Resepti 4-6 henkilölle
1 kokonainen broileri
1 pieneksi hakattu fenkoli
1 dl appelsiinimehua
suolaa ja pippuria
rypsiöljyä
3-4 kuorittua ja puolitettua keltasipulia
4-6 pientä kuorittua porkkanaa ( jos porkkanat ovat liian suuria, leikkaa ne kuutioiksi tai paloiksi)
1-1½ dl valkoviiniä
80 g voita
Vehnärisotto:
1 dl ruokavehnää
1 dl hienonnettua punasipulia
1 kpl pieneksi hakattua paprikaa
tuoreita yrttejä; timjamia, basilikaa, kirveliä
50 g voita
1: Hiero broilerin pintaan appelsiinimehua, hienonnettua fenkolia, suolaa , pippuria ja hieman rypsiöljyä. Laita broileri uunivuokaan ja anna sen marinoitua huoneenlämmössä noin ½ tuntia. Laita uuni lämpiämään 135 asteeseen.
2: Kun broileri on marinoitunut vähintään puoli tuntia, lisätään vuokaan sipulin puolikkaat, porkkanat ja viini. Vuoka laitetaan lämpimään uuniin ja paistetaan noin 1½-2 tuntia. Voitele broileria liemellä silloin tällöin kypsennyksen aikana.
3: Kun broileri on valmis, valutetaan liemi ja vihannekset kattilaan ja soseutetaan hienoksi ja tasaiseksi. Seos on pohja kastikkeelle.
4: Kastike lämmitetään kattilassa, ja siihen voi tarvittaessa lisätä viiniä, jos se vaikuttaa liian paksulta. Jos kastike on sopiva, lisätään sokeri ja lopuksi voi, joka tekee kastikkeesta hienon ja kiiltävän. Kastikkeeseen voi lorauttaa myös hieman kermaa, mutta se ei ole välttämätöntä.
5: Vehnä keitetään paketin ohjeen mukaan. Sillä aikaa kun vehnä kiehuu, ruskistetaan hienoksi hakattu sipuli ja paprika voissa. Kun vehnä on valmista, kaadetaan ylimääräinen vesi pois, lisätään 50 gr voita sekä sipuli ja paprika kattilan vielä ollessa lämpimällä levyllä. Voimakasta juustoraastetta, esim. mustaa emmentaalia, voi oman maun mukaan raastaa vehnärisoton joukkoon. Tarjoillaan lämpimänä mieluiten mustaviinimarjahyytelön kanssa.