Kanadassa puhaltavat uudet tuulet

13

Kanadan 19.10.2015 pidettyjen parlamenttivaalien alla tuli erittäin selväksi, että maassa kaivataan muutosta. Istuvan pääministerin Stephen Harperin konservatiivit olivat olleet vallassa jo lähes kymmenen vuotta ja kriitikoiden mielestä maa oli jumissa niin poliittisesti, yhteiskunnallisesti kuin taloudellisestikin. Kansa halusi vaihtaa johtajaa lähestulkoon hinnalla millä hyvänsä.

Justin Trudeau saapuu virkaanastujaisiinsa yhdessä vaimonsa Sophien ja kabinettinsa kanssa." Kuva: Adam Scotti, Office of the Prime Minister of Canada
Justin Trudeau saapuu virkaanastujaisiinsa yhdessä vaimonsa Sophie Grégoire-Trudeaun ja kabinettinsa kanssa. Kuva: Adam Scotti, Office of the Prime Minister of Canada

Sitten estradille astui nuori Justin ”Pierren poika” Trudeau. Vuosina 1968–1979 ja 1980–1984 Kanadan pääministerinä toimineen isänsä Pierre Elliott Trudeaun tavoin nuorempi Trudeau on karismaattinen ja innostava johtaja, jonka energinen vaalikampanja vei liberaalipuolueen selvään vaalivoittoon.

Trudeaun ”sunny ways” – aurinkoisia aikoja luvassa?

Voittopuheessaan Justin Trudeau ensitöikseen ilmoitti Kanadalla olevan edessä positiivisemmat ajat – ”sunny ways, my friends, sunny ways”.

Lausahduksellaan Trudeau viittasi isänsä sijasta erääseen toiseen Kanadan legendaariseen liberaalipääministeriin, Sir Wilfrid Laurieriin.

120 vuotta sitten vallassa ollut alkuperäinen ”Mr. Sunshine” tunnetaan kompromisseistaan ja sovittelunhalustaan, ja hänen 15 vuotta kestäneellä valtakaudellaan Kanada nousi ennennäkemättömään kukoistukseen.

Mutta mitä merkitsevät aurinkoiset ajat 2010-luvulla?

Talouden osalta ”sunny ways” vihjailee ainakin uusia investointeja olevan luvassa. Yksi Trudeaun merkittävimmistä vaalilupauksista oli ylijäämäisistä budjeteista luopuminen.

Toteuttamalla pari alijäämäistä budjettia muun muassa investoimalla infrastruktuuriin, liberaalien tavoitteena on tarjota Kanadan viimeaikoina aavistuksen alakuloiselle taloudelle kaivattu piristysruiske. Balanssiin on tarkoitus palata neljän vuoden kuluttua.

Suomalaiset, pelastakaamme Kanadan mureneva infrastruktuuri

Tuoreen hallituksen lupaus infrastruktuuriin panostamisesta luulisi kiinnostavan myös suomalaisia yrityksiä. EU:n ja Kanadan välisen CETA-vapaakauppasopimuksen myötä Kanadan julkiset investoinnit avautuvat eurooppalaiselle kilpailulle, jahka sopimus astuu voimaan.

Esimerkiksi Kanadan valtavilla pohjoisilla alueilla ei juuri infraa ennestään ole, mutta kiinnostus alueen kehittämistä kohtaan on jatkuvassa kasvussa.

Eikä infrastruktuuri uusinta uutta ole muuallakaan Kanadassa. Maantiet, sillat, rautatiet, satamat, sähkölinjat, puhelinverkot ovat kaikki vanhaa ja hiljalleen rapistumassa. Pienetkin lumimyrskyt (ja niitähän Kanadassa riittää…) sotkevat liikenteen ja sulkevat lentokenttiä.

Olisiko tässä iskun paikka meille suomalaisille, jotka varsin hyvin tunnemme pohjoiset ja arktiset olosuhteet?

Potentiaalia laivanrakennuksessa, investoinneissa ja innovaatioyhteistyössä

Kanadalaisilla telakoilla on myös alkanut käydä kuhina, kun keskustelu maan asevoimien ja rannikkovartioston kaluston tilasta kiihtyy. Kanadan jäänmurtokapasiteetti on nykyisellään olematon ja muutenkin arktisiin olosuhteisiin soveltuvassa kalustossa on ammottavia puutteita.

Sisämaasta puolestaan kuuluu kummia kun öljyn hinnan romahtaminen on saanut Kanadan talouden totutun veturin Albertan provinssin vaikeuksiin. Raaka-aineiden alhaiset hinnat muuttavat maan talouden perinteistä rakennetta, mikä on johtanut Kanadan dollarin ennätysalhaiseen hintaan.

Nyt olisi hyvä tilaisuus investoida Kanadaan, joka on tuotantokustannuksiltaan huomattavasti halvempi kuin naapurinsa Yhdysvallat. Tytäryhtiön perustaminen Kanadaan avaa koko Pohjois-Amerikan vientimarkkinat.

Ei liene myöskään sattumaa, että öljyn hinnan romahtaessa Kanada on vuosien paljon paheksutun hiljaiselon jälkeen aktiivisesti panostamassa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ympäristöministeri Catherine McKenna korosti Pariisin ilmastokokouksen jälkeen uuden ilmastosopimuksen luomia mahdollisuuksia.

McKennan mukaan koko maailma on muuttamassa kurssiaan ympäristöystävällisempään suuntaan ja markkinat ja raha tulevat seuraamaan perässä. Varsinkin cleantech-innovaatioilla ja T&K-investoinneilla tulee olemaan keskeinen rooli tässä kehityksessä.

Valtion laiva kääntyy hitaasti

Kaikesta optimismista huolimatta on hyvä muistaa, että Roomaakaan ei rakennettu päivässä.

Justin Trudeaun hallituksen edessä siintää valtava työmaa ja kunniahimoisten suunnitelmien toteuttamisessa on vielä monta mutkaa matkassa. Pieneksi luvattu alijäämä voi muutamassa vuodessa paisua suureksi.

Ilmapiirin vapautumisen kuitenkin tuntee Kanadassa tällä hetkellä selvästi. Jos ajatus Kanadaan panostamisesta kutkuttaa, kannattaa ensi töiksi paneutua tuoreen hallituksen ministerien mandaattikirjeisiin ja niiden painotuksiin.

Uuden avoimuuden hengessä ne ovat ensimmäistä kertaa verkossa luettavissa.

Kommentit

Timo Jokinen 8 vuotta sitten

Kanadassa asuvana kaksoiskansalaisena olen ollut pitkään liberaalien kannattaja. Justin Trudeau edustaa uutta ajattelutapaa joka on puuttunut Kanadan poliittisesta ilmapiiristä. Kanada tulee investoimaan rajusti infrastruktuuriinsa ja kyllä se antaa mahdollisuuden myös Suomelle ja sitä edustaville vientiyrityksille. Kanada lisää velkaansa mutta velan lisäämistä voi verrata rikkaan ihmisen rahan siirtämistä taskusta toiseen. Kanada on upporikas maa jolla on valtavat resurssit erilaisten luonnonrikkausten muodossa. Maalla on myös valtava etulyöntiasema Amerikan markkinoille. Öljyn tuotanto muodostaa vain 12% maan kansantaloudesta.
Poliittinen ajattelu voi tukehduttaa kansallista yhteistyötä. Kuten Justin Trudeau sanoi konservatiiveista, he ovat naapureitamme, me emme heitä vihaa vaan välitämme heistä. Tämän tyyppisen ajattelun pitäisi myös näkyä isänmaassani. Tervetuloa Kanadaan.

