Vieraileva Pietari-hullu vinkkaa 7: Eri uskontojen temppeleitä Pietarissa

Pietarista löytyy suuri määrä eri uskontokuntien ja uskonlahkojen temppeleitä. Viime kesänä kävimme entisessä Retretin luolassa katsomassa Jeesuksesta kertovan musikaalin Poika. Aika suuri produktio, jota musiikin ja tanssinumeroiden lisäksi ryydittivät näyttävät valoefektit. Googlettamalla meille selvisi, että kyseisen musikaalin oli Punkaharjulle tuonut uskonnollisen herätysliikkeen johtaja, joka on entisten Retretin tilojen nykyinen omistaja. Pietarissa samalla herätysliikkeellä on Nevski prospektin varrella kokoontumispaikkana Kolizei (Colosseum), joka on entinen elokuvateatteri.

Ortodoksikirkkoja

Venäjän ortodoksikirkkoon kuuluvat kirkot Pietarissa näyttävät olevan melko ahkerassa käytössä. Kazanin tuomiokirkko, jossa neuvostoaikana oli uskonnon historian ja ateismin museo, on nykyisin Pietarin pääkirkko. Kävimme äskettäin sen hämärässä pylväikkösalissa ihmettelemässä katkeamatonta jonoa, joka johti Kazanin jumalanäidin ikonin luo.

Pietarin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Kazanin katedraali on kaupungin pääkirkko. Kuva: Anu Rämä

Myös museoiduissa Iisakinkirkossa ja Verikirkossa pidetään jumalanpalveluksia. Iisakinkirkkoa yritettiin joitakin vuosia sitten siirtää kokonaan Venäjän kirkon haltuun. Suunnitelmat herättivät voimakasta vastustusta somessa sekä mielenosoituksia, joissa vaadittiin, että kirkko säilytetään museona. Asiassa päädyttiin lopulta kompromissiin. Nyt kirkko on museona, mutta kaksi sivualttaria on koko ajan hartaudenharjoittajien käytössä. Verikirkossa on jumalanpalvelus sunnuntaiaamuisin kello 7.30. Muina aikoina kirkko toimii museona. Kävin äskettäin Pietarin ja Paavalin linnoituksen tuomiokirkossa. En päässyt heti sisään, koska lipunmyyntiä oli myöhäistetty jumalanpalveluksen takia. Eli myös Pietarin ja Paavalin tuomiokirkkoa käytetään jumalanpalveluksiin.

Nevski prospektin kirkkoja

Nevski prospektin varrella on Kazanin katedraalin lisäksi ainakin saksalainen luterilainen Petrikirche, joka neuvostoaikana toimi uimahallina, katolinen Pyhän Katariinan kirkko ja armenialainen Pyhän Katariinan kirkko. Katariinan kirkot on rakennettu Katariina Suuren aikana. Petrikirchen restaurointi on vaikeaa ja kallista, koska käyttö uimahallina on pilannut kirkon rakenteet. Pyhän Katariinan kirkossa oli aiemmin Katariina Suuren rakastajan – Puolan kuninkaan Stanislaw Poniatowskin – maalliset jäännökset. Ne on kuitenkin Stalinin aikana toimitettu Puolaan. Sekä Petrikirchessä että Pyhän Katariinan katolisessa kirkossa järjestetään säännöllisesti konsertteja.

Moskeija ja buddhalainen temppeli

Pietarin puolella (Petrogradskaja storona) kohoavat kohti taivasta moskeijan vaaleansiniset kupolit. Moskeijan esikuvana on käytetty Samarkandin Gur Emir -moskeijaa. Moskeijaan mahtuu tuhansia ihmisiä. Suurten juhlien aikana moskeija ja sen ympäristö ovat tupaten täynnä ja liikenne on täysin pysähdyksissä.

Primorski prospektilla on buddhalainen temppeli. Rakennus on arkkitehti Baranovskin käsialaa. Sama arkkitehti on suunnitellut Jelisejevin herkkukaupan Nevskillä. Rakennusten ulkonäössä on yhtäläisyyttä. Buddhalaisessa temppelissä toimi neuvostoaikana muun muassa radiohäirintäasema. Pitkään on rakennus ollut myös tyhjillään. Nykyisin temppelissä on kuulemma lauantaisin kello 17.00 ”kirkonmenot” eli korviahuumaavaa rummutusta, jota voi käydä halutessaan kuuntelemassa.

Pietarin buddhalaisessa temppelissä toimi neuvostoaikana muun muassa radiohäirintäasema. Kuva: Anu Rämä

Sekä moskeija että buddhalainen temppeli ovat valmistuneet vuoden 1913 tienoilla Romanovien hallitsijasuvun 300-vuotisjuhliin. Nykyään islaminuskoisia on kuulemma niin paljon, että Pietariin on rakennettu toinenkin moskeija.

Synagoga

Kolomnan kaupunginosassa sijaitsee Pietarin juutalaisten hengellisen elämän keskus synagoga. Koraalisynagoga on suuri, kaunis ja valoisa 1800-luvun lopulla rakennettu temppeli, joka on tunnettu erinomaisesta akustiikastaan. Synagogan yhteydessä on kauppa, joista voi ostaa kosher-ruokaa ja matkamuistoja. Siellä on myös ravintola. Jos et ole juutalainen, et pääse synagogaan sapattina.

Koraalisynagoga on tunnettu erinomaisesta akustiikastaan. Kuva: Anu Rämä

Suomalainen ja ruotsalainen kirkko

Isolla tallikadulla (Bolshaja konjushennaja) Nevskin lähellä on suomalainen Pyhän Marian kirkko ja Pienellä tallikadulla (Malaja konjushennaja) ruotsalainen Pyhän Katariinan kirkko. Ruotsalais-suomalainen seurakunta oli aluksi yhteinen, mutta sitten 1769 ruotsinkieliset ja suomenkieliset erosivat toisistaan. Nykyisin Ruotsi pitää ruotsalaista Pyhän Katariinan kirkkoa omana kirkkonaan. Ruotsin lähetystökin on kirkon vieressä. Suomalaisen Pyhän Marian kirkon vieressä on Suomen valtion omakseen lunastama Suomi-talo. Inkerinsuomalainen Maija-mummini kävi aikoinaan Pyhän Marian kirkon koulua Isolla Tallikadulla.