Pientä optimismia ilmassa

1
Espanjan kehitys- ja ulkoministeri José Manuel García Margallo EU-suurlähettiläiden kanssa Irlannin suurlähetystössä Madridissa.

Uusi vuosi alkoi Espanjassa positiivisemmassa ilmapiirissä kuin edellinen päättyi. Espanjan maariskin perjantainen lasku 330 pisteeseen, eli puolittuminen viime heinäkuun ennätyksestä, otettiin helpottuneena, mutta varovaisesti, vastaan.

Espanja sai 5,8 mrd euron lainan tilanteessa, jossa kysyntä oli kaksinkertainen. Lisäksi Espanjan kansainväliset yritykset ja suurimmat pankit, joiden liikkuminen lainamarkkinoilla on ollut syksyllä vaikeaa, ovat onnistuneet hankkimaan rahoitusta valtiota edullisemmalla korolla. Ulkomaiset sijoittajat vaikuttaisivat olevan pikkuhiljaa palaamassa.

Espanjan pörssi on kasvanut vuoden 2013 alussa yhteensä 6 %. RBS-pankki antoi suosituksen ostaa eräiden autonomioiden velkakirjoja, ja Lontoon City on suosittanut Espanjan osakkeiden hankintaa. Siellä odotetaan positiivista yllätystä Espanjasta loppuvuonna.

Samalla on pienentynyt paine pelastuspaketin pyytämiseen. Valtiovarainministeri Luis de Guindos ilmoittikin pari päivää sitten, ettei paketille ole nyt tarvetta. Ministeri arvioi käänteen tapahtuvan loppuvuodesta ja Espanjan kääntyvän kasvu-uralle.

Espanja on tehnyt vuodessa paljon

 

Espanjan keskuspankki

Espanjassa on vielä paljon korjattavaa ja tehtävää, mutta paljon on myös tehty. Rahoitussektorin reformi on loppusuoralla, ja Espanjan autonomioille on asetettu perustuslaillinen velvoite pysyä talouskurissa. Maltilliset palkkaratkaisut sekä työmarkkinareformin mahdollistamat joustot ovat tuoneet investointeja maan autoteollisuuteen. Vaihtotase on kääntynyt ylijäämäiseksi.

Espanjan keskuspankki on laskenut, että Espanja on vuoden 2014 puoliväliin mennessä korjannut sen, minkä se menetti kilpailukykyisyydessään vuosina 1998-2008. OECD ennustaa Espanjan viennin kasvavan vuonna 2013 yhteensä 6,4 %, mikä olisi OECD-maiden kolmanneksi paras tulos Etelä-Korean ja Viron jälkeen.

Hallitus on parhaillaan aikaistamassa, todellisen elinikäodotteen käyriä seuraillen, eläkeiän asteittaista nostamista 67 ikävuoteen.

Haasteitakin on

Tilanteen pysymisestä tällaisena ei ole taetta. Lainamarkkinoilla on käytävä tiuhaan ennen kuin kuluvan vuoden lainatarve 230 mrd euroa on koossa. Maanantaina korkotaso nousi jälleen hieman yli 5 %:n.

Ulkoministeri García-Margallo vakuutti viime viikolla meille EU-lähettiläille, että Espanja tekee osuutensa, mutta korkotasoon vaikuttaa edelleen myös sijoittajien usko euron peruuttamattomuuteen. Ministeri toivoi nopeampaa integraatiota kohti talousunionia.

Espanjan työttömyys on EU-maiden ennätys. Ja vaikka maassa on yleisesti ottaen sosiaalisesti aika rauhallista, espanjalaisten luottamus omaan poliittiseen järjestelmäänsä on historiallisen alhaalla.  Mielipidemittausten mukaan instituutioista vähiten arvostettuja ovat poliitikot, puolueet, pankkilaitos ja parlamentti.

Ongelmaton asia ei ole myöskään Katalonian pyrkimys itsenäistymiseen.

Kommentit

Elsamar Seppo 11 vuotta sitten

kyllä sen täällä ruohonjuuri tasollakin tuntee, hyviä värinöitä ilmassa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.