Suomen suurlähetystö, Finlands ambassad god dag! Ring så svarar jag

Jag heter Anniina Saaranen, och har bott i Stockholm i 18 år i härliga Hägersten bland alla hipsters. Efter flera år till sjöss på Östersjöns glada vågor, finns jag nu här i en av Stockholms coolaste byggnader, den funkis inspirerade Finska borgen. Du hittar mig i receptionen och för många som kontaktar ambassaden via telefon, e-post eller gästar oss, är jag den första kontakten och ansiktet utåt.

Jag har många praktiska sysslor och uppdrag så som hederligt kontors- och pappersarbete som har med den allmänna dagliga driften av ambassaden att göra och är en spindel i nätet som har kontakt med alla i huset. Arbetet är mångsidigt och intressant. Klart största delen av dagen går dock i telefonens tecken i växeln. Jag kopplar dig vidare till rätt person och avdelning i huset eller så kan jag vägleda dig efter bästa förmåga.

Det kommer många samtal dagligen. Därför går det också åt kopiösa mängder kaffe för att jag ska hålla mig på alerten och eftersom Finland toppar ju listan för världens kaffekonsumtion med 3,5 koppar kaffe per person och dag, så jag vill inte vara sämre än mina landsmän. Här dricks det dock inte någon Juhla Mokka utan mörka, mörkare och mörkaste svenska kaffesorter.

Frågor om allt från uppbåd till ordspråk

Det roligaste med arbetet är kontakten med alla människor. De som ringer till oss vill ha information om allt möjligt och omöjligt när det gäller Finland, finländare, allmänhetstjänster, turism, socialtjänster, försvarsfrågor, kultur, historia, kontaktinformation till diverse myndigheter eller bolag, statistisk, och nu i år speciellt om Finlands 100-års jubileum.

De flesta av samtalen handlar om konsulära ärenden så som pass- och medborgarskapsfrågor. Många ringer också om inresefrågor men ibland så måste jag be folk att ringa något annat lands konsulat. Vanlig fråga är t.ex. att ”jag är finsk medborgare och skall resa t.ex. till Thailand, behöver jag visum eller hur länge skall passet vara giltigt efter resan”. Den som skall ut och resa måste ju själv kolla aktuella inresebestämmelser hos mållandets myndigheter eftersom vi ansvarar inte för främmande staters krav. Jag hjälper dock gärna till med nummer eller kontaktuppgifter till resmålets närmaste ambassad.

Ofta ringer folk hit eftersom de inte hittat rätt eller är oroliga att de har fått felaktiga kontaktuppgifter till myndigheter både här och i Finland. Alla myndigheters finska motsvarigheter eller olika begrepp på finlandssvenska är inte heller självklarhet för dem som försöker hitta rätt. Arbetsförmedlingen i Finland heter till exempel arbets- och näringsbyrå (sk. TE-byrå) och personnummer heter personbeteckning i Finland och värnpliktigas mönstring kallas för uppbåd på finlandssvenska, bara för att nämna några vanliga begrepp som orsakat huvudbry för kunderna.

Jag har också letat efter vissa namnsdagar i finska almanackan eftersom någon velat överraska sin finska vän eller käresta och fått avstyra ett familjebråk om ett ordspråk på finska. Folk har frågat om allt mellan bastuleverantörer, matrecept, bröllop i ambassaden, nödfall eller behov av akut hjälp, om man kan skriva brev till presidenten, tågförbindelser och tidtabeller i Finland, resor till Karelen, till vilken finsk författare som skrev en romankvartett om Helsingfors.

Det är också roligt att märka att så många läser vår hemsida eller följer oss på sociala medier eftersom om något ämne lyfts upp i en artikel så kan det komma många frågor angående och kring ämnet som togs upp just i den aktuella artikeln.

Samtalen är ungefär 45 % på svenska 45 % på finska och 10 % på engelska vilket är väl ungefär samma som i konsulatets kundtjänst. Många pratar också engelska i början men till deras glada överraskning så får du hos oss service på svenska också, du behöver inte kunna finska för att ringa eller mejla oss. Jag har några andra språk i rockärmen också.

Fika för väntade och oväntade besök

Ingen dag är sig lik eller tråkig här. Det kommer alla slags gäster, frågor och samtal. Allt mellan nordisk himmel och jord. Inget samtal är mindre värt eller oviktigt och vi försöker hjälpa och leda alla rätt så gott det bara går, så att ingen behöver ringa oss förgäves.

Några som ringer oss är vana vid dagens automatiska talsvarstjänster och har blivit positivt överraskade att här hos oss får de personlig service människa till människa trots att de har först har trott att de pratar med en robot. Så mycket kaffe har jag inte druckit… än.

Jag träffar också många av gästerna som besöker någon på ambassaden eller den Finsk-svenska Handelskammaren eller Finpro som också finns här i huset, eller de som kommer till vår fina bankettsal där det arrangeras seminarier, studiebesök, möten, festligheter eller evenemang av olika slag. Nästa större tillställning i salen är förhandsröstning i finska kommunalvalet. Välkomna alla röstberättigade!

Gästerna går genom en obligatorisk ID-kontroll eftersom vi tar säkerheten på stort allvar här. På grund av den höga säkerheten har vi fått besök av polisens ambassadpatrull också. Synd bara att det inte fanns tid för en kopp Zoegas då.

Vintermorgon på Gärdet. Foto: Anniina Saaranen
Vintermorgon på Gärdet. Foto: Anniina Saaranen

Vägen hit till ambassadkvarteren går antingen från Centralen via vackra Strandvägen eller från Karlaplan till lugna Gärdet. Jag har fotografi som fritidsintresse och en och annan fin bild har jag fångat under månaderna här, just Gärdet, Strandvägen, Djurgården eller Valhallavägen med omnejd som motiv.

Du följer väl ambassaden på Instagram? Om inte, passa på och gör det nu!

Så hoppas vi hörs eller ses snart. Nu måste jag ta en fikapaus.

Kiitos ja kuulemiin!

 

Leave a Reply