Lite gastronomisk historik om fastlagsbullen

Fettisdagen, även kallad semledagen infaller i år 2016 den 9 februari. Semlans dag och fastlagstisdagen är en av Sveriges och även Finlands mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askonsdagen.

fastlagsbullar
fastlagsbullar

Fastlagsbullens intåg i den Finländska matkulturen har vi det Svenska riket att tacka för där den gjorde sitt första intåg i de svenska hemmen på 1200-talet. Fastlagsbullen, semlan fettisdags bullen, kärt barn har många namn, i Sverige tidigast noterat 1689, är hetvägg som kommer av det tyska ”Heisse Wecken”, ”varma kilar eller bullar”, som åts med varm mjölk.

Bullarna har, oavsett namnet, sedan länge tillagats genom att man gröpt ur bullens inkråm, blandat det med grädde, smör och mandelmassa och sedan pulat tillbaks det i bullen. Från 1800-talets mitt förenklade man proceduren genom att ersätta inkråmet med mandelmassa. Vispgrädden är det senaste inslaget i den moderna fastlagsbullen och det görs gällande att det var en bagare i Visby som i glädje över vispgräddens återkomst efter första världskriget skapade den kalorikryllande bakelsetypen.

Nu är bullen närmast att betrakta som en säsongsvis uppträdande bakelse för kaffepauser och lunchraster. En gång bidrog den till svensk konungs plötsliga frånfälle. Det var Adolf Fredrik, Gustav III:s pappa, vars sista måltid, intagen på fettisdagen 1771, bestod av ”hetvägg, surkål, kött med rovor, hummer, kaviar och champagnevin ” enligt greve J.G.Oxenstiernas dagbok. Kort efter denna märkliga meny dog kungen av matslag. ”En Prostdöd” tyckte hovet, men sämre varianter kunde man nog hamna ut för menade man.

 

Här mitt recept på fastlagsbullen:

 1. 50 g jäst
 2. 0,5 tsk salt
 3. 1 dl strösocker
 4. 100g margarin
 5. 3 dl mjölk
 6. 1 ägg
 7. 0,5 tsk hjorthornssalt
 8. ca 1 liter vetemjöl
 • Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker.
 • Smält margarinet och blanda det med mjölken. Se till att vätskan är fingervarm.
 • Häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll därefter i resten av degspadet.
 • Blanda ner ägget.
 • Rör ner hjorthornssaltet i litet av mjölet och sätt till mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen.
 • Låt degen jäsa i bunken i 10 min – 1 timma
 • Vänd upp degen på bakbordet. Dela degen och forma 12-20 runda bullar (beroende på om du vill ha dem stora eller små)
 • Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt. Jäs dem ordentligt (minst 40-45 min)
 • Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader under 5-10 min. Passa dem noga så att de blir lagom gyllenbruna.
 • Låt bullarna svalna. Skär av locket. Gröp ur och fyll bullarna med färdig mandelmassa eller med hemgjord fyllning. Vispa grädde och lägg på rikligt. Lägg på locket och sikta florsocker över.

 

Leave a Reply