Jos metsään haluat mennä nyt, niin sienistä yllätyt!

Aina syksyn koittaessa minut valtaa jonkinasteinen ”sienihulluus”. Kaivetaan kumisaappaat esiin komerosta, kori tai ämpäri, terävä veitsi ja sienikirja mukaan ja auton keula kohti sieniapajia. Saaliin suuruus ei ole merkittävä asia, vaan suurempi nautinto tulee metsässä samoilusta ja eväiden nauttimisesta raikkaassa ulkoilmassa. Jos nyt jokunen kantarelli tai tatti löytyy, niin retki on ollut täydellinen.

Sieniä etsimässä Oslon metsissä.
Sieniä etsimässä Oslon metsissä.

Eräänä syyskuun viikonloppuna saimme houkuteltua suurlähetystöstä kymmenpäisen porukan sieni- ja mustikkaretkelle Oslon kupeessa sijaitsevalle Sognsvannetin  ulkoilu- ja metsäalueelle. Suosittu ulkoilumaasto oli varmaan jo moneen kertaan koluttu ja sienet noukittu. Mustikoita sentään moni sai poimittua ja pannullisen verran sieniäkin löytyi herkulliseen sienikastikkeeseen. Ämpäriin päätyi kantarelleja, haaparouskuja, leppärouskuja, sikurirouskuja, herkkutatteja, vaaleita orakkaita sekä känsätuhkeloita. Kaikki nämä ovat mainioita ruokasieniä.

Sää suosi retkuetta ja eväsleivät maistuivat Songsvannet-järven rantakalliolla.

Sienitietoutta on runsaasti tarjolla

Aiemmin olen sienten tunnistuksessa turvautunut sienikirjoihin ja aina kerännyt tuttuja lajikkeita. Nyt on aika kuitenkin modernisoitua. Niinpä olenkin liittynyt Facebookissa kahteen eri sieniyhteisöön: ”Suomen sieniseura ry.” ja täällä Norjassa ”Oslo og Omland sopp- og nyttevekstforening” tarjoavat molemmat sienitunnistuspalvelua. Molempien sivustoille voi lähettää kuvia löytämistään sienistä ja vastineeksi saa asiantuntevia vastauksia tunnistamiseen; jopa kymmeniä per kysely. Tärkeää on tietysti olla varma, että löydetyt sienet ovat käyttökelpoisia, eivätkä ole myrkyllisiä tai muutoin vaikkapa pahanmakuisia.

Olen huomannut sivuilla jaettavan lisäksi vinkkejä käytöstä ja säilömisestä sekä upeita sieniruoka-reseptejä. Nokirousku ja maksamaljakas ovat erikoisimpia sieniä, mistä olen nähnyt neuvoa kysyttävän.

Sienisaalis jäi tällä kertaa pieneksi.
Sienisaalis jäi tällä kertaa pieneksi.

Ensimmäinen valtakunnallinen ravintoloiden sieniviikko

Elokuun viimeisellä viikolla Suomessa järjestettiin ravintoloiden valtakunnallinen sieniviikko – ensimmäinen laatuaan. Siihen saivat osallistua kaikki halukkaat ravintolat tarjoamalla erilaisia poimituista tai viljellyistä sienistä valmistettuja ruokia ja juomia. Järjestävänä tahona toimi Sieni-ihmiset ry  promoottorinaan televisosta tuttu Jaakko Selin. Jaakon mukaan yksi viikon jännittävimmistä innovaatioista oli helsinkiläisessä ravintolassa kehitelty tatti-martini.

Tietoa ravintoloiden sieniviikosta löytyy osoitteesta www.sienivallankumous.fi

Ämpäriin päätyi muun muassa muutama kantarelli, herkkutatteja ja haaparouskuja.
Ämpäriin päätyi muun muassa muutama kantarelli, herkkutatteja ja haaparouskuja.

Viiden sienen soppaa suurlähettiläille

Tässä seuraa ohje viidestä sienestä valmistettavaan maukkaaseen sienikeittoon. Sienet voivat olla tuoreita tai osa kuivattujakin (kuivattuja käytettäessä ohjeen sienimäärän voi puolittaa). Tätä sienikeittoa tarjottiin alkuruokana suurlähettilään järjestämällä lounaalla.

Sienikeittoa alkuruoaksi.

 

½ l kanttarelleja

½ l mustatorvisieniä

½ l herkkutatteja

½ l portobello-herkkusieniä

½ l herkkusieniä

50 g voita

1 sipuli pilkottuna

2-3 naurista

2 l vahvaa kanalientä (tai kasvislientä)

½ l kermaa

hunajaa

mustapippuria

tuoretta timjamia

Maizenaa tarvittaessa

Puhdista ja paloittele sienet pieniksi paloiksi. Keitä kanaliemessä sipulihakkelus ja nauriskuutiot kypsiksi. Soseuta keitos. Kuullota sienet voissa ja hunajassa, lisää joukkoon nauris-keitos ja mausteet. Keitä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja anna hautua parikymmentä minuuttia. Suurusta tarvittaessa Maizenalla. Tarjoa lisänä tuoreita sämpylöitä tai focacciaa.