Pelätty maanjäristys toteutui Nepalissa

Aloittaessani tätä kirjoitusta Nepalin maanjäristyksestä on kulunut viisi vuorokautta ja kaksi tuntia, tarkalleen.

Sen voimakkuus oli 7,8 tai 7,9 richteriä, lähteestä riippuen. Tänä aamuna 30.4. maa edelleen järisi, noin klo 8.45 koettiin 4 richterin järistys, joka oli nopea mutta selvästi tuntuva.

Sortunut talo Baluwatarissa. Kuva: Asko Luukkainen

Kaikkiaan jälkijäristyksiä on nyt ollut 108 kuluneen viiden vuorokauden aikana.

1930-luvun alussa tapahtui edellinen suurtuhoa aiheuttanut maanjäristys Nepalissa. Se oli voimakkuudeltaan 8,2 richteriä ja tuolloin jälkijäristyksiä koettiin kuuden päivän ajan. Kohta ne siis toivon mukaan loppuvat.

Itse olin vaimoni kanssa maanjäristyksen alkaessa ostoksilla amerikkalaisten klubilla, joka sijaitsee kaupungin keskustassa.

Olimme juuri saaneet ostokset tehtyä ja istuutuneet autoon, kun järinä alkoi. Auto alkoi huojua voimakkaasti ja sen vieressä kävelleet ihmiset lakosivat katuun.

Tätä ensi aaltoa kesti ehkä minuutin ajan, jonka jälkeen juoksimme klubin urheilukentälle, joka on avoin tila. Samalle kentälle komennettiin kaikki muutkin ja kohta alkoivat voimakkaat jälkijäristykset. Nekin olivat sitä luokkaa, että seisovilla oli vaikeuksia pysyä pystyssä.

Klubilla odottelimme noin kaksi tuntia ja sitten järistykset laantuivat sen verran, että uskaltauduimme kotiin. Kathmandun kadut olivat pääsääntöisesti auki, lähinnä kotimatkalla näimme sortuneita muureja, joista yksi oli kotikadullamme.

Asuntomme oli säilynyt uskomattoman hyvin, tappioksi muodostui vain yksi lattialle pudonnut valkoviinipullo ja muutama vaurioitunut koriste-esine.

Suurimmat vauriot tapahtuivat maaseudulla, jossa heikosti rakennetut talot sortuivat maan tasalle. Kuolonuhreja on todettu tätä kirjoitettaessa jo yli 5 000 ja loukkaantuneita yli kymmenen tuhatta.

Luvut tulevat nousemaan, oma veikkaukseni on, että kuolonuhreja on lopulta yli kymmenen tuhatta.

Royal Nepal Golf course, ihmiset yöpyvät taivasalla uuden järistyksen pelossa. Kuva: Asko Luukkainen
Royal Nepal Golf course, ihmiset yöpyvät taivasalla uuden järistyksen pelossa. Kuva: Asko Luukkainen

Apu ei ole vielä kunnolla maaseudulle ehtinyt, ja monelle se tulee liian myöhään. Kathmandun laaksossa kuoli yli tuhat ihmistä. Pahin skenaario eli se, että lentokenttä vaurioituu ja maantiet Kathmandun laaksosta ulos tuhoutuvat, ei onneksi toteutunut.

Jos näin olisi käynyt, olisimme todella vaikeassa tilanteessa.

Avustuslennot alkoivat nopeasti, mutta koska Kathmandun lentokentällä (maan ainoa kansainvälinen kenttä) on vain yksi kiitorata, lentojen ruuhkautuminen alkoi nopeasti. Kuluneiden päivien aikana monia lentoja on jouduttu ohjaamaan muille lentokentille alueella ja jotkut peruuttamaan kokonaan.

Lentokenttä täyttyi nopeasti maasta pois yrittävistä turisteista, joista monet olivat paniikissa. Nyt kenttä alkaa olla lähempänä normaalitilaa.

Suomen suurlähetystö alkoi heti maanjäristyspäivänä ottaa yhteyksiä maassa vieraileviin tai asuviin suomalaisiin. Maassa pysyvästi asuvien kontaktitiedot lähetystöllä on yleensä aina, mutta turistit eivät läheskään aina tee edustustolle matkustusilmoitusta, joiden avulla tietäisimme maassa oleskelevien suomalaisten määrän.

Ensiarvio oli, että maassa olisi maanjäristyksen aikana ollut 120 suomalaista, tänään tiedämme että heitä oli ainakin 240. Näistä 240:stä olemme tätä kirjoitettaessa onnistuneet tavoittamaan kaikki paitsi yhden, joka tietojemme mukaan on trekkaamassa Annapurnalla ja mahdollisesti puhelinverkon ulkopuolella.

Kaikki tavoittamamme ovat olleet fyysisesti kunnossa, joitakin sokissa olevia tietysti on. Suomalaisilla on siis ollut uskomatonta onnea.

Konsulipiste Kathmandun lentokentällä. Kuva: Asko Luukkainen
Konsulipiste Kathmandun lentokentällä. Kuva: Asko Luukkainen

Joitakin suomalaisia on tämän viikon aikana yöpynyt suurlähetystön pihalla teltoissa, jotka olemme heille pystyttäneet. He eivät ole joko saaneet hotellihuonetta tai eivät ole uskaltaneet yöpyä hotellissa sortumavaaran vuoksi.

Joukko ei ole suuri, mutta vaihtuu edelleen. Tänään suomalaisia oli teltoissa viisi, huomenna luultavasti vähemmän.

Olemme myös perustaneet Kathmandun lentokentälle konsulipisteen yhdessä Tanskan ja Norjan kanssa, ja se palvelee kaikkia apua tarvitsevia.

Kathmandussa toimivat edustustot ovat myös alkaneet kokoontua säännöllisesti vertaamaan tietoja kadoksissa olevista ja jakamaan toisilleen informaatiota tilanteesta. On tärkeätä esimerkiksi tietää, mitkä avustuslennot voivat ottaa Kathmandusta lähtiessään mukaansa maasta haluavia.

Suomi koordinoi nyt näitä kokouksia, joita pidetään päivittäin. Onneksi saimme Suomesta vahvistuksia pari päivää sitten, edustuston väki kun on tehnyt pitkää päivää lauantaista lähtien vuorotta.

Nyt toiveissa on saada hieman vapaata, joka tulee todelliseen tarpeeseen.

Nepalille maanjäristys on todellinen suurkatastrofi. Maaseudun suurtuhon kustannukset ovat valtavat ja vaikka Kathmandu näyttää nopeasti katsomalla melko hyvin säilyneeltä, monet korkeat kerrostalot, jotka pysyivät pääosin pystyssä, jouduttaneen purkamaan sortumisvaaran vuoksi. Niiden seinissä näkyy halkeamia, jotka eivät ole luultavasti korjattavissa.