Aloitin elokuussa São Paulon konsulaatin päällikkönä. Lähes 20 miljoonan asukkaan jättiläiskaupunki oli jo ennestään tuttu, koska työskentelin täällä yli kolme vuotta toimittajana 1990-luvulla. Brasilia on kulkenut pitkän tien siitä, kun viimeksi asuin täällä. Silloin Brasilia oli hallitsemattoman hyperinflaation kourissa, ja hinnat nousivat pahimmillaan 50% kuukaudessa. Ihmiset ryntäsivät palkkapäivinä kauppoihin ostamaan kaiken mahdollisen, koska raha menetti koko ajan arvoaan. Kaksi vuosikymmentä jatkunut sotilasdiktatuuri oli päättynyt vain kymmenen vuotta aikaisemmin.
Brasilia on nykyisin vahva demokratia ja oikeusvaltio, jossa on vapaa ja kriittinen media. Lokakuussa pidetyt presidentinvaalit sujuivat rauhallisesti. Noin 120 miljoonaa sähköisesti annettua ääntä laskettiin kolmessa tunnissa äänestyksen päättymisen jälkeen. Populistipresidentti Jair Bolsonaro hyväksyi tuloksen ja on sen jälkeen pitänyt matalaa profiilia. Kotikaupungissani São Paulossa elämä on jatkunut täysin normaalisti joitain Bolsonaron kannattajien rauhallisia mielenosoituksia lukuun ottamatta.
Brasiliasta on myös kasvanut merkittävä talousmahti ja kauppakumppani Suomelle. Brasilia on Etelä-Amerikan alueellinen suurvalta ja maailman suurimpia kansantalouksia, joka tarjoa valtavia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Brasilia on ylivoimaisesti Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Maahan menee yli puolet Suomen Latinalaiseen Amerikkaan suuntautuvasta viennistä. Potentiaalista kertoo se, että Suomen vienti Brasiliaan on kaksinkertaistunut vuodesta 2018. Tällä hetkellä maahan on etabloitunut jo noin 60 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yli 15 000 brasilialaista. Lisäksi yli 400 suomalaista yritystä vie Brasiliaan paikallisten edustajien kautta.
Suomalaisille korkean teknologian ratkaisuille on Brasiliassa paljon kysyntää
Suomen vahvuuksia ovat erityisesti 5G-teknologia, viestintäverkot, energia, kaivosteollisuus, metsäteollisuuden laitteet, uusi biotalous, kyberturvallisuus sekä terveys- ja puolustusteknologia. Ne ovat myös Brasilian Team Finland -verkoston painopisteitä. Suomi on Brasiliassa hyvässä asemassa, koska suomalaiset yritykset eivät kilpaile paikallisten yritysten kanssa. Ne tarjoavat brasilialaisille yrityksille teknologiaa ja ratkaisuja, jotka auttavat niitä kehittymään ja kasvattamaan kilpailukykyään.
Brasiliasta investoidaan myös Suomeen. Esimerkiksi puukuidusta kankaita valmistava suomalainen Spinnova on saanut kumppanikseen maailman suurimman sellutuottajan, brasilialaisen Suzanon. Yritysten yhteishankkeena Äänekoskelle rakennetaan uusi kaupallisen mittakaavan tuotantolaitos. Hankkeen kokonaisarvoksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa. Spinnovan markkina-arvo on kuluvalla vuosineljänneksellä noin 400 miljoonaa euroa. Yrityksellä on jo yhteistyötä mm H&M:n sekä Adidaksen kanssa. Tavoitteena on, että tehdas olisi toiminnassa jo vuoden 2022 loppuun mennessä. Spinnovan menestyksen innoittamana ei ole yllätys, että Suzano hakee uusia investointikohteita Suomesta. Myös muut brasilialaiset suuryritykset investoivat ulkomaille ja maassa toimii merkittäviä investointirahastoja, jotka etsivät uusia kohteita. Suomen kiinnostavuus investointi-, kehitys- ja innovaatioyhteistyökohdemaana on nousussa. Onnistuneita yhteishankkeita on varmasti tulossa lisää.
Brasilia kiinnostaa suomalaisyrityksiä
Brasiliassa on myös paljon kiinnostavia start up-yrityksiä ja innovaatiotoimintaa, esimerkiksi maatalousteknologiassa. Brasilian Team Finland-verkoston tavoitteena on kasvattaa Brasilian näkyvyyttä Helsingin Slush-tapahtumassa. Lisäksi Brasiliasta pyritään houkuttelemaan eri alan osaajia Suomeen paikkamaan maan työvoimapulaa.
Suomalaiset yritykset ovat heränneet hyvin mahdollisuuksiin ja lähestyneet aktiivisesti Business Finlandia sekä Brasiliassa toimivia Suomen edustustoja. Yrityksille on kuitenkin tärkeätä tiedottaa aktiivisesti Brasilian markkinoista. Valitettavasti Brasiliaa koskeva uutisointi on useimmiten hyvin yksipuolista ja keskittyy yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Maassa on kuitenkin vauras, kuluttava keskiluokka ja paljon todella rikkaita ihmisiä, mikä luo paljon kysyntää. Maan teollisuus- ja finanssikeskuksessa São Paulossa tuntuu usein kuin olisi New Yorkissa, jossa palvelin kolme vuotta Suomen YK-edustustossa
Sanoisin, että toimintaympäristö Brasiliassa helpompi ja turvallisempi kuin esimerkiksi Kiinassa tai Venäjällä, jossa yritysten riskit ovat pahasti realisoituneet. Maa on aito markkinatalous, oikeusvaltio ja demokratia, mikä tarjoaa hyvät puitteet ulkomaisten yritysten liiketoiminnalle.
Videolla Team Finland -erityisasiantuntija Kimmo Aura kertoo Brasilian ajankohtaisista markkinamahdollisuuksista suomalaisyrityksille. Team Finland –toimijat Brasiliassa auttavat myös sopivien paikallisten kumppanien löytämisessä.