Välgörenhetsmatch gav 225 000

Häromdagen var jag på ett 65-årskalas. Det bjöds på gott att dricka, salt och sött, mycket glädje och högljudda skrattsalvor, några tal. Det var alltså precis som det ska vara, kvällen när man blickar både framåt och bakåt. Men man kan också fira födelsedagar på andra sätt och jag ska nu berätta om ett 60-årskalas med en helt annan profil.

Cita Högnabba, Johan Björk och Elina KarlssonHonorärkonsul Johan Björk gratuleras av press- och kulturrådet Cita Högnabba och konsul Elina Karlsson

Finlands honorärkonsul i björkarnas stad Umeå heter Björk – Johan Björk. Han är en man som vigt sitt liv åt sporten vilket han också gjorde häromveckan i anslutning till sin 60-årsdag.

Fredagen den 12 oktober fylldes Gammliahallen i Umeå till sista plats. 1800 biljetter hade sålts till en match i innebandy! Innebandy är stort i Umeå men denhär gången fylldes inte hallen bara på grund av en match på hög nivå utan på grund av hög kändisfrekvens.

Lagen som spelade mot varandra var Blue Wings och denna gång skridskolösa Icebreakers. Lagkaptenen för Blue Wings är honorärkonsul Johan Björk och kaptenen för Icebreakers ingen mindre än ishockeylegenden Peter "Foppa" Forsberg. I Forsbergs lag spelade också bland andra NHL-spelaren Markus Näslund och slalomdrottningen Anja Pärsson, och de spelade innebandy för första gången någonsin!

För den 12.10 var det inte matchen som var det viktigaste utan resultatet i form av pengar till välgörande ändamål. Hela 225 000 SEK blev resultatet som under kvällen delades ut till flera organisationer, bland annat ungdomsorganisationer som jobbar för handikappidrott.
 

Honorärkkonsul Johan Björk och Peter ForsbergHonorärkkonsul Johan Björk och Peter Forsberg

Stämningen i hallen var fantastisk, och de som säger att det inte spelades på allvar vet inte vad de talar om. Båda lagen spelade för att vinna även om det var en välgörenhetsmatch. Men när pengarna delades ut till flera handikapporganisationer och barncancerföreningar var alla mycket rörda, inklusive Johan och Foppa.

Foppas lag vann till slut, men bara med ett mål 6-5.

Jag och min ambassadkollega Elina Karlsson hade smugit oss in i hallen för att överraska initiativtagaren till matchen på hans födelsedag. Vi lyckades hålla upptåget hemligt och överraskade Johan, vilket vi tyckte var trevligt.
Grattis Johan Björk på 60-årsdagen! Vi önskar dig allt gott och hoppas att du fortsätter att jobba för oss.

Ps. Att vara honorärkonsul är ett oavlönat hedersuppdrag. Honorärkonsuln sköter diplomatiska uppdrag och hjälper ambassaden i olika ärenden.
 

Leave a Reply