Maahantuloasioita ja konsulipalveluita itäisessä Afrikassa

Tulin Keniaan ensimmäisen kerran vuonna 2019 opiskeltuani swahilin kieltä Kööpenhaminan yliopistossa. Rakastuin itä-Afrikkaan ensisilmäyksellä ja päädyin Nairobin suurlähetystön konsulipalveluvirkailijaksi. 

Suomen suurlähetystö Nairobissa ylläpitää ja edistää suhteita Kenian, Somalian, Ugandan, Eritrean ja Seychellien kanssa. Suurlähetystön konsulitiimi tarjoaa kansalaispalveluita näillä alueilla oleskeleville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille sekä avustaa ulkomaan kansalaisten maahantuloon oikeuttavien lupien kanssa.

Viikko vierähtääkin nopeasti erinäisiin kyselyihin vastaamisessa sähköpostitse, puhelimitse, asiakaspalvelussa viisumi- ja oleskelupahakemusten vastaanottokeskuksen (Visa Facilitation Services Global) tiloissa tai suurlähetystössä.

Nairobin kattojen yllä. Kuva: Ida Räsänen
Nairobin kattojen yllä. Kuva: Ida Räsänen

Suurlähetystö tarjoaa monenlaisia kansalaispalveluita

Uuden passin hakemiseksi tulee varata aika, ja hakemus jätetään henkilökohtaisesti. Jos passi on hävinnyt tai varastettu, voidaan tehdä väliaikainen tai hätäpassi. Notaaritoimet, kansalaisuusasiat sekä ulkomailla hädänalaisessa asemassa olevien avustaminen kuuluvat myös konsulitiimin työhön.

Konsulityö on asiakaslähtöistä ja sitä tehdään eritaustaisten ihmisten kanssa. Asiakkaana saattaa olla esimerkiksi perhe, jonka yksi jäsen on saanut turvapaikan Suomesta ja muut hakevat oleskelulupia perheenyhdistämistä varten. Alueelta hakeutuu myös entistä enemmän hakijoita Suomeen opiskelemaan.

Haastattelemme viisumihakijoita, jotka ovat menossa esimerkiksi yritysvierailulle Suomeen. Myös useat kirkot tekevät paljon yhteistyövierailuita. Yksittäisiä turistimatkailijoita riittää, ja onneksi koronarajoituksetkin ovat jo hellittäneet.

Ihmiset siis muuttavat ja matkustelevat ympäri maailmaa kasvavissa määrin. Ulkomailla mennään myös naimisiin ja perustetaan perheitä.

Myös kunniakonsulimme Kenian Mombasassa ja Ugandan Kampalassa antavat rajatusti konsulipalveluita.

Safarilla Masai Maran luonnonpuistossa. Kuva: Ida Räsänen
Safarilla Masai Maran luonnonpuistossa. Kuva: Ida Räsänen

Konsulitiimi vastaa myös Suomen valtiollisten vaalien ennakkoäänestysten järjestämisestä alueella. Seuraavan kerran äänestetään eduskuntavaaleissa vuonna 2023!

Joskus asia ei kuitenkaan kuulu suurlähetystön toimivaltaan, ja silloin ohjaamme asiakasta olemaan yhteydessä oikeaan viranomaiseen, näin esimerkiksi Kenian maahantulosäännöstöön liittyvissä tiedusteluissa.

Tätäkin tärkeää työtä tehdään yhdessä

Yhteistyö on tiivistä EU-maiden konsulitiimien kanssa. Kehittääksemme yhteistyötä kunniakonsuleidemme kanssa, tapaamme vuosittain Mombasassa. Vierailemme myös erinäisissä paikoissa, joihin turistit saattavat tilanteessa tai toisessa päätyä. Luomme yhteyksiä muun muassa sairaaloihin, poliisiin, vankiloihin ja rajavartiolaitokseen.

Sen lisäksi, että konsulitiimi on auttamassa ihmisiä konsulipalveluissa, saamme myös nauttia elämästä upeassa Keniassa. Nairobi on elävä kaupunki ja täällä on usean maan suurlähetystön lisäksi YK:n päämaja sekä monen kansainvälisen järjestön toimitilat.

Viikonloppuisin on helppo tehdä reissuja Nairobin ulkopuolelle tai ihan vaan nauttia Nairobin tarjoamasta hulinasta. Keniassa riittää nähtävää ja tehtävää melkein loputtomasti!

Jos päädyt ikinä Keniaan, suosittelen ehdottomasti ainakin näitä kolmea upeaa kohdetta:

·       Kenian rannikkoalueet Watamu, Kilifi ja Diani
·       Naivasha
·       Masai Maran luonnonpuisto

Junamatka Nairobista Mombasaan taittuu noin viidessä tunnissa. Kuva: Ida Räsänen
Junamatka Nairobista Mombasaan taittuu noin viidessä tunnissa. Kuva: Ida Räsänen

Suurlähetystö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen aina ennen reissuun lähtöä sekä tarkastamaan kohdemaan maahantulosäännökset paikallisilta viranomaisilta!

Hyödyllisiä linkkejä:

Matkustusturvallisuuteen, konsulipalveluihin ja maahantuloon liittyvät ohjeet ja palvelut

Kenian matkustustiedote

Tee matkustusilmoitus

E-viisumi Keniaan

Muistathan ilmoittaa ulkomailla tapahtuneista elämänmuutoksista Digi- ja väestövirastoon, jotta tietosi pysyvät ajan tasalla ja asiointi Suomen viranomaisten kanssa on sujuvaa. 

Lisää konsulipalveluiden kasvavasta kysynnästä

Itä-Afrikan hautavajoama (Great Rift Valley) on tuhansia kilometrejä pitkä. Kuva: Ida Räsänen
Itä-Afrikan hautavajoama (Great Rift Valley) on tuhansia kilometrejä pitkä. Kuva: Ida Räsänen