Perustuslakia Espanjassa

Espanjan perustuslaki vuodelta 1978
Espanjan perustuslaki vuodelta 1978

Perustuslakivaliokunta tutustui viime viikolla Espanjan perustuslakituomioistuimeen sekä kongressin perustuslakivaliokuntaan ja sai samalla hyvän tietopaketin Espanjan perustuslain kiemuroista.

Perustuslakituomioistuimessa.
Perustuslakituomioistuimessa.

Valiokuntamme joutuu seuraamaan tiiviisti eurokriisin ratkaisumallien perustuslainmukaisuutta. Valiokunnan tehtävän vaativuutta ja merkitystä kuvaa hyvin, että Espanjassa kansallisten lakien perustuslainmukaisuutta valvovat perustuslakituomioistuimen 12 täyspäiväistä tuomaria.

Espanjan perustuslaki suo hallitukselle mahdollisuuden antaa kiireellisissä tilanteissa välittömästi voimaantulevia, lakitasoisia säädöksiä, joissa parlamenttikäsittely toteutetaan jälkikäteen. Monet eurokriisin vaatimat kansalliset uudistukset ovat kulkeneet tätä reittiä. Tämä poikkeuksellinen menettely on taannut ripeyden, jolla Espanja on asioita muuttanut.

Poliittisemmassa keskustelussa espanjalaiset toivoivat, että Espanjan ponnistelut ja uhraukset saisivat vastakaikua myös Pohjoisessa. Kahtiajako, jossa Etelä pitää Pohjoista epäsolidaarisena ja Pohjoinen Etelää laiskana, pitäisi saada poistettua. Luottamusta toisiin tulisi lisätä.

Uuden avoimuuslainsäädännön, joka on parhaillaan parlamenttikäsittelyssä, uskotaan lisäävän luottamusta myös kolmen A:n maissa. Tätä toivovat myös Espanjan kansalaiset omiltaan Korruptiopaljastuksia on tullut viime päivinä sen verran paljon esiin, että puolueilta odotetaan radikaaleja toimia.

Espanjaa hallitsevan keskustaoikeistolaisen Partido Popularin edustajat vakuuttivat edustajillemme, että välitön uhka euron hajoamisesta on ohi. Sijoittajat vaikuttaisivat alkavan uskoa, että nyt toteutetaan se, mikä sovitaan.

Katalonian parlamentissa
Katalonian parlamentissa

Kansanedustajamme kävivät myös perustuslain ”toisessa päässä” Barcelonassa. Syntyi kuva, että ehkä Katalonian pyrkimyksiin löytyy vielä kompromissi. Sen verran hajosivat käsitykset suoran itsenäistymisen vaatimisesta.  

 
 
Keskustelut käytiin katalaaniksi. Katalonian oma kieli ja kulttuuri oli kaikessa vahvasti esillä.
Barcelonan katedraalin kielivalikoimat
Barcelonan katedraalin kielivalikoimat

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.