Gaming Africa

Harjoitteluni alkupuolella kiinnostuin Etelä-Afrikan peliteollisuudesta ja pelaajakulttuurista. Halusin löytää maanosan digitaalisen yläluokan: pelaajat, jotka jossakin neljän seinän sisällä elävät kuten tietoverkkojen suurruhtinaat ja voittavat minut CSGO:ssa mennen tullen.

Pelitapahtuma rAge Expo yhdistää pelaajia ympäri Etelä-Afrikan. Kuva Sami Kotiranta.
Pelitapahtuma rAge Expo yhdistää pelaajia ympäri Etelä-Afrikan. Kuva: Sami Kotiranta

Lupaavan tilaisuuden tähän tutkimukseen tarjosi Johannesburgissa vuosittain järjestettävä mantereen suurin pelialan messu: rAge expo, joka kokoaa yhteen eteläisen Afrikan pelaajat ja pelintekijät. E3-messuja ja suomalaista Assemblya muistuttava kolmipäiväinen tapahtuma lunasti sille asettamani odotukset. Messuhalli on täynnä aitoafrikkalaisia nörttejä.

Vahvoista yksilöistä vahvoihin yhteisöihin

Etelä-Afrikan peliteollisuuden historia on täynnä lunastamattomia lupauksia. Maa on tuottanut runsaasti kansainvälisesti kilpailukykyisiä pelintekijöitä, mutta vahvat yksilöt eivät ajallaan onnistuneet vakuuttamaan skeptisyyteen taipuvaisia rahoittajia. Lupaavat pelitalot ovat yksi toisensa jälkeen sulkeneet ovensa ja osaajat siirtyneet pieniksi tekijöiksi suuriin kansainvälisiin yrityksiin.

Vaikka eteläafrikkalaiset pelintekijät eivät onnistuneet valtaamaan tilaa maailmanmarkkinoilla pelihistorian alkutaipaleella, maan peliteollisuus elää ja voi hyvin. Monipuolistuvat rahoituskanavat avaavat ovia ruohonjuuritason pelintekijöille, samalla kun tiivistyvä yhteistyö rikkoo raja-aitoja. Samalla afrikkalainen nuoriso tarttuu yhä useammin ohjaimeen, vaatien tarinoita todellisesta Afrikasta.

Globaali kuulumattomuus

Pelaajakulttuurin rajat ylittävä avoimuus ajaa yhteen rAge expo -messuväkeä . Kyse on identiteetistä ja yhteisöllisyydestä. Kyse on elämästä parhaimmillaan. Pelaajayhteisö on syntynyt kodittomana ja tämä globaali kuulumattomuus tuo sen yhteen erittäin henkilökohtaisella tasolla.

Pelitapahtumaan varustaudutaan makuupussein ja energiajuomin. Kuva Sami Kotiranta.
Pelitapahtumaan varustaudutaan makuupussein ja energiajuomin. Kuva: Sami Kotiranta

Etelä-Afrikka on nimensä veroinen sateenkaarikansakunta, mutta kulttuurit elävät korkeintaankin vaihtelevan sopuisassa vuorovaikutuksessa. Tässä kontekstissa räiskähtelevän monipuolinen aidosti kansainvälinen pelaajayhteisö näyttää yhtenäiseltä ja jopa yksipuoliselta.

 

Ehkäpä Etelä-Afrikan yhteiskunta on valmis esittäytymään itselleen omien kertomustensa kautta ja pelit tarjoavat tälle loistavan alustan.

Leave a Reply