmarkkinauudistus on maan kilpailukykyä lisäävä uudistus. Velkaantumiskattojen kirjaamisen lainsäädäntöön uskotaan tuovan mukanaan budjettikurin.
Europessimismin ilmapiirissä oli virkistävää isännöidä illalliset viidelle suomalaiselle lukiolaisnuorelle ja heidän opettajalleen, jotka osallistuivat Euroopan parlamentti -säätiön järjestämään, Eurooppa-parlamentin toimintaa avanneeseen simulaatioon Espanjan senaatissa. Nämä nuoret uskoivat Eurooppaan ja olivat myös valmiita yhteisen Euroopan eteen ponnistelemaan. Tunsin itseni vanhaksi kertoessani heille EU-jäsenyysneuvottelukokemuksista.
Viikonloppuna palasin Suomeen. Katalonian sunnuntaisten autonomiavaalien ääntenlaskentaa pystyi onneksi seuraamaan netin kautta reaaliajassa. Nämä vaalit ylittivät, syystä, uutiskynnyksen Suomessakin.
Blogiin tulee viikon tauko, sillä olen alkavan viikon Helsingissä. Seuraava kirjoitus 10.12.2012