Pietarissa tapahtuu osa 1: Pöhinää matkailun ja suomalaisosaamisen ympärillä

Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa on jatkuvasti päällä jos jonkinmoista projektia ja tapahtumaa. Pietarin lehdistö- ja kulttuuritiimi aloittaakin nyt uuden juttusarjan, jossa se avaa sitä, mitä kaikkea Pietarissa oikein tapahtuu ja missä kaikessa pääkonsulaatti on tämän vuoden puolella jo ehtinyt olla mukana. Ensimmäisessä osassa vilkaistaan viisumeiden ja Team Finland -toimijoiden maailmaan.

Matkailu Suomeen kasvussa – viisumiosastolla riittää kiirettä

Suomi tunnetaan Pietarin alueella hyvin: laadukkaista elintarvikkeista, puhtaasta luonnosta – ja tietenkin viisumeista. Viime vuonna Pietarin pääkonsulaatti myönsi noin 600 000 Schengen-alueen viisumia, eniten koko maailmassa!

Vaikka vielä ei ollakaan aivan huippuvuosien tahdissa, niin viisumiosastolla on ollut kiireinen alkuvuosi: viisumihakemusten määrä on kasvanut tämän vuoden aikana noin 19 prosenttia vuoden takaisesta. Lisääntynyt matkailu Suomeen on monen tekijän summa: siihen ovat vaikuttaneet varmasti aavistuksen vahvistunut rupla sekä lähialuematkailun kasvava suosio.

Heinäkuussa viisumihakemuksia vastaanotettiin Pietarissa lähes 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Myös Suomen puhdas luonto kiinnostaa venäläisiä matkailijoita. Kuva: Elina Saarilahti

1.8.2019 Suomen ulkoministeriö ilmoitti harmonisoivansa viisumihakemusten liitevaatimukset samanlaisiksi muiden Schengen-maiden kanssa. Vaikka muutokset tulevat olemaan vähäisiä, ovat pietarilaiset lähteneet jo sankoin joukoin viisumikeskukseen jättääkseen hakemuksensa ennen muutosten voimaan astumista. Seuraavat kuukaudet näyttävät, mihin suuntaan hakemustrendi jatkuu.

Suomen myöntämät viisumit ovat pietarilaisille tärkeitä, ja järjestämmekin liitevaatimusten harmonisoinnista medialle ja matkanjärjestäjille lehdistötilaisuuden torstaina 8. elokuuta. Ilmoittautumisia on tullut siihen malliin, että sata henkeä vetävän Aurora-salin väliseinä ruokalaan on avattava, jotta saamme mahdollisimman paljon osallistujia mahtumaan tilaisuuteen, jonka teema on jo lähes viikon ajan ollut yksi kaupungin ykköspuheenaiheista.

Team Finland -matka Pihkovaan. Kuvassa SVKK:n Tarja Teittinen, pääkonsuli Anne Lammila, konsuli Ville Linnala ja NorMaalin johtaja Vesa Tukiainen. Kuva: Julia Puhilas

Team Finland – suomalainen osaaminen kiinnostaa Luoteis-Venäjällä

Toisaalta myös Venäjä kiinnostaa Suomea – tarkemmin sanottuna erityisesti suomalaisyrityksiä. Suomalais-venäläisen kauppakamarin SVKK:n ja suomalaisyritysten kanssa järjestetyt Team Finland -matkat ovat suunnanneet tänä vuonna aurinkoiseen Pihkovaan ja teräskaupunki Tšerepovetsiin. Molemmissa kaupungeissa suomalaisosaaminen esimerkiksi jätehuollon ja ympäristöteknologian saralla on herättänyt paljon kiinnostusta, ja uusia matkoja viritellään jo.

TF-matkalla Tserepovetsiin pääkonsuli Anne Lammila tervehti viisumikeskuksen ensimmäisiä asiakkaita. Kuva: Suomen Pietarin-pääkonsulaatti

Pääkonsulaatti toimii noin kerran kuussa myös Pietarin suomalaisyritysten kohtaamispaikkana, kun aamukahvitilaisuuksissa kuullaan ajankohtaisia puheenvuoroja. Keväällä lavalle nousivat esimerkiksi Ylen silloinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki sekä Voiman Venäjä -raportin tekijät. Aamukahvit ovat jo vakiintunut suomalaisyritysten verkostoitumispaikka Pietarissa.

Pääkonsulaatilla on tänä vuonna järjestetty myös mm. Nordic Business Breakfast -tapahtuma, rakentajafoorumi, Smart Cities -seminaari ja terveysseminaari. Kesäkuussa Finnish Game Day toi pelialan toimijat yhteen.

Keväällä nähtiin myös perinteikäs vaihdosta duuniin -tapahtuma, jossa yritykset pääsivät esittelemään opiskelijoille mahdollisuuksia työllistyä Venäjälle.

TF-matka Pihkovaan
Lue lisää blogistamme
Lue lisää SVKK:n verkkosivuilta

TF-matka Tserepovetsiin
Lue lisää SVKK:n verkkosivuilta

Teksti: Elina Saarilahti yhteistyössä Pietarin pääkonsulaatin lehdistö- ja kulttuuritiimin kanssa. Osa tekstistä on aikaisemmin lähetetty uutiskirjeenä, jonka on koostanut harjoittelija Marika Kortesalmi.

Tahdotko tilata pääkonsulaatin tapahtumakatsauksen sähköpostiisi? Lähetä viestiä info.pie@formin.fi

Leave a Reply