Karibianmeren rannikolla sijaitseva Barranquilla tunnetaan erityisesti supertähti Shakiran kotikaupunkina, mutta se on myös Pohjois-Kolumbian tärkein liike-elämän keskittymä. Barranquillan karnevaali on yksi maailman suurimmista. Lokakuussa Universidad del Norte -yliopiston yhdessä Suomen suurlähetystön ja Kolumbian opetusministeriön kanssa toteuttama Catedra Europa -viikko esitteli suomalaista kulttuuria, historiaa, politiikkaa ja yritystoimintaa historiallisen laajasti. Kyseessä oli yksi kaikkien aikojen suurimmista Suomi-aiheisista tapahtumista sekä Kolumbiassa että jopa koko Latinalaisessa Amerikassa.
Teemaviikon järjestelyistä vastasi Kolumbian viiden parhaan yliopiston joukkoon lukeutuva Universidad del Norte, joka oli alun perin keskittynyt erityisesti teknillisiin ja kauppatieteellisiin oppiaineisiin. Nykyisin sen kurssivalikoima on laajempi, ulottuen psykologiasta maailmanpolitiikkaan. Viikon aikana Suomi nousi esille niin muumien, metsien kuin innovatiivisen yrityskulttuurinsa ansiosta.
Suomalainen yhteiskunta ja yritysmaailma valokeilassa
Alkuperäinen ajatus teemaviikosta syntyi Suomen Barranquillan-kunniakonsuli ja yliopiston hallituksen jäsen Sergio Espinosan mielessä. Hän sai idealleen vahvan tuen, ja lopulta Suomi-aiheisia tapahtumia toteutettiin peräti useita kymmeniä. Presidentti Tarja Halonen piti avauspuheenvuoron etäyhteyden välityksellä. Lisäksi Kolumbiassa peräti syntynyt professori Laura Kolbe, emeritus-suurlähettiläs Mikko Pyhälä, kirjailija Anni Valtonen ja lukuisat muut paikan päälle matkustaneet suomalaiset kutsuvieraat luennoivat Suomen historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnallisesta kehityksestä kiinnostuneelle yleisölle.
Business Finlandin tuella järjestetyissä yritysten esittelytilaisuuksissa yhteensä 12 suomalaisyritystä pääsi kertomaan toiminnastaan ja tapaamaan kolumbialaisia kumppaneita. Monille työelämään pyrkiville opiskelijoille oli silmiä avaavaa päästä keskustelemaan ja kuulemaan suomalaisten yritysten tarjontaan esimerkiksi koulutukseen, energia-alaan, kiertotalouteen ja energiaratkaisuihin liittyen.
Sinfoniaorkesteri soitti Sibeliusta karibialaisin maustein
Normaalisti Buenos Airesissa toimiva suomalainen kulttuurituottaja Jali Wahlsten toteutti Madridin kulttuuri-instituutin ja Elokuvasäätiön tukeman ”Desde Finlandia con Amor” (Rakkaudella Suomesta) –pienoiselokuvafestivaalin. Kahdessa eri tapahtumapaikassa esitetyt suomalaiselokuvat olivat Muumien luojan tarinan esittelevä ”Tove”, Marimekon suunnittelijasta kertova ”Maija Isola” ja Kolumbiassa hyvin tunnetun arkkitehti Alvar Aallon elämää ja työtä kuvaava ”Aalto”.
Teemaviikko huipentui ainutlaatuisella tavalla päätöskonserttiin, jossa Kolumbian kansallinen sinfoniaorkesteri ja maan kansallisoopperan kuoro esittivät Jean Sibeliuksen sävellyksiä, paikoin karibialaisiin rytmeihin sovitettuna. Esiintymislavalla nähtiin yhteensä noin 200 muusikkoa, joiden taituruudesta noin 3000 katsojaa pääsi nauttimaan täysin siemauksin.
Laaja medianäkyvyys vahvisti myös tulevaisuuden Team Finland -työtämme
Suomen suurlähetystö avattiin Bogotassa vuosien tauon jälkeen vuonna 2017. Edustuston toiminta on tämän jälkeen vakiintunut ja olemme onnistuneet luomaan erinomaisia verkostoja Kolumbian yritysmaailmaan, poliittisiin toimijoihin ja kulttuurialan insituutioihin. Erityisesti maassa toimivat kunniakonsulimme Barranquillassa, Cartagenassa, Medellinissä ja Calissa ovat olleet tässä työssä tärkeässä roolissa.
Tästä huolimatta suurlähettiläs Antti Kaski arvioi yllättyneensä siitä, miten ennennäkemättömän laajasti Suomi pääsi esille tämän teemaviikon kautta. Mediarummutus oli laajaa ja Kasken oma viikko kului kymmeniin haastattelupyyntöihin vastaillen, usein yhdessä suomalaisten kutsuvieraiden kanssa.
Team Finland –verkostomme onnistui toteuttamaan Universidad del Norten kanssa yhteisponnistuksena tapahtumakokonaisuuden, joka jäi varmasti osallistujien mieleen. Suomen maakuva sai Barranquillassa, mutta myös laajemmin Pohjois-Kolumbiassa, sysäyksen, joka auttaa Team Finland –työtämme myös tulevaisuudessa.
Niin suomalaisille yrityksille, akateemikoille kuin kulttuurialan toimijoillekin on hyötyä siitä, että Suomi tunnetaan ja nähdään positiivisessa valossa.