Yleislakko

 

YleislakkotarraYleislakkotarra ulkoministeriön kellokortin vieressä

Keskiviikon yleislakkopäivänä Madrid oli ”avoinna” kuten normaalisti. Lähetystön espanjalaiset halusivat kaikki tulla töihin. Kulmakuppila oli auki, eikä lakolle jaettu paljoa sympatiaa. Otos näihin näkemyksiin on todella pieni, mutta yhden, tosin hyväosaisen, korttelin osalta näin.

Kävin tapaamassa lakkopäivänä Espanjan ulkoministeriön Välimeri-suurlähettilästä kyselläkseni Välimeren unionin seuraavista vaiheista. Ministeriön kellokortin vieressä oli lakkokehotus, mikä jäikin ministeriössä ainoaksi merkiksi lakosta. Illan mielenosoituksissa oli sen sijaan väkeä enemmänkin eli pinnan alla kytee kyllä.

Lakkotarra katukivetyksessäYleislakkotarra katukiveyksessä: ”Ilman leipää ei ole rauhaa”.
YleislakkokehotusYleislakkokehotus avoinna olleen liikehuoneiston liukuovessa.

 

Kohtaamisia

Liikanen residenssissäPääjohtaja Liikanen residenssissä

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen oli puhumassa Espanjan suurimman pankin Santanderin järjestämässä korkean tason seminaarissa. Liikanen on työryhmineen koonnut kiitellyn ja paljon kansainvälistä huomiota saaneen, raportin pankkien rakenteiden uudistamisesta. Liikanen ehti matkallaan lentokentälle pyörähtämään myös residenssissä.

Suvi MikkonenSuurlähettiläs Keinänen ja Suomen taekwondo edustaja Lontoon olympialaisissa, madridilainen Suvi Mikkonen Helsinki – Vantaan lentoasemalla.

Lensin torstaina Suomeen. Lentokoneessa törmäsin Madridissa asuvaan ja harjoittelevaan taekwondo -lupaukseen Suvi Mikkoseen. Mikkonen oli valmentajineen matkalla Suomeen keskustelemaan Olympiakomitean edustajien kanssa. Näin lentokoneessa hänen uusimman esittelyvideonsa ja pääsin tutustumaan Rion olympialaisiin tähtäävään valmennusohjelmaan. Ei voi kuin ihailla kuinka määrätietoista huippuvalmennus on. Lontoon olympialaisissa Suvi  Mikkonen tuli viidenneksi, eikä mitalikaan ollut kaukana.

Akateemisessa kirjakaupassa kohtasin puolestaan komission varapuheenjohtaja Olli Rehniin. Vaihdettiin kirjahyllyjen välissä pitkään näkemyksiä Espanjan tilanteesta. Komissaarilla oli syli täynnä kirjoja. Niin minullakin.

Tapasin matkalla myös Espanjan Suomen suurlähettilään. Hänen kanssaan mietittiin kevään vierailuvaihtoa. Sama asialista oli ulkoministeriön Eurooppa-osastonkin tapaamisissa. Nykyisessä pohjoinen etelä -vastakkainasettelussa henkilökohtaisten kontaktien merkitys korostuu. Kantoja on perusteltava puolin ja toisin.

Tämä näkemys sai arvovaltaisen vahvistuksen kun törmäsin, edelleenkin kirjakaupassa, ulkoministeriön arvostettuun, emeritus-valtiosihteeri Arto Mansalaan. Hänen ensimmäinen kysymyksensä nuoremmalle kollegalle oli, että onhan Espanjaan vierailuvaihtoa.

Ulkoministeriö on teetättämässä kaikissa edustustonpäälliköistä 360-johtajuusarviota. Alaiset arvioivat päällikkönsä, samoin kollegat ja esimiehet. Nyt oli minun vuoroni käydä ulkoministeriön käyttämän johtamiskonsultin luona kuulemassa itsestäni tehty arvio ja ottamassa vastaan ohjeita ja neuvoja. On hienoa, että johtamiseen kiinnitetään ministeriössä näin paljon huomiota. Ulkoministeriö on modernimpi kuin maineensa.

Leave a Reply