Pietari Suomen pauloissa – mikä pietarilaisia Suomessa kiinnostaa?

Väenpaljous yllätti Suomi-päivän järjestäjät kun kävijätavoite rikkoutui päivän aikana moninkertaisesti. Kuva: Jyri Hoffrén

Pietarissa sijaitsevan kulttuurikeskus Tkatšin piha ja viides kerros täyttyivät toukokuisena lauantaina Suomea fanittavista venäläisnuorista ja -perheistä.  Paikalle olivat pietarilaisten lisäksi saapuneet myös ihkaoikeat muumit Naantalista, ja Suomi-teemaista tekemistä riitti etenkin lapsiperheille. Moni suomalaisyritys oli paikalla esittelemässä tuotteitaan. Kävijät saivat muun muassa maistella Valion uusimpia jäätelömakuja ja maalata Tikkurilan maaleilla jalkapallon MM-kisoihin valmistautumiseen osuvasti sopivia futisaiheisia tauluja.

Pääkonsulaatti oli tuottanut tapahtumaan lapsille suunnatun arkkitehtuurityöpajan ja Eremitaasin kuraattori Ksenia Malichin suomalaisen muotoilun luennon.  Pietarissa ensi kertaa järjestetyn Suomi-päivän suosio ja väenpaljous yllättivät järjestäjätkin. Jo nyt on päätetty, että ensi vuoden tapahtuma järjestetään isommissa tiloissa!

Suomen Pietarin pääkonsulaatin pääkonsulin sijainen Lauri Pullola ja Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb (kesk.) avasivat Suomi-päivän yhdessä muumien ja Nordic Schoolin johtajan (oik.) kanssa. Kuva: Jyri Hoffrén

Mikä nuoria kävijöitä sitten oikein veti tapahtumaan?

”Suomi-päivästä kuulin ystävältäni, joka kutsui minut mukaansa tapahtumaan. Suomi-päivän suhteen odotin paljon työpajoja, suomalaisia tuotteita ja erilaisia palkintoja, joita tapahtumassa kyllä riittikin! Sen lisäksi halusin saada myös tietoa Suomesta sekä osallistua kilpailuihin ja saada tietoa matkoista.

Mielestäni tapahtumassa tärkeintä oli avoimuus. Osallistujien määrää ei oltu rajoitettu, ja paikalle pystyi saapumaan kuka tahansa Suomesta kiinnostunut henkilö. Mielestäni myös päivän ohjelma oli hyvin suunniteltu!

Suomessa olen käynyt muutaman kerran, ja minua kiinnostaa suomalainen kulttuuri. Mielestäni Suomi on avoin ja ystävällinen maa, jossa arvostetaan hyvää elämänlaatua. Olenkin huomannut, että suomalaiset rakastavat maatansa ja arvostavat suomalaisuutta.

Mielestäni kokonaisuutena Suomi-päivä oli todella onnistunut ja tulen ilman muuta osallistumaan jatkossakin tämän kaltaisiin tapahtumiin. Kuitenkin seuraavalla kerralla toivon, että tapahtumassa olisi enemmän tilaa yleisölle.”

-Anastasia 23, historian opiskelija, Pietari

Moni suomalaisyritys oli paikalla esittelemässä tuotteitaan. Kuva: Jyri Hoffrén
Tapahtuman osallistujat pääsivät myös maistelemaan paikalla olleiden suomalaisyritysten tuotteita. Kuva: Jyri Hoffrén

”Suomi-päivään törmäsin ensimmäistä kertaa internetissä sattumalta selaillessani Facebookia. Kuten muutkin, päivän osalta minua kiinnosti eniten oppia suomalaisesta kulttuurista ja sen erikoisuuksista sekä nähdä millaista elämä Suomessa on. Mielestäni päivä toteuttikin hyvin nämä toiveeni ja pääsin näkemään paljon mielenkiintoisia asioita.

Mielenkiintoisinta Suomi-päivän osalta oli mielestäni tapahtuman järjestely. Sain nähdä paljon suomalaisia yrityksiä, tutustua suomalaisiin tuotteisiin ja päästä nauttimaan monista erilaisista aktiviteeteista!

Mielestäni Suomi on todella hieno maa, jossa on syntynyt paljon taitavia ja arvostettuja ihmisiä. Erityisesti Suomessa minua viehättää luonnon puhtaus, kulttuuri sekä suomalaisten elämänfilosofia!

Kiitoksia tapahtuman järjestäjille! ”

-Tanat, 22, journalistiikan opiskelija, Pietari/Kazakstan

Suomi-teemaista tekemistä riitti etenkin lapsiperheille. Kuva: Jyri Hoffrén

”Mielestäni Suomi-päivä oli oiva tapa päästä tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Esimerkiksi aikaisemmin en tiennyt juuri mitään suomalaisista kirjailijoista ja runoilijoista, mutta päivän ansiosta minulla on tällä hetkellä erinomainen kirja suomalaisesta runoudesta!

Erityisesti paikalla minua hämmästytti nähdä paikalle saapuneiden ihmisten määrä sekä huomata kuinka monta ihmistä Pietarissa kiinnostaa Suomi ja suomalaisuus.”

-Valentina, 23, journalisti, Pietari

 

Valentina ei ollut ainoa, joka hämmästyi Suomesta kiinnostuneiden pietarilaisten suuresta määrästä. Visit Finlandin kävijätavoite – 3000 henkeä – rikkoutui päivän aikana monikertaisesti ja noin 8500 henkeä paikalle vetänyt tapahtuma todellakin oli ääriään myöten täynnä. Ensi vuoden tapahtumaa aletaankin suunnittelemaan jo tämän kesän aikana.

Kulttuurikeskus Tkatšin piha ja viides kerros täyttyivät Suomea fanittavista venäläisnuorista ja -perheistä. Kuva: Jyri Hoffrén

Pietarin Suomi-päivän järjesti Visit Finland yhteistyössä Nordic Schoolin, Suomen Pietarin instituutin ja Suomen Pietarin pääkonsulaatin kanssa.

Kiitokset kuvista ja haastatteluista Jyri Hoffrénille, SVKK:n harjoittelijalle Pietarissa.

Teksti: Suomen Pietarin pääkonsulaatin lehdistö- ja kulttuuritiimi.