Suomen edustusto Dar es Salaamissa sijaitsee samassa talossa Ruotsin edustuston kanssa. Muutamia viikkoja sitten havahduimme Ruotsin kollegan kanssa miettimään, miten järjestämme eurovaalien ennakkoäänestyksen, kun äänestysajat ovat osin samoja.
Pohdittiin ison yhteisen tilan jakamista kahtia, Suomen ja Ruotsin puoleksi, mutta koska Ruotsin äänestysprosessissa tarvitaan tietokonetta, he katsoivat helpoimmaksi järjestää äänestyksen aulatilassa, jossa on valmis tietokoneyhteys.
Naapurit erillään
Meidän äänestyspaikkanamme puolestaan palvelee edustuston yksi neuvotteluhuone. Suomen ja Ruotsin äänestyspisteet ovat siis selkeästi erillään, ”omilla puolillaan”.
Tuntui kuitenkin hieman ikävältä, ettei EU-vaaleihin saatu mitään yhteistä edes lähimmän naapurin kanssa. Mielessämme kävikin, että eurovaalien pitäisi olla yhteinen tapahtuma – miksei naapurirakennuksen EU-edustusto siis voisi hoitaa koko hommaa kaikkien maiden puolesta.
Pienelle jäsenmaalle ennakkoäänestyksen järjestämisestä on todennäköisesti tuloksena paljon työtä suhteessa vähäiseen äänestäjämäärään.
Ei silti, mielekästä työtä äänestysmahdollisuuden järjestäminen ilman muuta kuitenkin on!
Uurnat saapuvat Mwanzaan
Tansaniassa on parissa aiemmassa vaalissa järjestetty ennakkoäänestys Dar Es Salaamin lisäksi Sansibarilla ja Arushassa, joissa sijaitsevat Suomen kunniakonsulaatit. Näissä paikoissa on kuitenkin käynyt hyvin vähän äänestäjiä, eikä nytkään ollut odotettavissa suurempaa määrää.
Näiden sijaan edustusto päätti tällä kertaa kokeilla uutena äänestyspaikkana Mwanzaa, jossa asuvat suomalaiset ovat ehdottaneet äänestyspisteen perustamista jo aiempien vaalien yhteydessä.
”Useammatkin vaalit lipuivat ohi niin, että liityin nukkuvien puoluseeseen. Olisi kyllä tehnyt mieli äänestää, mutta lähin äänestypaikka olisi ollut Serengetin kansallispuiston takana yli 600 km päässä ja seuraava Dar es Salaamissa, noin 1 200 kilometrin päässä kaupungistamme Mwanzasta. Olisi ollut aika kallista ja aikaavievää käydä äänestämässä, olisi sitten kulkenut millä tahansa”, totesi kaupungissa asuva Mikko Pyhtilä, joka lupautui myös hoitamaan Mwanzan äänestyspistettä.
Pulla odottaa äänestäjää
Pyhtilä kertoi ennen äänestyksen alkua, ettei ollut koskaan aiemmin ollut missään vaaleissa virkailijana. Hänen mukaansa työ vaikutti helpolta: istutaan pöydän takana, annetaan lipuke ja lyödään siihen leima ja sitten vain annetaan ihmisen äänestää.
Toki joitain valmisteluja kuului asiaan: selvittelyjä, miten äänet varmasti ennättäisivät ajoissa Suomeen, sopimuksia ja lomakkeita, postia Suomesta ja suurlähetystöstä, jotta kaikki materiaalit olisivat ajoissa ja niin edelleen.
”Lähetystön väki on ollut erityisen pitkämielistä, olenhan ihan ensikertalaisena tällaisissa vaalipuuhissa, ja siinäkin oman työn ohella, miten milloinkin olen ennättänyt. Toisinaan sitä saa pikkuasioidenkin hoitoon kulumaan ihmeellisen paljon aikaa. Nyt valmistelut ovat hyvällä mallilla huomista äänestyspäivää varten. Taidetaan laittaa pullaa ja kahvia pöytään, jos joku sattuisi silloin meille eksymään!” Pyhtilä kertoi.
Mwanzassa kävi lopulta kahdeksan äänestäjää, mikä on lähellä rajaa, että äänestysmahdollisuus voitaisiin siellä tarjota uudelleenkin. Dar es Salaamissa äänestetään vielä lauantaihin asti ja toivotaan äänestysvilkkauden tiivistyvän loppua kohden.
Lisää tietoa eurovaalien ennakkoääänestyksestä Tansaniassa edustuston verkkosivulla.