Lammkött har i alla tider, igenom hela vår historia varit föremål för en dyrkan, både kulinariskt och religiöst. Redan på 500 talet f. kr var lammkött ingredienser i både dereligiösa offrandet som det dåtida köket. Hösten är en fantastisk matsäsong och det är också den tiden på året när man äter mest lammkött, i alla former.
Här får ni veckans lammrecept.
300 g lammfilé ( ytter)
1 st rödlök
2 st morötter
1 st rödbeta
4 st fjällmandelpotatisar
1 st päron
½ l rödvin
½l lammfond
2 dl vatten
färsk timjan
färsk rosmarin
1 dl olja
Salt och peppar
1 msk socker
50 g smör
1 msk tomatpuré
1: Putsa och torka av lammfilén, skär bort eventuella hinnor. Gnid in lammfilén med bara grovmalen svartpeppar. Låt filébitarna vila på bänken i rumstemperatur tills det är dags att steka.
2: Skala löken, morötterna, päronet och rödbetan. Skär löken i båtar, morötterna i skivor eller tärningar, päronet i små tärningar och rödbetan i hela tunna skivor.
3: Lägg fjällmandelpotatisen i en lagom stor ugnsform och häll över oljan, klipp i lite färsk timjan och rosmarin och salta och pepra lätt. Grädda potatisen i 170 graders värme i ca 35 minuter, ös då och då potatisen med oljan den ligger i. När potatisen är klar: håll den varm till serveringen.
4: Koka i hop rödvin, 1 dl vatten och lammfond tills endast en tredjedel återstår, tillsätt tomatpurén och 1 dl vatten tillsammans med 1 msk socker, låt koka upp och tag av värmen samt blanka av såsen med att blende i smöret. Håll såsen varm till serveringen.
5: Stek grönsakerna och päronet hastigt i stekpannan med lite smör och flytta dem därefter i en ugnsfast form och låt dem efterstekas i ugnen på 90 grader tills de är mjuka. Salta lätt lammfileerna och stek dem i stekpanna 2-3 minuter på var sida. Köttet skall ännu vara vackert rosa i färgen när du skivar upp det.
6: Lägg upp allting på förvärmda tallrikar och häll till sist såsen över. Dekorera med färska örter och servera genast.