Lehtikaali

Lehtikaali on tummanvihreä, voimakkaan makuinen lehtivihannes. Monet tuntevat sen kukkaistutuksissa kautta maan paljon käytettynä kasvina. Se kestää jopa talvikylmyyttä, ja sitä käytetäänkin ruukkukoristeena niin yleisillä paikoilla kuten toreilla ja kävelykaduilla.

Lehtikaalia käytetään myös keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin. Siinä on paljon rautaa, A- ja C-vitamiinia, sekä karoteenia, kalsiumia ja proteiineja – eli se on oikea vitamiinipommi, jota tulisi käyttää yhä enemmän keittiössä varsinkin nyt talven aikaan.

Lehtikaalikeitto

Ainekset 4:lle hengelle

2 lehtikaalia
1 sipuli
2 rkl voita tai rypsiöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra kana- tai vihanneslientä
½ tlk suolaa ja ripaus valkopippuria
2 dl kermaa 

 

  1. Jos käytät tuoretta lehtikaalia, leikkaa pois varret ja huuhtele ne.
  2. Leikkaa lehdet suikaleiksi.
  3. Jos käytät pakastettua lehtikaalia, ei sinun tarvitse tehdä muuta kuin avata pussi.
  4. Kuori ja hienonna sipuli.
  5. Paista sipuli isossa kattilassa voin tai rypsiöljyn kanssa.
  6. Lisää lehtikaali sekoittaen.
  7. Ripottele vehnäjauhot sekaan ja kaada liemi kattilan. Sekoita hyvin.
  8. Keitä lehtikaalia vähintään 20 minuuttia.
  9. Keitä kananmunia, jos haluat käyttää niitä keiton lisukkeena. Voit myös tehdä  pieniä pyöreitä lihapullia, joita voit myös käyttää lisukkeena keittoon, jos haluat valmistaa hieman juhlavamman keiton.
  10. Lisää kerma loppuvaiheessa ja anna keiton hautua pari minuuttia.
  11. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
  12. Jos haluat lehtikaalikeitosta vieläkin tasaisemman, voit käyttää sauvasekoitinta.
  13. Tarjoa lehtikaalikeitto kananmunapuolikkaiden, hyvän ruisleivän ja vaikkapa tuorejuuston kera.

 Hyvää makunautintoa teille kaikille näin uuden vuoden alussa!

Lehtikaalikeitto