LOPEN KYLLÄSTYNEET VALTASIVAT PUERTA DEL SOLIN

1

LOPEN KYLLÄSTYNEET VALTASIVAT PUERTA DEL SOLIN

Madridin symboli el oso y el madroño täyttyi kylteistä

Espanjassa pidettiin 22. toukokuuta alue- ja kunnallisvaalit, joissa huomiota vei paljon nimellä 15-M kulkeva kansanliike. Liike syntyi sosiaalisen median kautta ja kokosi nopeasti Espanjan suurimpien kaupunkien keskusaukioille kymmeniä tuhansia lopen kyllästyneiksi (espanjaksi Los Indignados) itseään kutsuvia mielenosoittajia. Liike vaatii ”todellista demokratiaa” Espanjaan.

 

Puerta del SolKävin itsekin sunnuntai-iltana katsomassa, miltä Puerta del Solilla näytti. Mielenosoittajia oli vieläkin tuhansia, mutta kaikki oli todella rauhallista ja hyvin organisoitua. Poliiseja oli vähemmän kuin jalkapallo-ottelussa. Paikalla oli niin nuoria ja keski-ikäisiä kuin eläkeläisiäkin, jotka itse tehdyillä kylteillä ja papereilla toivat esiin omaa, hiljaista tyytymättömyyttään. Liike jatkaa mielenosoitustaan vielä viikon vaalien jälkeen.

 

Ulkoministerit ovat koolla maanantaina Brysselissä. Välitimme valtuuskunnalle tietoa vaalien lopputuloksesta. Valtaa pitävä sosialistinen puolue PSOE sai selkeän vaalitappion ja menetti koko demokratian ajan hallitsemiaan alueita ja kaupunkeja. Miten tämä kaikki tulee vaikuttamaan Espanjan uudistuksiin ja kevään 2012 parlamenttivaaleihin? Tilanteessa riittää seurattavaa.

KULTTUURIVIENTIÄ CÁDIZISSA

Martti Pärssinen Cádizin kulttuurijohtajien kokouksessaNettisivuillamme ovat jutut Markku Salon lasinäyttelyn avajaisista maanantaina Cádizissa sekä miinalaiva Pohjanmaan vierailusta. Kulttuuriyhteistyö Cádizin kaupungin ja Suomen välillä pohjaa Cádizin kaupungin ja Suomen Madridin-instituutin väliseen sopimukseen, jonka suojelijana on tasavallan presidentti.

 

Cádizin pormestari Teófila Martínez, suurlähettiläs Markku Keinänen sekä Pohjanmaan komentaja Mika Raunu. Kuva: Manuel Fernández.Kävimme kulttuuri-instituutin johtaja Martti Pärssisen johdolla Cádizissa keskustelut kaupungin kulttuuritoimen johtajien kanssa uusista hankkeista vuonna 2012. Tapasimme miinalaiva Pohjanmaan päällikön kanssa myös Cádizin pormestarin Teófila Martínezin.

 

KOULUTUSVIENTIÄ MADRIDISSA

Koulutusvientikokouksessa MadridissaSkandinaavista koulua Barcelonaan aktiivisesti perustava yhdistys kävi instituutissa esittelemässä kouluhanketta. Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori osallistui myös kokoukseemme. Pohdimme sitä, miten Barcelonan kouluhanke voisi liittyä suunniteltuun isompaan koulutusvientikuvioon. Olemme miettineet Latinalaisen Amerikan vientimahdollisuuksia esimerkiksi Madridissa sijaitsevan Iberoamerikkalaisen järjestön kautta sekä opettajankoulutushanketta Espanjassa.

SUOMI KIINNOSTAA EDELLEEN

Kiinnostus Suomen vaalitulosta kohtaan jatkuu aina vain. Annoin haastattelun eräälle espanjalaiselle radiokanavalle. Toimittaja kyseli suorassa aamulähetyksessä, miten Suomen vaalit tulevat vaikuttamaan Eurooppaan.

Selostin Suomen tilannetta myös kolmen lehden taloustoimittajille residenssissä järjestetyllä lounaalla. Nämä nuoret taloustoimittajat sympatisoivat 15-M -liikehdintää. Espanjan pitäisi heidän mukaansa uudistua nopeammin ja radikaalimmin kuin keskenään riitelevät pääpuolueet haluavat.

Finpron Pekka Tolonen tutustumiskäynnillä IndrassaTutustuimme Finpron Madridin-toimiston edustajien kanssa nopeasti maailmalle levittäytyneeseen IT-alan yritykseen Indraan. Kun Espanjan oma sisäinen kysyntä on alhaalla, kasvua haetaan ulkomailta. Yritys toimii jo yli sadassa maassa. Myynnistä 7–8 % osuus käytetään tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

MUITA TAPAHTUMIA

Kävin jututtamassa Espanjan ulkoministeriön Afrikka-osastopäällikköä muun muassa Sudanin ja Somalian tilanteista. Sain omasta ministeriöstä kiitettävästi taustamateriaalia, mutta näissä tapaamisissa on aina omat haasteensa. Pitäisi nopeasti ymmärtää vastapuolen puheessa vilisevät maiden johtajien nimet, rauhansopimusten lyhenteet ja lukuisat kriisipesäkkeet sekä hahmottaa kaikki vielä espanjalaisittain lausuttuna.

Professori Juan Cantó Rubio kävi suurlähetystössä

 

Elävä esimerkki aktiivisen ihmisen elinkaaresta pyörähti lähetystössä kun 85-vuotias professori ja eurooppalaisen diplomaattifoorumin presidentti Juan Cantó Rubio markkinoi Alicantessa järjestämiään seminaareja. Ajatuksena on saattaa yhteen Pohjois-Afrikan maiden nuoria diplomaatteja ja EU-maiden lähettiläitä parin päivän seminaarissa. Ajatus oli minusta hyvä, ja lupauduin mukaan ensi kevään ohjelmaan.

 

Lapsikuoro Norjan kansallispäivän vastaanotolla

 

Ikähaitarin toista päätä edusti Norjan kansallispäivän vastaanotto, jossa olivat pääroolissa lapset.

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 8 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply