Vuoden 2015 lopussa alkoi Argentiinassa uusi aikakausi. Presidentinvaalit voitti yllättäen liikemiestaustainen insinööri Mauricio Macri, keskustaoikeistolainen yrittäjäperheen poika, joka toimi viimeiset kahdeksan vuotta Buenos Airesin pormestarina.
Kansa halusi muutosta ja Macrin PRO-puolue pääsi valtaan keskushallinnon lisäksi myös Buenos Airesin provinssissa, joka edustaa lähes 40 % maan BKT:sta.
Jo vaalikampanjansa aikana Macri lupasi purkaa Argentiinan taloutta ja ulkomaankauppaa rajoittavat rakenteet. Uuden hallituksen ensimmäisten päivien saldo on vakuuttava.
Maatalouden ja teollisuuden vientiveroista luovutaan ja byrokraattinen tuontitodistusjärjestelmä (niin kutsuttu DJAI) puretaan. Myös valuutta on jälleen vapaasti vaihdettavissa, mikä merkitsee noin 30 % devalvaatiota ja piristysruisketta viennille.
Uusi hallitus on myös luvannut ottaa tiukan linjan korruptioon, joka Argentiinassa on ollut selvästi suurempi ongelma kuin vaikkapa naapurimaissa Chilessä ja Uruguayssa.
Ulkomaisten sijoittajien luottamus maahan avaintekijä
Haasteita hallituksella kuitenkin yhä riittää. Korkea inflaatio (25–40 %), maahantuonnin hankaloittaminen, vientiverot ja valuutanvaihdon rajoitukset ovat tukahduttaneet talouskasvun, jonka maan luonnonvarat sekä luova ja koulutettu väestö olisivat sille mahdollistaneet.
Kansainväliset suorat sijoitukset Argentiinaan tyrehtyivät vuoden 2008 jälkeen, koska maan hallitukseen ei luotettu ja voittojen kotiuttaminen oli miltei mahdotonta.
Argentiina on vuosien 2001–2002 talouskriisiä seuranneesta maksukyvyttömyydestään lähtien ollut kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden ulkopuolella.
Pariisin klubin velkojien (mukaan lukien Suomen) kanssa erääntyneiden saatavien maksusta on jo sovittu ja niiden lyhennyserät suoritettu ajallaan. Sekä Maailmanpankki että Latinalaisen Amerikan kehityspankki IBD ovat jo rahoittamassa hankkeita maassa.
Jos Macrin hallitus onnistuu neuvottelemaan ratkaisun amerikkalaisten, niin kutsuttujen holdout-rahastojen kanssa, poistuvat esteet myös kansallisten vientirahoituslaitosten ja yksityisten pankkien lainoitukselta. Silloin myös keskuspankin valuuttavarannot kääntyvät nousuun ja krooninen ulkomaanvaluuttapula loppuu.
Suuret kehityshankkeet tarvitsevat toteuttajia
Argentiinan velkasuhde on hyvin matala, joten sillä on hyvät mahdollisuudet ottaa lainaa suurten investointitarpeidensa tyydyttämiseksi.
Seuraavien neljän vuoden aikana käynnistyy suuria hankkeita niin infrastruktuurin, energiasektorin, terveydenhuollon kuin koulutuksenkin alalla. Teollisuustuotannon tehostamiseksi konekantaa on uusittava ja erityisesti metsäsektorilla on paljon tarvetta lisäarvoa tuottaviin investointeihin.
Uuden hallituksen politiikka muun muassa uusiutuvien energialähteiden käytön ja puhtaiden teknologioiden suhteen tulee olemaan huomattavasti edistyksellisempää kuin tähän asti. Buenos Airesin ja muiden suurten kaupunkien kuluttajamarkkinoilla on paljon protektionismin vuoksi patoutunutta kysyntää ylellisille tuontitavaroille.
Suomalaisella osaamisella ja laadulla on Argentiinassa hyvä maine. Tämä markkina on kaukana Suomesta ja toimintaympäristö yhä monessa mielessä haasteellinen, mutta espanjaa taitavan myyntiorganisaation ja hyvän paikallisen edustajan avulla menestys on mahdollinen.
Argentiinan Team Finland on valmiina palvelemaan suomalaisyrityksiä. Bienvenidos!
Kiitos pätevästä ja tiiviistä analyysista Argentiinan nykytilanteesta. Etelä-Amerikka ei kiinnosta Suomen mediaa, joten näinkin isot muutokset jäävät täällä lähestulkoon noteeraamatta. Toivottavasti lisää blogipostauksia seuraa, olisi kiinnostava kuulla suomalaisesta näkökulmasta miten tilanne siellä kehittyy.
Juurikin näin. Todella hyödyllistä luettavaa. Jatkakaa tilanteiden päivittelyä!
Kiitos palautteesta, jatkamme raportointia Argentiinan tilanteesta sekä täällä että suurlähetystön omilla sivuilla.
Hyvä, tiivis ja tilannekuvaa kirkastava teksti. Kiitos !
Hyvä että Argentiinassa on tapahtumassa muutosta parempaan. Toisaalta maan historia on mikä on. Kannattaa odottaa odottaa ainakin vuosikymmen ja katsoa onko muutos pysyvä. Korruptio maassa on todella laajaa ja sitä ei noin vaan pyyhkäistä pois.
Terveisiä joen pohjoispuolelta.
Espanjan kieltä voisi Suomessa opiskella enemmän. Siihenhän hallituksen hyväksymä ponsi kielikokeilusta pakollisen ruotsin vaihtoehtona antaisi mahdollisuuden? Ruotsissa – kilpailijamme myös Argentiinassa – espanja on englannin jälkeen suosituin vieras kieli!
Suomessa on espanjan kielen taitoisia nuoria, joilla on kokemusta liike-elämästä Etelä-Amerikasta. Kannattaisiko Team Finlandin hyödyntää enemmän nuoria ns. kenttätyössä. Monesti se alkuvaihe on tärkein askel, kun lähdetään pohtimaan uusia markkinoita. Kun joku tulee yritykseen paikan päälle kertomaan jotakin konkreettista, saa asia monesti aivan erilaisen ymmärryksen. Team Finland tekee arvokasta työtä, että saadaa Suomi kuntoon.