Sekaisin pääpotista

Joululoton myyjät huutavat ”El Gordo, El Gordo, El Gordo” Madridin kaduilla ja aukioilla. El Gordo eli ”se lihava” on Espanjan joululoton pääpotti. Espanjassa joululotto on jo vuodesta 1812 lähtöisin oleva perinne. Vuosi sitten lähes kolme neljäsosaa Espanjassa asuvista täysikäisistä osallistui tähän jouluarvontaan.

Doña Manolita on yksi Madridin suosituimpia paikkoja ostaa joulun lottokuponki.
Doña Manolita on yksi Madridin suosituimpia paikkoja ostaa joulun lottokuponki.

Joululoton perinne herätti huomioni nähdessäni yli sata ihmistä jonottamassa Madridin keskustassa. Kysyin uteliaana yhdeltä heistä, mihin he kaikki jonottavat. Hän kertoi heidän olevan menossa ostamaan jouluarvan kuuluisalta Doña Manolita -lottokioskilta. Kyseiseltä kioskilta arpansa ostaneista joka vuosi useampi kuin yksi henkilö on voittanut arvallaan jotakin.

Joululotto on suosittu Espanjassa muuallakin kuin Madridissa. Matkallani Santiago de Compostelaan näin monia ihmisiä sateessa jonottamassa ostamaan jouluarpaa. Gran Canarian lentokentällä myyjä kaupitteli juuri ennen turvatarkastusta jokaiselle matkustajalle joululottoa sanoen ”el gordo te va a tocar”, ”tulet voittamaan pääpotin”.

Joulu alkaa arvonnalla

Suomessa joulu alkaa 24. joulukuuta, mutta Espanjassa se alkaa jo 22. joulukuuta kun joululotto arvotaan. Arvonta on yhtä tärkeä osa perinteitä kuin turrón-makeiset, 12 onnea tuovaa viinirypälettä uudenvuodenaattona tai loppiaisaattona lahjoja tuovat kolme itämaan tietäjää.

Miljoonat ihmiset Espanjassa seuraavat arvontaa suorana televisiosta, radiosta tai netistä, toivoen palkintoa, joka muuttaisi heidän elämänsä. Arvontalähetys voi kestää jopa kuusi tuntia ja se kuvataan suorana Teatro Realissa eli kuninkaallisessa teatterissa, jossa laulavat lapset arpovat voittonumerot. ”Niños de la suerte” eli onnen lapset ovat madridilaisen San Idelfonson koulun oppilaita, jotka ovat lähtöisin vähäosaisista perheistä.

Jonot lottokuponkien myyntipisteille voivat kasvaa pitkiksi.
Jonot lottokuponkien myyntipisteille voivat kasvaa pitkiksi.

Parasta on jakaminen

Mikä tekee tästä jouluarvonnasta Espanjassa niin erityisen? Yhteisöllisyys. Tätä viestii myös jouluarpajaisten slogan ”Lotería de navidad: el sorteo que nos une”, ”Joululotto: arvonta, joka yhdistää meidät”.

On arvioitu, että yksi ihminen ostaa yleensä kolme désimosia eli kymmenesosaa kokonaisesta jouluarvasta. Yhden kymmenyksen hinta on 20 euroa. Kokonainen kymmenen lipuketta sisältävä sarja maksaa 200 euroa. Usein ihmiset ostavat enemmän kuin yhden lipukkeen useammasta sarjasta, koska he pelaavat porukoissa.

Kysellessäni tutuilta ja tuntemattomilta syitä joululoton pelaamiselle he ovat vastanneet, että kukaan ei halua jäädä ulkopuolelle, jos päävoitto sattuisikin osumaan kohdalle. Lottoajat pelaavat yhtä numeroa ystäviensä kanssa, toista työkavereiden kanssa, kolmatta suosikkikahvilan porukan kanssa ja niin edelleen. Myös kaksi ihmistä voi jakaa yhden lottokupongin. Ideana on, että päävoitto jakautuu useamman pelaajan kesken.

Palkinnot

Päävoitto eli El Gordo on 4 miljoonaa euroa, toinen palkinto on 1,25 miljoonaa ja kolmas palkinto on 500 000 euroa. Jaossa on myös useita pienempiä palkintoja. Tänä vuonna palkinnot ovat verottomia 20 000 euroon saakka, mutta sen yli menevistä voitto-osuuksista maksetaan 20 prosenttia veroja.

Sekä Suomessa että Espanjassa joulu on ennen kaikkea jakamisen aikaa. On sanomattakin selvää, että perinteikkään joululottoarvonnan jännityksen sekä mahdollisen palkinnon jakaminen lähimmäisten, ystävien tai työkavereiden kanssa on ainutlaatuinen kokemus.

Gabriela Gutiérrez Martínez

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.