Espanjan tukipakettia ja palvelumuotoilua

1

Espanjan tukipakettia ja palvelumuotoilua

Eurokriisin seuraaminen alkaa olla aikamoinen trilleri, jossa tulevia käänteitä on välillä vaikeaa ennustaa. Hallituksen aiemmin tylsät tiedotustilaisuudet kuljettavat nyt juonta. Tiedontarpeen nopeus on sitä luokkaa, että tarvitaan twitteriä kärryillä pysymiseen.  

Kun seuraa Suomen talouslehtien otsikointeja, Espanjasta välittyvä kuva on aika yksipuolinen. Unohtuu, että Espanjalla on vahva enemmistöhallitus, joka sopeuttaa nopeasti talouttaan ja reformoi vahvasti. Maassa on sosiaalisesti rauhallista, ja Espanjan pankeista suurin osa on hyvässä kunnossa. Lisärahan tarve on laskettu sellaisella talouden kauhuskenariolla, jota selvityksen laatineet konsultitkaan eivät pidä todennäköisenä. Lähetystöillä on kriisimaissa oma roolinsa yrittää monipuolistaa tätä kuvaa.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Kumpula-Natri ja Espanjan Eurooppa-valtisosihteeri Méndez de Vigo.Suuren valiokunnan puheenjohtaja Kumpula-Natri ja Espanjan Eurooppa-valtisosihteeri Méndez de Vigo.

Tämän ympärillä pyörittiin viimekin viikolla. Meillä oli tärkeä vierailu junailtavana, kun eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri kävi Madridissa. Tapasimme yhden tiiviin päivän aikana Espanjan budjettivaltiosihteerin, Eurooppa-valtiosihteerin, El Paisin tunnetun kolumnistin ja kävimme keskustelut Espanjan kongressin EU-valiokunnan puheenjohtajiston kanssa. Itse kävin hankkimassa lisätietoa Espanjan keskuspankista.

Kaikissa tapaamisissa välittyi ihmettely, miksi Espanjan maariski ei laske, vaikka maassa on tehty juuri niitä reformeja, kuin mitä on pyydetty. Lisäksi on päätetty pankkitukipaketista, ja Kreikan vaalitulos oli rauhoittava. Espanjan katseet kääntyvät tässä tilanteessa Eurooppaan; Espanjan korkeissa koroissa on paljon myös Euron valuvikaa, jonka korjaamiseen tarvitaan eurooppalaisia toimia. Vierailusta on erillinen juttu nettisivuillamme.

CentroCentron johtaja José Tono, näyttelyn kuraattori Antti Pitkänen ja Madridin kulttuuritoimenjohtaja Fernando Villalonga Campos   CentroCentron johtaja José Tono, Lähettiläs Markku Keinänen, näyttelyn kuraattori Antti Pitkänen ja Madridin kulttuuritoimenjohtaja Fernando Villalonga Campos
(Kuva: Petri Markkanen)

Madridin keskeisessä CentroCentro -kulttuurikeskuksessa avattiin tiistaina suomalaisen palvelumuotoilun näyttely. Oli hienoa tuoda esiin näkökulmia, joilla voidaan päästä kriisioloissakin eteenpäin. Palvelumuotoilu auttaa löytämään ratkaisuja, uusia visioita. Avajaisiin saapui runsaasti väkeä, ja Suomen kuva erilaisia väyliä hakevana maana vahvistui jälleen. Madridin kaupungin kulttuuritoimenjohtaja osallistui avajaisiin. Sovittiin heti, että näyttely on avoimena aiottua pidempään, 16. syyskuuta saakka.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään syksyllä työpajoja, jossa suomalaiset ja espanjalaiset opiskelijat kehittelevät yhdessä kaupunkilaisten elämää parantavia ratkaisuja. Seos Oy:n Antti Pitkänen on koonnut hienon kokonaisuuden. Näyttelystä on omat facebook -sivustonsa: http://www.facebook.com/EncuentrosKohtaamisia

EU_lippuTalouskriisistä huolimatta tämä blogi jää nyt kesätauolle heinäkuun loppupuolelle saakka. Tarkoitus on olla Suomessa muutama viikko, mutta myös seurata Espanjan tilanteen kehittymistä. Mikäli kaikki vaikeutuu, niin palaan takaisin Madridiin. Trilleri jatkuu. ”Puoliloma”.

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 9 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply