Konsulin kyydissä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikka tarjoaa matkailijalle aivan kaikkea, hyvällä tuurilla jopa lunta. Luonto on loputon nähtävyys, suurena lisänä tulevat monikulttuurisuus, seikkailuelämykset sekä makuaistien nautinnot. Kaiken kruunaa miellyttävä ilmasto, toimiva infrastruktuuri sekä englannin kielellä pärjääminen.

Olen asunut Etelä-Afrikassa nyt noin neljä kuukautta, joten tarkastelen maata edelleen turistin näkökulmasta. Uudet ja oudot asiat jaksavat ihmetyttää, tutustun maan tarjontaan ja teen matkasuunnitelmia. Vertailupohjana on yhteensä yli 15 Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa vietettyä vuotta.

Mikäli harkitset autoilua ja auton vuokraamista, muista, että maa on valtava: etäisyydet saattavat yllättää. Liikennekulttuuri on tietysti erilainen, mutta ei mahdoton. Päätiet ovat hyvässä kunnossa ja palveluasemia löytyy, mutta silti matkan tekoon pitää varautua huolellisemmin kuin Suomessa. Esimerkiksi Swazimaan eteläpuolella kulkevaa N2-maantietä piti ajaa yli 100 kilometriä ennen kuin huoltoasema tuli vastaan. Tankki on hyvä pitää puolillaan, juomavettä täytyy olla mukana kuten myös kartta. Pimeällä ajoa en suosittele.

Infrastruktuuri on enimmäkseen hyvässä kunnossa, erityisesti maksulliset moottoritiet. Kuva: Sanna Leminen.
Infrastruktuuri on enimmäkseen hyvässä kunnossa, erityisesti maksulliset moottoritiet. Kuva: Sanna Leminen

Turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus

Etelä-Afrikka on surullisen kuuluisa turvallisuusongelmistaan. Maan rikostilastoihin voi tutustua ISS:n sivuilla.

Kuten aina, omalla käyttäytymisellä on suuri vaikutus. Pimeällä liikkumista tulee välttää, älä kulje ajatuksissasi, tarkkaile ympäristöä, älä kanna mukana arvokkaita esineitä tai koruja, älä nosta rahaa kadunvarsiautomaateista – mieluummin pankin tai ostoskeskuksen yhteydessä olevista, pidä auton ovet lukossa ja laita tavarat ja laukut takaluukkuun.

Jakarandakaupunki Pretoria näyttää parastaan lokakuussa, kun tuhannet puut kukkivat. Kuva: Sanna Leminen.
Jakarandakaupunki Pretoria näyttää parastaan lokakuussa, kun tuhannet puut kukkivat. Kuva: Sanna Leminen

Neljän kuukauden aikana en ole kohdannut ikävyyksiä, jollei kotikadun sähköjohtojen varastamista (neljästi) lasketa, mutta minä asunkin korkeiden aitojen, piikkilankojen ja kaltereiden takana. Eriarvoisuuteen ja suuriin tuloeroihin ei voi olla törmäämättä. Kerjäläisiä ja katukauppiaita on liikennevaloissa sekä ruokakauppojen ulko- ja sisäpuolella.

Valkoinen mies on jättänyt jälkensä. Kuva: Sanna Leminen.
Valkoinen mies on jättänyt jälkensä. Kuva: Sanna Leminen

Matkailijan muistilista

Jotta lomasta ja oleskelusta Etelä-Afrikassa voi nauttia täysin siemauksin, muista ainakin nämä: hanki kattava matkavakuutus, tee matkustusilmoitus, tutustu matkustustiedotteeseen ja varmista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Perheellisten tulee huomioida se, että Etelä-Afrikan rajaviranomaiset edellyttävät lisätodisteita alaikäisten ja huoltajiensa osalta. Ohjeita löytyy Etelä-Afrikan sisäministeriön sivuilta – voit olla yhteydessä myös Etelä-Afrikan Suomen suurlähetystöön Helsingissä.

Kaiken pelottelun jälkeen täytyy pehmentää ja todeta, että matkustaminen Etelä-Afrikassa on antoisaa ja enimmäkseen erittäin mukavaa. Se ensimmäinen safari ei unohdu, kuten ei myöskään meriveden yllättävä kylmyys Kapkaupungin alueella!

Tällaista kuvaa ja näkymää me kaikki turistit jahtaamme! Kuva: Sanna Leminen.
Tällaista kuvaa ja näkymää me kaikki turistit jahtaamme! Kuva: Sanna Leminen