Kun ajattelet innovaatioita, ajattele Israelia!

Yksi Suomen ja Israelin kahdenvälisen suhteen kulmakivistä on talous- ja kauppasuhteemme. Israel on Suomelle monin tavoin kiinnostava kumppani. Se on kehittynyt 70-vuotisen historiansa aikana menestyväksi hightech-maaksi, jossa startup-yrityksiä syntyy kuin sieniä sateella.

Tel Avivin digitaalisen innovaation ja korkean teknologian maine on dynaaminen ja maan tasokkaista korkeakouluista valmistuu huippuosaajia, joiden ansiosta globaalit jätit, kuten Microsoft, Intel, Google, Facebook ja yli 300 muuta monikansallista suuryritystä tekevät tutkimustaan ja tuotekehitystään Israelissa, Nokia mukaan lukien.

Suurlähetystö tekee aktiivisesti töitä Suomen tunnettuuden lisäämiseksi ja kaupankäyntimme vahvistamiseksi. Pyrimme sekä mahdollistamaan suomalaisyrityksien toimintamahdollisuuksia Israelissa että houkuttelemaan israelilaisinvestointeja Suomeen. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen vieraili Israelissa toukokuussa 2018 edistämässä maidemme kahdenvälistä talous- ja kauppasuhdetta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen tapaa Jerusalem Venture Partnersin perustajan ja puheenjohtajan Erel Margalitin. Kuva: Niina Nykänen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen tapaa Jerusalem Venture Partnersin perustajan ja puheenjohtajan Erel Margalitin. Kuva: Niina Nykänen

Moni suomalaisyritys on löytänyt myös tiensä Israeliin, missä nimenomaan innovaatio- ja tutkimusyhteistyö on tärkeässä roolissa. Nokialla on Israelissa tutkimus- ja kehittämiskeskus, Kone on ostanut paikallisen Israliftin ja hyödyntää innovaatioyhteistyötä, minkä lisäksi monet muut suomalaisyritykset ovat löytäneet jalansijaa Israelissa. Yhä useammat yritykset tähyävät Israeliin, joka on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa Lähi-idässä. Talouksissamme on paljon yhtymäkohtia ja kiinnostus yhteistyöhön molemminpuolista.

Mitkä suomalaiset asiat kiinnostavat Israelissa?

Suomen mainetta Israelissa kirkastaa erinomainen koulutusjärjestelmämme, jota käytetään yleisesti menestyksen mittatikkuna. Koulutus on paras myyntivalttimme.

Dynaamista ja nuorta taloutta kiinnostaa tietysti Suomen menestynyt peliala. Tästä syystä kutsuimmekin supercelliläiset juhlimaan kanssamme Suomen satavuotista historiaa viime vuonna. Viestimme olikin selvä: parhaat ihmiset tekevät parhaita pelejä. Menestyneet startup-tarinat yhdistävät ja Israelista lähtee tänäkin vuonna delegaatio Slushiin. Sen meininki puree israelilaisiin tekijöihin. Slush onkin meille loistava käyntikortti.

Supercellillä parhaat ihmiset tekevät parhaat pelit. Kuva: Niina Nykänen
Supercellillä parhaat ihmiset tekevät parhaat pelit. Kuva: Niina Nykänen

Suomi maailmankartalle

Suomen on helppo asettaa itsensä israelilaisten kuluttajienkin maailmankartalle. Laaja muotoilu- ja arkkitehtuuriosaamisemme kiinnostaa Israelissa hyvin paljon. Sen todisti viime vuonna järjestämämme Finnish Design in Israeli Homes, joka oli yleisömenestys. Työmme Suomi-kiinnostuksen lisäämiseksi on kuitenkin jo hyvällä mallilla: israelilaiset käyvät ahkerasti Suomessa ja monella vastaantulijalla on kokemuksensa Lapin kauneudesta kerrottavana.

Unikot ja Arabiat tutuiksi Israelissa. Kuva: Susanne Millner
Unikot ja Arabiat tutuiksi Israelissa. Kuva: Susanne Millner

Kaupallis-taloudellisten asioiden harjoittelijaksi suurlähetystöön?

Lopuksi tarjoan lukijalle porkkanan: suurlähetystö etsii kaupallis-taloudellisen alan harjoittelijoita tai työkokeilijoita vuodelle 2019. Jos olet kiinnostunut itseohjautuvien autojen kehityksestä ja kaikesta mahdollisesta edellä mainitusta, hae meille! Kannustamme osaajia niin kauppatieteelliseltä, tekniseltä, yhteiskuntatieteelliseltä kuin oikeustieteelliseltä alalta hakemaan. Ota rohkeasti yhteyttä, täällä on on mahdollisuus oppia.

Tervetuloa Tel Aviviin! Kuva: Niina Nykänen
Tervetuloa Tel Aviviin! Kuva: Niina Nykänen

Leave a Reply