Ett av de bakverk som representerar Finländska smaker för utländska gäster bäst är nog de karelska pirogerna. Nygräddade, varma och penslade med skirat smör kan man bara inte motstå dem.
Njutningen blir fullständig när det serveras med en äggsmörblandning man breder över dem. De kan ätas till morgonfrukost eller som ett tilltugg till en varm och god soppa, det kan ätas som ett mellanmål mitt på dagen eller så kan man också bjuda dem till kaffet.
På ambassaden serveras dessa karelska piroger vid olika cocktail tillfällen och då är det bakade i mindre format för att kunna serveras som lagom stora munbitar.
Karelska piroger (i cocktail storlek)
2½ dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
2 tsk salt
Risgrynsgröten
1 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
1 tsk salt
1. Koka risgrynsgröt men låt den helst bli lite lösare en vad man normalt kokar den. Avkyl gröten.
2. Blanda ihop ingredienserna för pirogdegen och kör den till en smidig deg som inte fastnar. Dela degen i två delar, forma degen till en boll och kavla därefter ut degen till en tunn, mycket tunn, ca 2 mm i tjocklek.
3. Ta ut små runda formar som är ca 10-12 cm i diameter, du kan använda ett glas som form eller ännu bättre om du har dessa konditorformar som är runda metallringar utan botten i olika storlekar, då tar du den form som är 10 cm i diameter.
4. När du gjort dina cirklar av degen, (du bör få ca 50 st av hela satsen) lägger du en liten klick risgrynsgröt på varje cirkel, vik ihop vänster och höger kant och nyp med båda händernas tumme och pekfinger ihop degplattorna så att det bildar en slags vågor.
5.Grädda dem i en förvärmd ugn på 250 grader i ca 5-7 minuter. När det är färdiga penslar du dem med skirat smör. Servera dem därefter genast med äggsmör.
Pirogerna går också utmärkt att frysas ner och användas vid et senare tillfälle.