Eurooppa-neuvostosta pannuhuoneen pamahdukseen

1

Eurooppa-neuvostosta pannuhuoneen pamahdukseen

Viime viikon työt pyörivät pitkälti Eurooppa-neuvoston ympärillä. Eurooppa-neuvosto kokoontui Brysselissä 17.6.2010.

Euroopan maiden lähetystöjen tehtävänä oli mm. laatia sisäpoliittiset katsaukset siitä, millaisessa tilanteessa hallitusten päämiehet kokoukseen osallistuivat. Ei turha työ Espanjan osalta.

Madridissa on vuoden mittaan käynnistetty pienempien lähettiläsryhmien yhteistyötä. Kutsumme yhdessä korkeita virkamiehiä tai politiikkoja lounaille tai käymme heitä yhdessä tapaamassa. Tämä on kaikkien kannalta tehokas tapa saada tietoa. Teemme paljon tiedonhankintareissuja yhdessä Pohjoismaiden kanssa, mutta kokoonpanot vaihtelevat myös kiinnostusten ja intressien mukaan.

Talouskysymykset olivat Eurooppa-neuvoston kokouksessa tärkeitä. Kävin tapaamassa yhdessä Ruotsin ja Tanskan kollegoiden kanssa pääministeri Zapateron kansainvälisen yksikön päällikköä sekä ulkoministeriön EU-sihteeristön päällikköä. Unkarin lähetystössä pidettiin puolestaan isommalla lähettiläsporukalla aamiainen, jossa oli vieraana Zapateron talouspoliittinen neuvonantaja. Yritimme saada kuvaa siitä, miten Espanjan hahmottaa tulevan kokouksen.

Lobbasin myös Suomelle tärkeitä päätelmäkirjauksia. Saimmekin Espanjan tuen mm. talouspoliittista koordinaatiota koskevien kirjausten tehostamiselle.  

Lähetystöjen on oltava sisältöasioissa aina hereillä, eikä työ voi olla virka-aikaan rajoittuvaa. Kun maanantaina on ulkoministerien kokous Brysselissä, niin viikonlopun tapahtumilla asemamaissa on ministerillemme merkitystä. Espanjan ehdotus torstain Eurooppa-neuvostossa julkistaa pankkiensa stressitestien tulokset kerrottiin keskiviikkoiltana. Tiedot on saatava liikkeelle heti, jotta niillä olisi merkitystä, kun kokouksiin Suomessa valmistaudutaan.

El Mundo-lehtiMaan toiseksi suurimman päivälehden El Mundon varapäätoimittaja sekä pääkirjoitusvastaava olivat torstaina residenssissä lounaalla. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun Espanjan poliittisesta tilanteesta ja sisällissodan jakolinjojen vaikutuksesta nykypäivän politiikkaan. Lehti oli varma, että Zapatero tekee hallitukseensa muutoksia heti Espanjan EU-puheenjohtajuuskauden päätyttyä. Mukana olivat Ruotsin ja Tanskan lähettiläät sekä Viron suurlähettiläs Toomas Kahur.

Kesken lounaan tuli tekstiviesti Brysselistä, että Eurooppa-neuvosto oli hyväksynyt Viron eurojäsenyyden. Tärkeä, positiivinen viesti siitä, että euro on ja pysyy ja kehittyy.

Irlannin entinen pääministeri ja ulkoministeri Garret Fitzgerald oli Irlannin lähettilään vieraana. Paikalla oli erityisesti tutkijayhteisöä; tässä oli hyvä tilaisuus saada kontakteja tutkijapiireihin. Tutkijoiden tapaamiset ovat viranomaiskontaktien rinnalla tärkeää vastapainoa virallisille näkemyksille. Pyrimmekin liittämään aina Suomesta tuleviin viranomaisvierailuihin myös tutkijatapaamisen.

La Razón –päivälehti teki haastattelun sarjaan ”aamiaisia lähettiläiden kanssa”. Edellisessä jutussa oli ollut haastateltavana Ranskan lähettiläs, joka osoittautui suureksi härkätaistelujen ystäväksi. Minun otsikkoni tulee olemaan paljon vaatimattomampi: ilmoitin pitäväni jamon serranosta ja tortillasta.

Malagan konsulaattiin toukokuussa saatu liikuteltava passikone toimii edelleenkin koekäytössä hyvin. Passin sai mm. pyörätuolipotilas, jonka olisi ilman uutta konetta pitänyt tulla Madridiin passia hakemaan. Toiminta pyörähtää kunnolla käyntiin syyskuun alusta.

Kesän aikana yritämme jälleen vauhdittaa toista Aurinkorannikon siirtokunnallamme keskeistä asiaa, osa-aikaisen sosiaalityöntekijän saamista alueelle.

Residenssissä tehtiin loppuviikolla kuntokartoitus. Kiinteistö on 1950-luvulta ja korjattavaa olisi, mutta oikeaan aikaan ei korjauksiin ole valtion budjetissa koskaan rahaa. Tarkoitus onkin laatia nyt korjaussuunnitelma, jotta korjauskustannuksiin pystyttäisiin paremmin varautumaan.

Muutama viikko sitten hajosi pannuhuoneesta paineinen vesiputki. Vettä tulvi voimalla ja kohinalla. Näky oli sitä luokkaa, että piti oikein kutsua 11-vuotias tytärkin katsomaan. Todettiin molemmat, että ihan kuin Aku Ankassa.

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 8 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply