Afrikan helmi kutsuu suomalaisia

1
Tapaaminen Namibian maatalousministeri Mutorwan kanssa.
Maataloussektorin yhteistyö kiinnostaa. Suomen Windhoekin suurlähetystö järjesti tapaamisen Namibian maatalousministeri Mutorwan kanssa, joka toi paikalle suuren tiimin suomalaisia tapaamaan.

Namibia yllättää ensikertalaisen. Pääkaupunki Windhoekin siisti ja eurooppalainen katukuva hämmästyttää poikkeuksetta uusia tulijoita. Ylemmän keskitulon maana valtio on pystynyt panostamaan hyvään ja toimivaan infrastruktuuriin.

Aurinko paistaa yli kolmesataa päivää vuodessa. Maa on turvallinen ja poliittisesti vakaa, talouskasvu on ollut nopeaa ja rikkaat luonnonvarat ovat houkutelleet investoijia maahan. Tähtäimessä on ylemmän keskitulon maan status vuoteen 2030 mennessä.

Rikas ja monipuolinen luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia erityisesti seikkailumatkailusta kiinnostuneille. Ei ihme, että maata kutsutaan Afrikan helmeksi.

Kasvua investointi- ja tuotantosuunnitelmista

Talouskasvu on ollut voimakasta koko Namibian 25-vuotisen itsenäisyyden ajan. Noin 5 %:n vuosittaiseen talouskasvuun ovat vaikuttaneet kaivosteollisuuden ja maataloussektorin kehittyminen, jotka ovat luoneet työpaikkoja namibialaisille ja lisänneet valtion talouden tulopohjaa.

Kasvun selkeinä vetureina vuonna 2014 olivat rakennussektori sekä vähittäis- ja jälleenmyyntikauppa. Rakennussektorin kasvua selittää maan historiassa ennennäkemättömän suuret ulkomaiset suorat investoinnit kaivossektorille.

Valtion investointi- ja tuotantosuunnitelmat tukevat talouden kasvua myös lähitulevaisuudessa. Maa on perinteisesti harjoittanut maltillista talouspolitiikkaa, minkä seurauksena valtionvelkaa on suhteellisen vähän ja maan pankit ovat vakaita.

Maataloussektorin kehittäminen avainasemassa

Namibiassa on yli kolme miljoonaa lehmää, jotka kasvavat vapaasti luonnossa. Kuva: Elisabet Kivimäki
Namibiassa on yli kolme miljoonaa lehmää, jotka kasvavat vapaasti luonnossa. Kuva: Elisabet Kivimäki

Namibian kansallisen kehityssuunnitelman yksi neljästä prioriteettisektorista on maatalous. Ilmastolla on merkittävä vaikutus pinta-alaltaan yli kaksi kertaa Suomen kokoisen maan maataloussektorin tuottavuuteen.

Kuivuus aiheuttaa maanviljelylle haasteita suuressa osassa maata. Maan pohjois- ja eteläosat ovat maanviljelyyn soveltuvia alueita, kun taas maan keskiosat tarjoavat mahdollisuuden karjataloudelle. Reilun kahden miljoonan asukkaan maassa karjaa on yli kolme miljoonaa. Maataloustuotteista tärkeimpiä vientituotteita ovat maailmanluokan naudanliha, viinirypäleet, kalatuotteet sekä olut.

Kotimaisen maatalouden kehittämistä tuetaan Green Scheme -ohjelman kautta, mikä on lisännyt viljatuotteiden sekä vihannesten tuotantoa tuntuvasti. Olemassa oleva lihakarjatalous mahdollistaa myös maitokarjatalouden ja meijeriteollisuuden kehittämisen.

Suomalaiselle osaamiselle kysyntää

Farmivierailulla suomalaisdelegaation kanssa.
Vierailulla paikallisella farmilla suomalaisdelegaation kanssa. Kuva: Henna Mäki-Mantila

Namibiassa syyskuussa vieraillut maataloussektorin suomalaisdelegaatio oli erittäin tyytyväinen tulokselliseen matkaan. Delegaation yhteinen näkemys oli, ettei fact-finding –matka olisi voinut mennä paremmin.

Matkan seurauksena Namibiassa ensimmäistä kertaa vieraillut suomalaisyritys sai tarjouspyynnöt kahdesta broilerihallista ja yhdestä munintakanalasta; ”avaimet käteen” -ratkaisuille on tarvetta. Näitä kokonaisvaltaisia ratkaisuja suomalaisyritykset voisivat yhteen lyöttäytyessään tarjota useammallakin eri sektorilla.

Kysyntää on myös elintarvikealan koulutukselle. Aloitteita syntyi myös Namibiaa vaivaavan akaasiapuskaongelman sekä lapsenkengissä olevan eläinperäisen jätteenkäsittelyn ratkaisemiseksi suomalaisen osaamisen avulla.

Arvostus avaa ovia

Suomen ainutlaatuinen asema Namibiassa antaa etulyöntiaseman suomalaisyritysten liiketoiminnalle. 150 vuotta sitten Namibiaan tulleiden suomalaisten lähetystyöntekijöiden vaikutus näkyy edelleen.

Suomalaisia nimiä vilisee Selmasta ja Hiljasta Helviin ja Ainoon. Viljo, Paavo, Hannu ja Erkki ovat myös yleisiä. Namibian varapresidentti puhuu sujuvaa suomea ja ikävöi karjalanpiirakoita. Martti Ahtisaari muistetaan hyvin maan itsenäistymisen kätilönä.

Vastaavaa suomalaisiin kohdistuvaa arvostusta ja kunnioitusta ei ole helppo löytää muualta. Tämä suomalaisten pitkällä ajanjaksolla tehty hyvä työ Namibiassa on synnyttänyt ainutlaatuisen luottamussuhteen, jota yritysten kannattaa hyödyntää eteläisen Afrikan 200 miljoonan kuluttajan markkinamahdollisuuksia miettiessä.

Namibian valtio panostaa köyhyyden vastaisessa taistelussa ruokaturvan vahvistamiseen, kotimaiseen tuotantoon ja tuontiriippuvuuden vähentämiseen. Näissä talkoissa suomalaiselle osaamiselle ja yritysten ratkaisuille voisi olla kysyntää.

Suomesta löytyy pitkäaikaista rahoitusta suomalaista teknologiaa käyttävälle namibialaisyritykselle. Rahoitusta on tarjolla myös suomalaisten yritysten investointeihin Namibiassa.

Kommentit

arjakole 8 vuotta sitten

Mielenkiintoista saada lukea näin positiivisia asioita Afrikasta