Vappu saapui Kathmanduun etuajassa

Hindujen vanhimpiin juhliin kuuluvan holin lähestymisen pystyi Kathmandussa ennakoimaan kahdella tavalla: Ensinnäkin päivät olivat pidentyneet, ja lämpöäkin alkoi olla riittävästi. Toisekseen töihin mennessä pääsi todistamaan, kun tarhaikäiset lapset leikkivät aamuista vesisotaa.

Hyvä taktiikka vaikutti olevan yksinkertaisesti heittää ämpärillinen vettä vastustajan päälle.

Varsinaisena holina, maaliskuun ensimmäisenä, myös aikuiset liittyvät leikkiin. Kuten vappuna serpentiineineen ja ilmapalloineen, myös holina värit ovat suuressa roolissa.

Holi-juhlan aikaan värijauheita myydään ympäri Kathmandua. Kuva: Otto Härö
Holi-juhlan aikaan värijauheita myydään ympäri Kathmandua. Kuva: Otto Härö

Näkyvin osuus holissa on se, että kaduilla väki toivottaa toisilleen iloisesti hyvää holia ja heittää – tai hieroo – toistensa päälle jauheita sateenkaaren kaikissa väreissä. Myös vesipyssyt ja -ilmapallot kuuluvat arsenaaliin. Erityisesti kasvot ovat tulilinjalla. Väri vaihtuu päivän aikana monta kertaa.

Holi on perinteinen hindulainen juhla, jonka perimmäinen tarina on hyvän voitto pahasta. Kuten vappuna, myös holina juhlinnan aiheisiin kuuluu lisäksi vuodenajan vaihtuminen. Maaliskuun alusta lähtien Nepalissa on virallisesti kevät.

Aivan kuten vappuna, myös holina perusvire on vahvasti positiivinen. Laulu raikaa, ja hyvän holin toivotuksia tulee joka suunnalta.

Joskus lähtee lapasesta

Paikalliset lehdet ovat viime päivinä kuitenkin pitäneet esillä juhlan stressaavampaa puolta. Niiden mukaan juhlinta on aiemmin usein lähtenyt lapasesta, ja kärsijöinä ovat olleet erityisesti tytöt.

Tarinat kertovat jopa tytöistä, jotka ovat joutuneet turvautumaan saattajaan koko juhlaa edeltävän viikon ajan, koska muuten koulumatka keskeytyisi vesiämpärihyökkäykseen.

Nykyään juhlaa edeltävän viikon meno on rauhoittunut, osittain myös viranomaisten valvonnan keinoin. Enää ketä tahansa kadulla vastaantulevaa vastaan ei voi hyökätä holin varjolla. Seurauksena voi olla jopa sakkoa.

Shristy ja Anzila holinvietossa. Kuva: Otto Härö
Shristy ja Anzila holinvietossa. Kuva: Otto Härö

Shristy, kathmandulainen opiskelija, vietti tänäkin vuonna holia asiaankuuluva väritys kasvoillaan. Hänelle holi on ollut ennen kaikkea iloinen kokemus ja lupaus tulevasta kesästä. Hauskin asia päivässä ovat ehdottomasti joka puolelta tulvivat värit.

Shristy ei onnekseen edes lapsuudessaan muista pelänneensä koulumatkoja holin aikana. Ainoat asiat, joita hän kertoi pienenä lapsena jännittäneensä, olivat ihmisten yhtäkkiä niin oudon väriset kasvot – juuri tällaiset, hän osoitti nauraen omia kasvojaan.