Hyttekos Norjan tapaan

Rajan takaa vuonojen maasta löytyy vähintään yhtä mökkihullu kansa kuin suomalaiset. Mökkeily on luonnollinen osa norjalaisten viikonloppusuunnitelmia. Siinä missä suomalainen ei voi kuvitella mökkiä ilman järveä ja saunaa, ei norjalaista kiinnosta näistä kumpikaan. Suora yhteys hiihtoladulle on sen sijaan norjalaismökin edellytys.

Norjassa mökiltä on päästävä suoraan hiihtoladulle.

Mökillä rentoudutaan ja nautitaan elämästä

Mökeillään (norjaksi ”hytte”) perheet rentoutuvat ja viettävät yhdessä leppoisaa ja mukavaa aikaa, jolle löytyy myös oma ilmaisu ”kos”. Elämästä nauttimiseen viittaavaa sanaa ei suoraan pysty kääntämään suomeksi, mutta se vastaa maailman valloittanutta tanskan kielen ”hygge”-sanaa.

Pääsiäinen on mökkeilyn kulta-aikaa

Norjan kaupungit tyhjenevät pääsiäisenä asukkaiden pakatessa autonsa ja suunnatessa mökeilleen. Pääsiäisenä mökillä luonnollisesti hiihdetään. Retkeä varten perusnorjalainen pakkaa reppuunsa evääksi suklaapatukka Kvikklunsjin, appelsiineja ja termospulloon kuumaa kaakaota.

Hiihtämisen lisäksi mökillä luetaan dekkareita ja katsotaan televisiosta rikossarjoja. Tällekin ilmiölle löytyy ikioma sana, nimittäin ”påskekrim”. Pääsiäisen alla kirjakauppiaat ovat tyytyväisiä, koska kirjojen myynti kasvaa merkittävästi. Erityisesti dekkareita myydään normaalia enemmän: yleensä niiden osuus on 15–30 prosenttia kaikesta kirjamyynnistä, kun se ennen pääsiäistä on yli 50 prosenttia.

En koselig hytte.

Pitkät viikonloput ja väliin jäävät päivät

Pääsiäisloma on Norjassa virallisesti päivän pidempi kuin Suomessa, mutta norjalaiset pitävät vapaata yleensä koko pääsiäisviikon. Ovathan työpäivät maanantaista keskiviikkoon ns. väliin jääviä päivä, eli ”inneklemte dager”. Sama koskee työpäiviä, jotka jäävät esimerkiksi vappupäivän tai kansallispäivän ja viikonlopun väliin. Pitkien välimatkojen Norjassa on myös luonnollista, että moni aloittaa viikonloppunsa jo torstaina pitäen ns. pitkän viikonlopun ehtiäkseen nautiskella mökkielämästä viikonlopun aikana tarpeeksi. Jonot Oslosta ulosmenevillä teillä ovat torstaisin yhtä pitkät kuin perjantaisin, ja jopa Financial Times on kirjoittanut artikkelin norjalaisten pitkistä viikonlopuista.

Näin Norjassa: Varokaa hiihtäjiä!
Näin Norjassa: Varokaa hiihtäjiä!

After ski vai päiväunet?

Jos suunnittelee mökin vuokrausta Norjasta, on hyvä tietää mökkialueiden erilaisista profiileista. Hyviä bileitä ja kunnon after skitä arvostavan on syytä suunnata Hemsedaliin. Maanläheistä ja ja rauhallista mökkialuetta kaipaavan kannattaa mennä Jo Nesbøn Panssarisydän-kirjastakin tuttuun Ustaosetiin. Trysil on puolestaan niin tanskalaisten kuin suurten firmojenkin suosiossa. Norefjelliin lähdetään erityisesti Oslon alueelta suhteellisen lyhyen välimatkan houkuttelemana.

Elämänlaatua mökiltä

Mökkeily on olennainen osa norjalaista elämänmenoa. On ollut hauska huomata, että treenaamiseen ja erityisesti hiihtourheiluun intohimoisesti suhtautuvat norjalaiset osaavat myös ottaa rennosti, heittää sykemittarin nurkkaan ja nauttia elämästä.