GALICIA-VIIKKO

1

Espanjan voittamattoman laivaston La Coruña

Ihmettelin blogissani muutama viikko sitten, miten Espanja on väärällään upeita historiallisia kaupunkeja, jotka tahtovat jäädä matkailijoilta piiloon. Nyt on lisättävä ihmettelyjen sarjaan, miten Espanja on erilainen maisemaltaan ja hengeltään maan eri kolkissa.

La CoruñaOlin perjantaina käymässä Galiciassa La Coruñassa, Euroopan äärilaidalla. Kun La Coruñassa katsoo merelle, edessä on Amerikka.  Espanjan voittamaton laivasto, ”La Armada Invencible”, lähti muuten vuonna 1588 La Coruñasta Trafalgarin taisteluun. ”Voittamaton” tippui laivaston nimestä tuon reissun jälkeen.

Hoidin La Coruñassa jälleen setin institutionaalisia käyntejä: hallituksen edustaja Galiciassa, alueparlamentti ja pormestari. Galician edustajan Madridissa olin puolestani tavannut alkuviikolla.

Suomen talous kiinnostaa kaikkia aina, ja siitä kyselevät maakuntamatkoilla niin isännät kuin toimittajatkin. Onneksi makrotalouslukumme ovat sellaisia, että niitä kelpaa luetella. Hyvin hoidettu talous on ulkomailla yksi vahvimmista markkinointivälineistämme.

Espanjan oman aluehallinnon kritiikki nousee usein maakuntatapaamisilla esiin. La Coruñassa huoli tuntui olevan, että kun esimerkiksi päivähoito on Galiciassa autonomiahallinnon vastuulla, ja autonomiahallinto ei asiaa hyvin hoida, kaupungin on pakko toimia, vaikka asia ei ole heidän kompetenssiinsa kuuluva. Kaupunginjohtaja ja autonomiapresidentti saattavat olla eri puolueista, mikä ei ole omiaan yhteistoimintaa lisäämään.

Galicialla on kova kiinnostus saada enemmän suomalaisia turisteja tutustumaan alueeseen – asumaankin. Galician viranomaiset toivoivat myös voivansa esitellä suomalaista kulttuuria alueellaan.

Espanjassa on yhteensä 17 autonomiaa. Monet ovat asukasluvultaan Suomea suurempia. Olemmekin lähetystössä kehittelemässä julkisuusdiplomatiatapahtumien rakentamista alueelliselle pohjalle. Vastaanotto on alueilla parempaa ja kiinnostus suurempaa kuin tapahtumien jo kyllästämässä Madridissa.

Galicia -talossa Madridissa

Kuvanveistäjä María CarreteroOlin alkuviikosta Espanjassa hyvin tunnetun, galicialaisen kuvanveistäjä Maria Carreteron näyttelyn avajaisissa Galicia-talossa Madridissa. Maria käyttää massiivissa töissään paljon suomalaista graniittia. Suomen luonto on hänelle muutoinkin inspiraation lähde. Avajaispuheissa puhuttiin paljon Suomesta. Oli hyvää mainosta meille.

 

 

 

Kunniakonsulit Suomen intressien edistäjinä

María Luisa Ameijeiras PuenteLa Coruñan tapaamiset oli järjestänyt kunniakonsulimme Maria Luisa Ameijeiras Puente, nuorin ja ainut nainen 13 Espanjan kunniakonsulimme joukossa.

Kunniakonsulit saavat Suomen ulkoministeriltä valtakirjan. Espanjan ulkoministeri hyväksyy heidät puolestaan Espanjan kuninkaan nimissä. Kun perinteisiä konsuliasioita on nykyisin paljon vähemmän kuin aikaisemmin, kunniakonsuliemme toimenkuvakin on siirtymässä enemmän Suomi-promootioon ja kaupallisen kontaktien edistämiseen. Suomen konsuleiksi valitut ovat yleensä alueellaan hyvin vaikutusvaltaisia toimijoita, jotka voivat suhteillaan viedä meille tärkeitä asioita eteenpäin. Kunniakonsulit eivät saa Suomen valtiolta palkkaa tai korvauksia, vaan he kustantavat toiminnan omasta pussistaan.

Santiago de Compostela

Santiagon katedraali iltavalaistuksessaKaikki Madridin lähettiläät oli kutsuttu osallistumaan Paavin messuun joko Santiagossa tai Barcelonassa. Itse olin lauantaina Santiagossa. Erityisesti nuoriso otti Paavin vastaan hyvin lämpimästi, äänekkäästikin: ”se nota, se siente, Papa esta presente” (huomaan, tunnen, Paavin läheisyyden) oli usein toistettu iskulause. Paikallla oli koko Galician autonomian johto, myös Espanjan hallituksen edustajia.Paavi Benedictus XVI

Muita viikon tapahtumia

Edustustomme virkamiehet Hannu Ripatti ja Mika Koskinen olivat Helsingissä Eurooppa-raportoijapäivillä. Heille selostettiin mm. viimeisimmät valtiovarainministeriön, sisäministeriön ja oikeusministeriön tärkeät EU-asiat. Tämä kuvaa hyvin sitä, miten edustustojen toimintakenttä on laajentunut.

Järjestin lounaan erään Partido Popular-puoluetta lähellä olevan tutkijan kanssa. Tutkija on tehnyt puolueelle Espanjan koulutusjärjestelmän parantamissuunnitelmia. Puhuttiin Suomen koulutusosaamis-vientihankkeesta sekä myös mahdollisesta EUn tulevaisuusseminaarista ensi keväänä, jossa meilläkin voisi olla osuus.

Osallistuin illallisille, jossa vieraana oli Espanjan entinen valtiovarainministeri Pedro Solbes. Hän on tunnettu suorapuheisuudestaan, eikä pettänyt nytkään. Viestinsä oli, että Espanjan talouden tasapainottamistoimet ovat hyviä, mutta ne olisi pitänyt tehdä vähän aikaisemmin, kuten hän ennen eroaan keväällä 2009 suositti.

Lähetystössä kävi myös joukko Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijoita. Selostin heille Espanjan talouden näkymiä sekä edustuston toimintaa. Nämä ovat aina virkistäviä tilaisuuksia. Opiskelijoiden terävien kysymysten edessä joutuu välillä itsekin kurkistamaan peiliin. 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 11 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.