Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet vuoden 2011 Vuoden vihannekseksi parivaljakon lanttu ja nauris. Lanttu ja nauris ovat osin unohduksiin ja vähäiselle käytölle jääneitä juureksia, joiden nyt toivotaan saavan julkisuutta ja tunnettuvuutta ja löytävän tiensä ruokalautasille saakka.
Lanttu ja nauris ovat ekologisia, terveellisiä ja maukkaita kasviksia, joista voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia. Niitä voi tarjota sekä raakoina että kypsennettyinä. Lanttu ja nauris kuuluvat vanhastaan omaan ruokakulttuuriimme.
Haudutettu lanttu
Haudutettu lanttu
ainekset:
1 kpl keskikokoinen lanttu
½ litraa tuoretta appelsiinimehua
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
80 grammaa voita
2 rkl sokeria
Suolaa ja pippuria
-Kuori lanttu ja leikkaa pieniksi kuutioiksi noin 1×1 cm .
– Kaada appelsiinimehu kattilaan ja lisää lantun kuutiot, appelsiininkuori, 2 rkl sokeria ja anna kaiken hautua niin kauan että lantun kuutiot ovat tulleet täysin pehmeiksi ja lähes kaikki neste on imeytynyt niihin.
– Lisää voi ja sekoita varovasti. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Jos haluat, voit myös lisätä leikattua timjamia seokseen juuri ennen tarjoilua. Tämä on erinomainen lisäke niin lampaanlihalle kuin myös kalalle.