Den Nordiska maten skördar stadigt flera och flera internationella priser. Den nordiska maten har blivit intressant av en så enkel anledning som råvaran. Här i norden har vi massor av fruktsam jord och natur att ösa ur, vi plockar bär och svamp, fiskar, mjölkar korna som betar på vår mark, och jagar vilt. Allt detta är unikt i världen.
Vi har uråldriga arter av får, svin och kor, 50 sorters bär, 110 typer av rabarber och mer en 700 äppelvarianter, och det viktigaste är klimatet och jordmånen. Den långa, svala växtperioden och överflödet av ljus. Och tänk, ett vilt blåbär kan inte jämföras med ett holländskt växthus blåbär när det gäller aromer och antioxidanter. Det är det här som är den grundläggande tanken i den nordiska maten, att råvarorna skall vara av högsta kvalitet, lokala och närodlade.
Populariteten för den nordiska maten har växt enormt det senaste tio åren
Och utan att nu glorifiera allt för mycket vågar jag påstå att aldrig förr har det nordiska köket blivit så globalt erkänt, respekterat och omtyckt som i dessa tider. Med en stark vilja och tro på den nordiska råvaran har de nordiska kockarna skapat förutsättningarna och placerat den nordiska maten på den gastronomiska världskartan. De nordiska kockarna har aldrig förr skördat så många medaljer och utmärkelser i stora tävlingar som det gör nu. Den berömda kocken Paul Bocusé, mannen bakom den prestigefullaste kocktävling i världen, uttalade sig om den nordiska maten och de nordiska kockarna för ett antal år sedan på följande vis:
”Inte nog med att det nordiska kockarna har kommit och börjat blanda sig i våra franska grytor, nu har det för sjutton kommit och stulit medaljerna av oss också”.
Frontfiguren för det som man i dag omtalar som det Nya Nordiska Innovativa Köket är ingen mindre än den Danske kocken Claus Meyer. Han lanserade begreppet den Nya Nordiska innovativ maten genom en enkel men påtaglig filosofi, nämligen den att maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska.
Finland och det nordiska samarbetet
Nordiska ministerrådet startade programmet ny nordisk mat 2006. Det första programmet pågick fram till 2009 och ställde upp målet att främja nordisk matkultur och gastronomi samt design och turism kopplad till mat, såväl lokalt och regionalt som internationellt. I programmets inledande fas låg fokus särskilt på livsmedel från små regionala producenter. År 2010 fattades beslutet att programmet ska fortsätta fram till 2015. Nu under Finlands ordförandeperiod 2011 har det nya nordiska köket inkluderats i målet att lyfta fram den finländska mat- och dryckeskulturen. Med andra ord har även vi ambassadkockar en synnerligen viktig roll som matkreatörer, vår främsta uppgift blir att presentera och tillfredställa gästerna med smaker som gör måltiden till en resa i det kulinariska Finland. Väl mött.