Lähtösuoralla kiihdytys, suunnitelma, miten edessä hidastelevan ohi pääsee ja sitten kaarteeseen vähän itsekin jarrutellen.
En ole suinkaan seuraamassa Abu Dhabin Formula 1- kilpailuita, vaan pyöräilemässä tuolla samalla areenalla. Marraskuisia formulakisoja lukuun ottamatta rata avataan yleisölle kahtena iltana viikossa. Silloin siellä vilisee kilpapyöräilijöitä, sunnuntaifillaroijia, juoksijoita ja äitejä kävelemässä lastenvaunuja työntäen. Edes pyörää ei tarvitse tuoda mukanaan. Sen voi vuokrata edullisesti radalta, tai jos jaksaa hetken odottaa, sen saa lainaksi ihan ilmaiseksi terveysvalistusta tekevän paikallisen sairaalan teltalta.
Tämä on yksi tapa, jolla emiraatteja ja maassa asuvia ulkomaalaisia kannustetaan liikkumaan. Ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat vitsaus jo lapsilla ja nuorilla. Tiedotusvälineissä väkeä yritetään ajaa liikkeelle; joidenkin kampanjoiden mukaan jo kaksi kertaa viikossa 20 minuutin kävely on kohtalaisen hyvä liikuntasuoritus.
Emiraatit ja suurin osa maan ulkomaalaisista liikkuu pelkästään omilla autoillaan. Abu Dhabissa on kyllä ihan toimiva bussijoukkoliikenne, mutta se näyttää olevan ennen kaikkea Aasiasta tulleiden siirtotyöläisten käytössä. Luonnollisesti ilmasto asettaa liikunnalle omat rajoitteensa. Niiden neljän kuukauden aikana, jolloin lämpötila on reilusti yli 30 astetta ja ilmankosteus sitä luokkaa, että silmälasit huurtuvat ulos mennessä, ei kukaan halua liikkua ulkona enemmän, kuin on ihan pakko. Mutta ne loput 8 kuukautta ovat mitä parhainta aikaa myös ulkoliikunnalle.
Ruokavaliossa tuontielintarvikkeita
Liikalihavuus ei tietenkään johdu yksinomaan liikunnan puutteesta vaan ennen kaikkea vääristä ruokailutottumuksista. Supermarkettien hedelmä- ja vihannesvalikoimat ovat huikeat, mutta ainoat Arabiemiirikunnissa itse kasvatetut vihannekset ja hedelmät, joihin olen reilun vuoden aikana törmännyt, ovat olleet taatelit ja tomaatit, jotka eivät rehellisyyden nimissä houkutelleet poimimaan ostoskoriin.
Sen sijaan hedelmäosastolta voi poimia mukaansa uusiseelantilaisia, iranilaisia tai pakistanilaisia kiivejä, eteläamerikkalaisia mangoja ja lukuisia hedelmiä, joiden nimeä en edes tiedä. Myös kaikenlaisia marjoja eri puolilta maailmaa löytyy, mutta suomalaisen suussa niiden maku on hyvin vaatimaton.
Maan elintarvikkeista 90 prosenttia tuodaan ulkomailta. Varmaan jokin pieni nurkka tästä markkinasta olisi suomalaistenkin vallattavissa.
Suomalaisia tuotteita nmarkkinoille?
Food from Finland on ottanut Arabiemiirikunnat kohdemaakseen ja kiitos siitä. Markkinat täällä, myös ruokamarkkinat, ovat yhdet maailman kilpailluimmista. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että joillekin terveysvaikutteisille suomalaisille puhtaille ruoka-aineille täältä löytyisi paljon markkinoita.
Toivottavasti voisimme tuoda myös lasten koulueväsrasiaan jotakin terveellisempää, kuin majoneesivoileivät ja suklaapatukat. Toivottavasti saisimme tuotua tänne maukkaat ja terveelliset marjamme, vaikka sitten jauheina.
Arabiemiraateissa on herätty ihan todenteolla terveysongelmiin ja niitä vastaan käydään taistelua muun muassa erilaisin tiedotuskampanjoin. Nyt kun rauta on kuuma, pitää takoa!
Suomen suurlähetystö sai kunnian olla viime vuoden tammikuussa Cycle to Work –kampanjan mannekiinina.
Suurlähetystömme väki pyöräili 7 kilometriä pitkän rantakadun yhdessä muiden EU-maiden suurlähetystöjen kanssa ja sai runsaasti mediajulkisuutta. Tämä tuotti hyvää Suomi-kuvaa ja antoi esimerkkiä siitä, miten Suomessa eletään.
Totuuden nimessä täytyy kuitenkin myöntää, että se oli ainoa kerta, jolloin olen noussut pyörän selkään formularadan ulkopuolella, vaikka kotimaassa mielelläni pyöräilen myös työmatkoja. Sen verran vähän täällä on pyöräteitä ja kaoottinen liikenne, että itsesuojeluvaisto on sanonut jyrkästi ei tälle harrastukselle.