TILLSAMMANS med ett stort antal aktörer, både sverigefinländare och svenskar, har vi skapat ett jubileumsprogram för vår kära 100-åring. Det har varit härligt att uppleva all den värme och entusiasm som mött oss på vägen, från planeringen till genomförandet av de olika programinslagen. Det fysiska avståndet mellan Finland och Västkusten må vara långt, åtminstone med östkustska ögon mätt, men mentalt närmar vi varandra alltmer.
Här har jag plockat fram några exempel på avståndskrympande aktiviteter ur årets program.
Tom of Finland och Tove Jansson
Filmen om gayikonen Tom of Finland fick sin världspremiär på Göteborgs Film Festival. Regissören Dome Karukoski skildrar Touko Laaksonens väg från soldatlivet under andra världskriget, via våld och förföljelse i Helsingfors till frigörelsen i det liberala Kalifornien, en inte alldeles obekant resa för mången sverigefinländare.
Tove Jansson känner de flesta för Muminfigurerna. Utställningen Lusten att skapa och leva som visades på Göteborgs konstmuseum vidgade perspektivet till Tove Janssons liv och konst och visade prov på hennes djupa samhällsengagemang.
Kulturkalaset
Göteborgs stad med stöd av Västra Götalandsregionen och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co. bjöd även i år på en hejdundrande kulturfestival där Finland fanns med lite överallt.
På Kungstorgets tältscen tog festivalfolket och förbipasserande spontana danssteg när Jaakko Laitinen & Väärä Raha spelade äkta finsk balkantango. Det var säkert många som testade sina danssteg efter tangokursen på Liseberg veckan innan.
Göteborgs Symfonikers klassiska gratiskonsert är en efterlängtad tradition. Denna gång blev det extra festligt när orkestern leddes av sin nye chefdirigent Santtu-Matias Rouvali. Och musiken bestod av Sibelius – Finland 100 till ära.
Bokmässan
Årets Bokmässa hade Finland i fokus. Finländska författare som Kjell Westö och Sirpa Kähkönen och historiker som Henrik Meinander, för att ta några exempel, samlade bokens vänner i stora skaror till den blåvita montern och till de olika seminarierna. Landets litteratur, politik, historia samt skol- och biblioteksväsende var ämnen för över 150 programpunkter.
Huruvida finnen är fosterländsk och svennen svensk diskuterades också. Att det finns olika definitioner för nationell identitet fick man klart för sig.
Visst var Bokmässan lite annorlunda i år, på grund av yttre omständigheter. Inne på mässan märkte man knappt något av det som skedde utanför. Antalet seminarier och utställare var detsamma som under tidigare år men antalet besökare hamnade i år rejält under 100 000. Tappet var störst på lördagen. Det var främst göteborgare som valde att stanna hemma. Göteborgskravallerna i samband med EU-toppmötet 2001 finns fortfarande i färskt minne hos många.
80 procent av medierapporteringen kring årets Bokmässa har handlat om oenigheten kring högerextrema Nya Tiders medverkan på mässan. Det är synd för Bokmässan hade hela 250 programpunkter som rörde frågor om rasism, intolerans och demokratins utmaningar.
Allas vårt gemensamma ansvar för att arbeta mot ökad rasism och intolerans i samhället kommer att stå i fokus på Bokmässan 2018 liksom mediefrågor. Forum för levande historia samt Föreningen Grävande Journalister kommer då att vara huvudsakliga samarbetspartners.
100-årsdagen närmar sig
Hösten fortskrider och dagarna mörknar minut för minut som i Tove Janssons höstvisa. Punkt efter punkt i evenemangskalendern har prickats av.
Än finns det tillfällen att fira och knyta nya vänskapsband. Planeringen inför självständighetsdagen pågår för fullt. Den sjätte december kommer Götaplatsen att klä sig i blåvita färger. Det kommer att bli ett värdigt avslut på firandet när röda mattan är utrullad och konserthuset fylls till brädden av Finlandsvänner.