Veckans recept: Hallonpannacotta med jordgubbsmelba, vaniljsås och calvadosmarinerade bär

Hallonpannacotta

Ingredienser för 6 personer

Pannacotta

1 dl hallon (frysta eller färska)
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
3-4 gelatinblad

Jordgubbsmelba

1 dl jordgubbar (frysta eller färska)
½ dl socker
1 msk marsalavin

 

Marinerade bär

2 dl bärblandning
½ dl calvados
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Vaniljsås

2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
4 äggulor

1: Koka upp sockret och vaniljsockret med hallonen. Rör om.

2: Blötlägg gelatinbladen och vrid ur dem allt vatten

3: Tillsätt grädden i socker- hallonblandningen och låt det få ett uppkok

4: Rör ned gelatinet i kastrullen och låt det smälta ordentligt under omröring tag kastrullen av värmen

5: Häll upp pannacottan i en lagom stor skål eller små portionsformar och ställ i kylen för att stelna i minst två timmar.

6: Under tiden lagar du jordgubbsmelban. Blanda samman alla ingredienser och kör igenom en mixer till en jämn och slet sås.

7: Tag fram en skål och lägg bärblandningen i. Tillsätt calvados och sockret och rör om. Låt stå i rumstemperatur i minst ½ timme.

8: Koka vaniljsåsen på vanligt vis. Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt grädden. Låt det koka i en liten stund, rör sedan ner äggulorna under omrörning och tag kastrullen av värmen. Fortsätt att röra om, ”vispa” vaniljsåsen tills den är lagom luftig. Avkyl och servera.

9: Om du använt portionsformar stjälper du upp pannacottan på tallrikar, eller om du lagat pannacottan i en stor form skedar du upp vackra bollar med två skedar ur formen och lägger dem på tallrikar du dekorerat på förhand med alla de andra tillbehören.