OskuK 8 vuotta sitten

Mitä Neil Youngin kirjaa juuri luin, aika kamalan näköistä tuhoa luonnolle on heidän hiekkaöljyhommansa, taitaa Talvivaarat kalveta kun Kanada näyttää mallia, miten pohjola saadaan näyttämään Kuolan nimemimaalta.

Joni Heikkilä 8 vuotta sitten

Hyvä kirjoitus, olit tosin unohtanut yhden kriittisen tärkeän seikan Trudeaun valitsemiselle; kannabiksen laillistaminen.

Jarmo 8 vuotta sitten

Jep, tuo kannabiksen vapautuksen mainitsematta jättäminen vaikuttaa disonanssilta, ettei vaan juntit joutuisi arvioimaan asenteitaan uudestaan. Kanadan vaaleja ihan kanadankielellä seuranneena oli se aika iso, ellei päätekijä ko. vaalivoitossa. Muuten hyvä teksti.

mies50plus 8 vuotta sitten

Hmmm. Suomikin on toteuttanut muutaman alijäämäisen budjetin… saapa nähdä käykö Kanadalle samoin kuin Suomelle on käynyt… Nyt budjettia ei saada kuriin enää millään.

R. Huuskonen 8 vuotta sitten

Kaikki valtiot halutaan velalla kytkeä samaan jataan. On siinä ainakin sellainen vanhankansan totuus, että tietyn velkamäärän rajan yli mentäessä velallisen on nöyrästi kuunneltava mitä vaatimuksia velkoja esittää. Näinhän meillä Suomessa alkaa
olla. Juuso waldeneita ei enää ole, jotka firman konkurrsihuutokaupassa maksoi velat pois! Toisaalta länsimaat joutuvat jo nyt kuulemaan, mitä lähi-idän öljyvaltiot pitävät agendalla.

Otto-Ville 8 vuotta sitten

Todella hyvä, Suomen kannalta positiivinen juttu, rakentavia ehdotuksia. Lehdistö- ja kulttuurivastaava on leipänsä ansainnut.

Eero Laakso 8 vuotta sitten

Liberals are in power in almost every province (except NDP in Alberta) and now also federally. Their record of managing finances and attracting business is dubious at best (for example – Ontario under the liberal government for over 10 years). Because of the previous conservative federal government’s prudent financial management, Canada had a balanced federal budget and one of the lowest corporate tax rates of the G7 countries. It’s almost certain that tax rates/deficits will increase under the current government. Usually that’s bad news for new economic activity.

juksu 8 vuotta sitten

Vielä kun osaisi kirjoittaa suomeksi. Meillä sanoja mm. taivutetaan.

Anna 8 vuotta sitten

It’s possible to look it that way, dear Eero Laakso. Under Harper’s government we had only scandals and enviromental issues. That was due to Harper’s home province Alberta. It was really pitty to hear Jack Leigton’s death. He could do have done the change before Trudeau. It was not a healthy economy before with the same ministers over and over again. I am really glad now!

Raimo Vare 8 vuotta sitten

Emme ole viela maksaneet edes isan (Pierre Trudou) tekemia velkoja kun pooika tuli jatkamaan. Ei hyvalta nayta.

Aleksei 8 vuotta sitten

Entä Kanadan Israel suhteet?

riisto 8 vuotta sitten

voi voi, siis Kanadankin mittaamattoman arvokkaat luontovarat halutaan liberaalien toimesta tuhota.
Liberaaleilla on kautta maailman sama agenda. Rajat auki heinäsirkkavyörylle, kansallinen omaisuus myyntiin, kaikki tehokäyttöön ja tuhoon. Näitä perustellaan ”ihmisoikeudella” joka tarkoittaa käytännössä jokaisen ihmisen mahdollisuutta pidäkkeettömästi tyydyttää toissijaisia tarpeitaan ja kuluttaa luontoreservit vailla omaatuntoa.