Mikä tekee Afrikasta kiinnostavan suomalaisyritysten kannalta juuri nyt? Vastaus voi olla yllättävä.
Kyse ei ole raaka-aineista, uusista investoinneista tai edes pelkästään kauppavaihdon lisäämisestä.
Oikea vastaus löytyy ruohonjuurelta. Afrikka vastaa haasteeseen, joka liittyy itse asiassa aika monen monikansallisen yrityksen tarpeeseen luoda uusia asiakaslähtöisiä sisältöjä asiakkaille.
Koska tarjontahan lisää kysyntää. Mutta miten luoda uusia ideoita, innovaatioita, synnyttää uutta ratkaisu- ja tarvelähtöistä sisältöä palveluihin? Vaikka yrityksellä olisi varaa investoida, kasvu pysähtyy siihen, kun ei pystytä luomaan uutta.
Länsimaiden markkinoiden tietyn tyyppinen kyllästyminen tai kypsyminen ei juuri luo mahdollisuuksia mielikuvitukselle. Tai uusien tarpeiden havaitsemiselle.
Parhaat innovaatiot eivät synny välttämättä tutkimuksen ja kehityksen kautta vaan pikemminkin siellä missä sähelletään – sattumalta, vahingossa ja mieluiten vielä siten, että mahdollisimman lähellä käyttäjää.
Afrikka on seuraava manner, mutta se on myös ymmärrettävä siten, että täällä syntyy uusien ideioiden ja innovaatioiden aalto. Yksi mahdollisuus on pelillistäminen, erilaisten opetus- ja terveyssovellusten muuttaminen sähköisiksi ja pelin muotoon. Asioiden internetin kautta myös esimerkiksi leluihin voidaan sisällyttää uusia toimintoja.
Miten olisi terapeuttiset lelut, joissa yhdistyy asioiden internet ja interaktiivisuus?
Afrikasta on tullut aina uutta. Tämä oli alun perin Rooman valtakunnan johtajien havainto. Raudan käyttö aloitettiin ensimmäisenä Afrikassa: Kushin valtakunnassa nykyisessä Sudanissa sekä nok-kulttuurissa Nigeriassa. Afrikka hyppäsi rautakauteen suoraan kivikaudesta jättäen väliin muut vaiheet.
Samankaltainen hyppäys on tapahtunut mobiiliteknologiassa. Afrikan hyppäys uusimpaan teknologiaan on merkittävä osoitus mantereen kyvystä omaksua uudet ideat nopeasti ja kehittää niitä. Mobiiliteknologia luo muutoksia ihmisten tavassa käyttäytyä ja hankkia esimerkiksi sosiaalista pääomaa. Muutos on siis luonteeltaan kulttuurinen ja ennen kaikkea sosiologinen. Muutokset ovat myös peruuttamattomia, joten Afrikan kehitys on menossa uuteen suuntaan.
Kun sukupolvi Afrikassa vaihtuu, on myös odotettavissa että varsinkin taloudellinen integraatio lähtee etenemään. Olettamus nimittäin on, että kolonialismin piirtämät rajat eivät välttämättä enää toimi uuden sukupolven johtajien osalta.
Afrikka katsoo tulevaisuuteen, kyllä.
Tämä on viimeinen kirjoitukseni tässä blogissa, sillä palaan Dar es Salaamin -edustustosta ulkoministeriöön Helsinkiin ja siirryn muihin tehtäviin. Kiitos lukijoille!