Vieraileva Pietari-hullu vinkkaa 8: Tutkijoiden talo eli suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin palatsi

Komeaan Tutkijoiden taloon, entiseen suuriruhtinas Valdimirin palatsiin, järjestetään myös tutustumiskäyntejä. Kuvassa tanssisali. Kuva: Anu Rämä

Palatsirantakadun numerossa 26 on Tutkijoiden talo. Se ei ole ihan mikä tahansa pytinki. Talossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Kirjailija Maksim Gorkin ansiota on se, että entisestä Vladimirin palatsista tehtiin vallankumouksen jälkeen Tutkijoiden talo. Palatsin alakerrassa on edelleen Maksim Gorkin rintakuva muistuttamassa asiasta. Nälkävuosina vallankumouksen jälkeen Tutkijoiden talosta jaettiin ruoka-apua tiedemiehille. Etenkin Suomesta tuli kymmeniä vaunulasteja elintarvikkeita.

On kirjailija Maksim Gorkin ansiota, että entisestä Vladimirin palatsista tehtiin vallankumouksen jälkeen Tutkijoiden talo. Kirjailijan rintakuva löytyy edelleen palatsin alakerrasta. Kuva: Anu Rämä

Suuriruhtinaan palatsi

Talvipalatsin tilat eivät aikoinaan ilmeisesti riittäneet koko keisarisuvun majoittamiseen. Aina suuriruhtinaiden aikuistuttua ja avioiduttua heille rakennettiin oma palatsi. Oman palatsin sai myös keisari Aleksanteri II:n poika Vladimir. Vladimir ja hänen saksalaista syntyperää oleva puolisonsa Maria Pavlovna ottivat Vladimirin palatsin käyttöönsä 1870-luvulla.

Palatsin tilat ovat hulppeat. Useat huoneet ovat säilyneet meidän päiviimme asti. Kertaustyyliä edustavien sisätilojen suunnittelijana on ollut sen ajan ehkä tunnetuin arkkitehti Mesmaher. Palatsissa on upeita juhlasaleja ja aistikkaasti sisustettuja asuinhuoneita ja myös kirjasto. Huoneiden sisustamiseen ja taulujen valintaan olivat aikoinaan osallistuneet Pietarin Taideakatemian asiantuntijat. Taloon rakennettiin myös talvipuutarha. Toisella puolella korttelia Miljoonakadun puolella oli aikaisemmin palvelusväen siipi sekä muun muassa 36 hevosen talli. Talossa oli myös 15000 pullon viinikellari.

Palatsissa järjestettiin suurenmoisia vastaanottoja, joihin kutsuttiin jopa tuhat vierasta, ja Vladimirin palatsia nimitettiinkin kakkoshoviksi. Talon emäntä Maria Pavlovna oli suuren maailman nainen, emännöi vastaanotoilla ja seurusteli suvereenisti korkea-arvoisten vieraiden kanssa. Jotkut sanoivatkin, että Maria Pavlovnasta olisi pitänyt tulla keisarinna.

Tutkijoiden talon  sisustamiseen ja taulujen valintaan osallistuivat aikoinaan myös Pietarin Taideakatemian asiantuntijat. Kuvassa tamminen sali. Kuva: Anu Rämä

Suuriruhtinas Vladimir

Vladimir Aleksandrovitš (1847-1909) on tullut tunnetuksi useastakin asiasta. Hän oli taiteellisesti lahjakas ja harrasti itsekin maalausta. Kymmenien vuosien ajan hän toimi Pietarin taideakatemian presidenttinä. Hän oli myös aikamoinen nautiskelija ja ruuan ja juoman ystävä. Hänen jälkeensä on jäänyt iso pino ruokalistoja, joihin hän on päivällisten jälkeen kirjoittanut luonnehdintoja ruuista.

Vladimir oli myös Valtakunnanneuvoston jäsen. Keisari Aleksanteri II:n murhan jälkeen Vladimir toimi isänsä muistoksi pystytettävän kirkon, ns. Verikirkon rakennushankkeen vetäjänä. Rakennushanke venähti noin 30 vuoden mittaiseksi. Arvo Tuominen kertoo Pietari-kirjassaan, että Vladimir olisi pelannut rakentamiseen tarkoitetut rahat Monte Carlon kasinossa. Vladimir Aleksandrovitš oli myös Pietarin kaartinjoukkojen komentaja 1905 Verisunnuntain tapahtumien aikaan. Tämän takia hänen maineensa sai pahan kolauksen.

Repinin maalaama suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin muotokuva. Kuva: Anu Rämä

Palatsiin järjestetään tutustumiskäyntejä. Tilauksesta tiloihin voi tutustua myös englanniksi. Lisäksi palatsissa järjestetään konsertteja, joissa pukukoodina on muistaakseni cocktail. Ennen konserttia vieraille tarjoillaan duon esittämää klassista musiikkia sekä lasillinen kuohuvaa. Myös pieni kierros huoneissa järjestetään. Englanniksi ja venäjäksi juonnettu konsertti, jossa kävimme, oli hauska.

Suuriruhtinas ja Albert Edelfelt

Näyttely Albert Edelfelt ja Romanovit on mahdollista nähdä Sinebrychoffin museossa Helsingissä 10.5. asti. Kuva: Elina Saarilahti

Taideakatemian presidenttinä Vladimir tutustui taiteilija Albert Edelfeltiin ja tilasikin tältä taulun kahdesta pikku pojastaan, Kirillistä ja Borisista. Maalauksessa pikku pojat mekkoineen ja korkkiruuvikiharoineen näyttävät pikku tytöiltä. Tämän vuodesta 1917 asti kateissa olleen taulun Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb jäljitti vuonna 2017 Rybinskin taidemuseosta Venäjältä. Taulu on vielä 10.5.2020 asti näytteillä Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä. Kiiruhtakaa katsomaan, ellette ole sitä vielä tehneet.

————

Vladimir Aleksandrovitšin jälkeläisistä tuli keisariperheen murhan jälkeen Romanov-suvun päämiehiä. Entinen korkkiruuvikiharainen Kirill Vladimirovitš julistautui maanpaossa vuonna 1924 Venäjän keisariksi. Kirillin vuonna 1917 syntyneestä pojasta Vladimir Kirillovitšista tuli myöhemmin Romanov-suvun päämies. Vladimir Kirillovitš oli muuten syntynyt Haikon kartanossa vuonna 1917. Kaikki kolme on haudattu Pietarin ja Paavalin linnoituksen tuomiokirkon yhteydessä sijaitsevaan suuriruhtinaiden hautapaikkaan.

Suuriruhtinaan palatsin tilat olivat hulppeat. Kuvassa rakennusken portaikko. Kuva: Anu Rämä

Oletko jo lukenut Anu Rämän aiemmat Pietari-vinkkaukset?

Eri uskontojen temppeleitä Pietarissa

Singerin talo

Rumjantsevin palatsi Englantilaisella rantakadulla

Sirkustaiteen museo

Taurian palatsi

Kulkukoiran kellari

Akateemikko Ivan Pavlovin asuntomuseo