Loppiainen päättää talven juhlakauden. Nyt on jälleen yksinkertaisen arkiruoan aika. Tuoksuvat keitot, mehukkaat padat ja kevyet uuniruoat ovat tämän ajan ruokia. Liharuokiin valitaan mieluiten arkisempia ja edullisempia lihapaloja.
Tätä aikaa kutsutaan härkäviikoiksi, jotka kestävät laskiaistiistaihin saakka. Sesongin herkkuihin kuuluvat made, kalanmäti ja blinit. Arkipäivän kohokohtina ovat myös Runebergin päivä 5. helmikuuta, jolloin tarjoillaan runebergintorttuja ja laskiaistiistai 12. helmikuuta, jolloin herkuttelemme laskiaispullilla. Kun ulkona paukkuu pakkanen, on mukavaa istua sisällä lämmössä ja nauttia höyryävää keittoa.
Inkiväärillä maustettu porkkanakeitto
Ainekset 4:lle henkilölle
4-6 kpl keskisuurta porkkanaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl tomaattimurskaa
½ l vihannesfondia tai lientä
½ l vettä
2 dl kermaa
muutama oksa tuoretta oreganoa ja timjamia
suolaa ja pippuria
Kuori porkkanat ja paloittele ne pieniksi palasiksi. Laita ne kattilaan ja lisää ½ litraa vettä. Anna porkkanoiden kiehua pehmeiksi. Lisää vettä tarvittaessa, jotteivät porkkanat kiehu kuiviksi.
Lisää raastettu inkivääri ja vihannesfondi- tai liemi porkkanoiden joukkoon ja anna vielä kiehua hetki. Ota kattila levyltä ja soseuta ainekset hienoksi. Lisää tämän jälkeen tomaattisose, tuoreet yrtit ja kerma. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan ja anna keiton kiehahtaa. Tarjoile keitto höyryävän kuumana, mielellään tuoreen kotitekoisen leivän kera.