Den härliga högtidssäsongen är här igen!

Svenskar fullkomligt älskar högtider! Jag beundrar verkligen hur hemmens inredning och garderobernas innehåll ständigt uppdateras efter innevarande säsong och högtid. Jag kan ändå inte sluta undra över hur mycket det investeras i dekorationer och kläder som endast används under en kort festlighet.

Heini Jurva iförd en Marimekkoblus framför en glasvägg på ambassaden.
Heini Jurva arbetar som ambassadörens assistent på Finlands ambassad i Stockholm

Även om det är exakt samma högtider som firas i Sverige som i Finland, så finns det märkbara skillnader i hur festligheterna går till. Med fyra års erfarenhet och som mamma till fyra barn, vågar jag påstå att jag också fått rätt bra grepp om de svenska firandena. Resan har dock varit allt annat än enkel och många saker har jag behövt lära mig den hårda vägen.

För att ni andra inte ska behöva upprepa mina misstag har jag här samlat en liten överlevnadsguide för de svenska högtidsfirandena. Jag tror att den kan vara av nytta också för familjer som inte har barn, även om den är skriven ur ett barnfamiljsperspektiv.

Så här förbereder du dig för svenska högtidsfiranden

Som med alla förberedelser är framförhållning A och O. Var alltså ute i god tid. Läs igenom instruktionerna noggrant och skapa en tydlig plan och ett tidsschema för festhelgen.

Allhelgonadagen den 10 oktober – bättre känd som Halloween

  1. Inled helgens förberedelser i god tid, gärna redan i slutet av september, då Halloween-kostymer, dekorationer och pumpor dyker upp i affärerna. Ifall du har barn, säkerställ att alla har trevliga och till sammanhanget lämpliga utklädnader; skolor och förskolor arrangerar Halloween-fester och/eller discon dit barnen kan gå utklädda. Barnen är alltså utklädda. Alla barn. Förutom dina, ifall du glömt skaffa utklädnader. Det lämpar sig även att dekorera hemmet utefter temat.
  2. Köp (minst) en stor pumpa så snart som möjligt. Pumporna tar slut i affärerna cirka en vecka innan allhelgonahelgen. Karva pumpan tillsammans med dina barn och se till att föreviga ögonblicket på dina sociala medier, t.ex. en Instagram-story är ett jättebra alternativ. Ställ ut pumpalyktan på en väl synlig plats i hemmet eller på gården.
  3. VIKTIGT: Om du väljer att dekorera din ytterdörr, husets yttre väggar eller din gård med Halloweenpynt, betyder det att barn är välkomna att knacka dörr i jakt på snask hos dig under allhelgonahelgens fredag. Fenomenet kallas ”bus eller godis”. Säkerställ alltså att hushållet har ett rejält överskott av godis ifall du vill undvika kniviga situationer (t.ex. att du tvingas be ditt barn att ge upp hälften av sitt egna helggodis).

Första advent

  1. Försäkra dig senast idag om att barnen har var sin julkalender. Kalendrarna kan innehålla allt från leksaker och lego till kosmetika eller smycken. Prislappen får gärna ligga på 300 kronor och uppåt. De mest populära kalendrarna har dock redan tagit slut vid det här laget, men det hindrar dig inte från att göra kalendrarna själv! Kan du tänka dig något trevligare än att samla på dig en massa krimskrams från diverse butiker efter en arbetsdag? Glöm adventskalendrar med bilder eller choklad bakom luckorna, det är inget man sysslar med i Sverige.
  2. Säkerställ att hushållet har rätt mängd adventsljusstakar och fyra adventsljus, som var och en tänds i respektive ordning under de kommande adventssöndagarna. Vid det här laget är det också bra att se över julbelysningen på balkongen och terrassen. Vill du inte sticka ut allt för mycket från grannskapet bör balkongbelysningen vara på plats senast i början av november.
  3. Se till att du har tillräckligt många adventsstjärnor. Minst en per fönster.
  4. Ratta in julkanalen på radion och spela julmusik vid varje tillfälle.
  5. Köp eller baka den första satsen saffranssmakande lussebullar. Den här dagen lämpar sig också utmärkt för att bygga pepparkakshus. Se till att glöggförråden är välfyllda.
  6. Bjud över släkt och vänner och ha en riktig myskväll njutandes av glögg, pepparkakor och lussebullar.
  7. Nu är också sista chansen för att boka ett julbord för familjen/kompisgänget/kollegorna. Egentligen är det klokast att göra reservationen redan i mitten av oktober, eller så fort restauranger och värdshus öppnar upp för bokningar. Ett populärt samtalsämne på arbetsplatsen är sina bästa och värsta julbordsupplevelser.

Lucia, den 13 december

  1. Framförallt barnfamiljer gör rätt i att börja förberedelserna i god tid. I Sverige klär sig varje skol- eller förskolebarn antingen som Lucia, stjärngosse, tomtenisse eller pepparkaksgubbe. Dagen är mycket viktig och efterlängtad. Klanta inte till det nu!
  2. Börja förberedelserna med att tillsammans med barnen diskutera vilken karaktär i Luciatåget de vill klä ut sig till just i år. Ta höjd för att ditt barn kan hinna ändra sig innan dagen väl kommer.
  3. Skaffa dräkten eller dräkterna i god tid. Det är dumt att ens försöka helgen innan Lucia, då är garanterat alla passande storlekar slut för länge sedan.
  4. Kontrollera batterierna i Luciornas elektriska ljuskronor och byt ut eventuella trasiga delar. Räkna med flera reklamationer eller byten, då cirka varannan produkt har någon form av fabrikationsfel.
  5. På luciadagen, klä ditt barn i rätt dräkt och åk till skolan eller förskolan. Förbered dig på att vara borta från jobbet hela förmiddagen så att du kan stanna och se på luciatåget på skolgården.
  6. Även på många arbetsplatser arrangeras luciatåg, ifall Lucia infaller på en vardag. Även detta ska tas höjd för när du planerar din arbetsdag.
  7. Om du inte gillar smaken av saffran, lär dig senast nu att göra det.
  8. Baka eller köp saffranssmakande lussebullar till hemmet och till jobbet.
  9. Ät lussebullar och pepparkakor och drick glögg.

Efter Lucia är det dags att växla upp till fyrans växel när det kommer till julförberedelserna. Härifrån är livet ett enda stort hejsan hoppsan och tippe-tippe-tipp-tapp hela vägen fram till årsslutet.

Ifall du tänkt klara av alla förberedelse med bra betyg rekommenderar jag att du tar ledigt från jobbet från mitten av oktober och året ut. Om du av någon anledning inte har möjlighet till det, kan det vara bra att minnas att ett godkänt betyg räcker gott och väl och att det viktigaste är att “ta det lugnt och ha det så mysigt”.

Jag önskar er alla glada och avslappnande högtider!